Brokula je velik izvor sulforafana, molekule koja štiti organizam od raka, no ako se kuha u vodi ili prži, tada visoke temperature uništavaju antikancerogeno djelovanje
Nutricionisti tvrde: Tek je jedan dobar način za kuhati brokulu
Brokula je namirnica koja sve više dobiva na popularnosti zbog iznimne ljekovitosti, prvenstveno antioksidansa i molekula sulforafana. Iako je dokazano da pomaže u zaštiti od raka, ljekovita se svojstva brokule gube nepravilnom pripremom tog povrća, pokazala je studija Sveučilišta Illinois.
POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za imunitet
Pokretanje videa...
Prema njoj, kuhanje u kipućoj vodi ili priprema brokule na visokoj temperaturi u mikrovalnoj na samo jednu minutu, dovoljna je da uništi ljekovitost tog povrća, a ispravan način je kuhanje na pari maksimalno četiri do pet minuta, piše Daily Mail.
Kod parenja povrća, ono treba tek blago promijeniti boju, a ne smije ni potpuno omekšati jer tako zadržava važne vitamine i minerale, objašnjavaju stručnjaci.
Super povrće za imunitet
Sa samo 45 grama brokule osigurat ćete oko 70 posto preporučene dnevne doze C vitamina, a bogata je i beta-karotenom, pa se smatra vrlo važnom namirnicom za jačanje imuniteta. Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina koje sadrži važni su za održavanje normalne razine kolesterola, a visoki udio kalija i magnezija pomaže održanju normalne razine tlaka.
Podsjetimo, jedna od čestih komplikacija korona virusa upravo su kardiovaskularne bolesti, odnosno smatra se da ljudi koji imaju povišen tlak i trigliceride imaju veći rizik od komplikacija, pa je brokula, bez sumnje, važna namirnica za ovo vrijeme.
Možete je jesti i sirovu - ako vam je tako ukusna
Rezultati studije objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazali su da su ljudi koji jedu sirovu brokulu u većim količinama bolje apsorbirali sulforafan u usporedbi s onima koji su je jeli kuhanu.