Radi se o odličnom starom narodnom receptu koji smo pronašli u 'Knjizi za svaku ženu' izdanu davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj tiskari
Odlične domaće krpice sa sirom i vrhnjem po receptu iz 1952.
Recept većinom donosimo riječima kako je napisano u knjizi.
Sastojci za krpice:
- 2 cijela jaja
- 3 dl mlijeka ili sirutke
- 1 mala žlica soli
- 1/2 male žlice ulja ili masti
- 1 i 1/2 litre brašna
Priprema: Sve osim brašna treba izmiješati u zdjeli. Zatim se dodaje brašno. Gotovo tijesto se stavi na dasku, razreže na dva dijela, a svaki dio se premijesi i zasebno razvalja. Tijesto se razvalja tanko kao za rezance, posuši pa izreže na dva prsta široke krpice.
Sastojci za umak:
- 3 dl svježeg sira
- 1 šalica vrhnja
- 2 velike žlice masti
- 4 velike žlice na kockice izrezane suhe slanine
Priprema: Slanina se ispeče, mast ocijedi, a čvarci stave na toplo. Mast se ostavi na kraju štednjaka i dolije se vrhnje. Sir se sitno izmrvi viljuškom. Zdjela u kojoj se jelo poslužuje mora biti topla.
Krpice se kuhaju i ocijede. Jedna manja količina se stavi u vruću zdjelu, posipa se sirom i poslije s nešto toplog vrhnja. Tako se radi dok zaliha traje, a na vrh se stave čvarci.