Recept za grčke mesne okruglice vrlo je jednostavan, a jelo koje ćete izraditi savršeno sočno i mekano uz svježe pikantne okuse. Okruglice možete čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do četiri dana
Odlične grčke okruglice pune su okusa i mirisa: Poslužite ih kao samostalno jelo ili kao prilog
Osnovni sastojak grčkih mesnih okruglica je meso, a možete birati između mljevene govedine ili mljevene janjetine. Dakako, iskušajte i opciju u kojoj je pola jedne i pola druge vrste mesa. Birajte meso koje sadrži što manje masnoće kako bi okruglice ostale ukusne.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako kupovati meso
Pokretanje videa...
Možete ih poslužiti uz tahini umak koji možete napraviti miješanjem običnog punomasnog grčkog jogurta, tahinija, limunovog soka i morske soli, prenosi GimmeSomeOven. Okruglice možete čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi do četiri dana ili ih zamrznuti do 3 mjeseca.
Sastojci:
1 šalica Panko krušnih mrvica
1/3 šalice mlijeka
2 kilograma mljevene junetine ili janjetine (ili mješavine 50/50 oboje)
4 režnja češnjaka, nasjeckana
2 jaja
2 mlada luka (i bijeli i zeleni dio), mljevena
1/3 šalice svježe mente ili korijandra
2 žličice sušenog origana
2 žličice mljevenog kima
2 žličice fine morske soli
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
1/2 žličice mljevene crvene paprike
korica 1 limuna
Tahini umak od jogurta:
1 šalica punomasnog običnog grčkog jogurta
1/2 šalice tahinija
1/4 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
1/2 žličice fine morske soli
Priprema:
U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte mrvice i mlijeko dok se ne sjedine. Ostavite smjesu sa strane da se namače pet do 10 minuta, a potom dodajte mljevenu govedinu (ili janjetinu), češnjak, jaja, mladi luk i metvicu u zdjelu. Po vrhu ravnomjerno pospite origano, kumin, morsku sol, crni papar, mljevenu crvenu papriku i koricu limuna. Rukama pomiješajte sastojke dok se ne sjedine ravnomjerno.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijevih. Obložite veliki pleh papirom za pečenje. Od smjese oblikujte kuglice od 1,5 žlice i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje. Prije oblikovanja okruglica ruke namažite s malo maslinovog ulja kako se ne bi lijepile.
Stavite okruglice u pećnicu i pecite 15-20 minuta ili dok ne porumene i ispeku se. Dok se mesne okruglice peku, umutite sastojke za umak od jogurta dok se ne sjedine. Ako više volite rjeđi umak, umiješajte nekoliko žlica vode dok ne dobijete željenu gustoću. Tople okruglice poslužite kao samostalno jelo uz umak ili dodajte salatu i željeni prilog.