Cvjetovi bazge imaju antivirusni učinak protiv gripe tipa A i B te virusa herpesa simplexa tipa 1. Čaj od cvjetova bazge također je vrlo dobra protuupalna vodica za ispiranje usta
Od cvjetova bazge pravi se čaj, sirup, pa čak i biljni pjenušac
Crna bazga (Sambucus nigra) u biljnoj se medicini cijeni zbog plodova i cvjetova. Čaj od bazgova cvijeta potiče znojenje i izlučivanje bronhijalnih žlijezda, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi kao sredstvo protiv prehlade, gripe i viroze.
Budući da smanjuje stvaranje sluzi, korisna je i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Novija istraživanja pokazuju ljekovito djelovanje bazge.
Prema bugarskom istraživanju iz 1990., cvjetovi bazge imaju antivirusni učinak protiv gripe tipa A i B te virusa herpesa simplexa tipa 1. Čaj od cvjetova bazge također je vrlo dobra protuupalna vodica za ispiranje usta te sredstvo za grgljanje kod bolno natečenoga zubnog mesa i upale grla.
Cvjetovi bazge prže se na maslacu ili ulju uvaljani u tijesto za palačinke. Nijemci iz cvatova priređuju osvježavajuće pjenušavo piće, a postoje i likeri te vino od bazgova cvijeta. Zrele bobe sadrže vitamin C, karoten i vitamin E, a osobito su bogate vitaminom B1.
Od njih se u Slavoniji priprema pekmez, u Engleskoj pite i umaci, a Nijemci iz bazgova boba prave kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela.
U zemljama bivšega Sovjetskog Saveza iskorištavaju se za pripremanje octa i likera te kao začin, a u Švicarskoj se bazga uzgaja i prerađuje u velikim količinama. Cvjetovi bazge beru se u kasno proljeće (od svibnja do srpnja) kad su u punom cvatu. Svake se godine ubiru svježi te suše brzo i oprezno da ne bi posmeđili.
Čaj od cvjetova bazge
Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se s dva decilitra vrele vode, ostavi poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim se, što je moguće toplije, popije, odmah legne u krevet i dobro se pokrije.
Uz dvije vruće šalice čaja od bazge možete na taj način provesti kuru znojenja koja će izliječiti mnoge prehlade i gripu već na početku. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte žličicu meda. Triput na dan pije se jedna do dvije šalice vrućeg čaja.
Sirup od bazge
Prelijte 30 velikih cvjetova bazge s tri litre vode i pustite da se namaču oko 24 sata. Dobro procijedite i u tekućinu umiješajte dvije litre meda. Kuhajte na laganijoj vatri oko četiri ili pet minuta, uz često miješanje, dok ne zakipi. Maknite s vatre, dodajte sok od četiri limuna i spremite u pripremljene boce. Čuvajte na tamnom i hladnome mjestu.
Pjenušac od bazge
Za pripremu pjenušca potrebno vam je 20 velikih cvjetova bazge, 1400 g meda, litra kvalitetnog visnkog ocata a i 3 na ploške narezana limuna. Sve sastojke staviti u 15 litara vode. Sve zajedno se ostavi na suncu par dana. Nakon četvrtog dana bi trebalo provrijeti. Tad se procijedi a tekućina ne smije doći u dodir s metalom, puni se u sterilizirane boce.
Boce se poslože uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 42 dana (6 tjedana) može se konzumirati. Ako je ispalo prekiselo još se može koristiti kao aromatizirani ocat.