Čudesna Dejana nema ruke, ali je položila vozački: 'Ja sam majka i sportašica, mogu sve!' | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 79

Čudesna Dejana nema ruke, ali je položila vozački: 'Ja sam majka i sportašica, mogu sve!'

Čudesna Dejana nema ruke, ali je položila vozački: 'Ja sam majka i sportašica, mogu sve!'
12

Dejana Bačko nevjerojatna je žena, koja je usprkos invaliditetu ostvarila sve u životu. Za svakodnevne zadatke koristi noge i ništa je ne može zaustaviti

VIDEO

Dejanu Bačko na Instagramu prati 425.000 ljudi, a na YouTubeu više od milijun, no ona nije samo "obična" influencerica - njezin je utjecaj velik i leži na ogromnoj motivaciji i trudu. Ova supruga i majka iz Srbije svakodnevno inspirira mnoge pomičući granice vlastitih mogućnosti kao osobe s invaliditetom. Naime, Dejana je rođena bez ruku, no to ju nije nikad sputavalo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dejana Bačko položila vozački ispit 00:59

Naučila je sve raditi nogama i postigla je sve ono što je sebi zacrtala u glavi. Postala je slikarica, profesionalna sportašica - viceprvakinja svijeta u parataekwondou, a ostvarila se i kao majka rodivši i odgajajući kćer Laru. Da nema toga što ona ne može, dokazala je i nedavno položenim vozačkim ispitom.

storyeditor/2024-05-15/441494321_18432042841035136_4493119607601684171_n.jpg

- Vrlo sam sretna jer sam ostvarila još jedan cilj! Položila sam vozački ispit! Da stvar bude još smješnija, više sam se mučila s testovima, a vožnju sam položila iz prve. Od danas sam vozačice i, da, vozim nogama - napisala je uz fotografiju na kojoj pozira u automobilu za volanom.

Na svojem kanalu na YouTubeu Dejana je objavila i videosnimku vožnje, koju je snimio suvozač, njezin suprug Marko:

- Čovjek ima mnogo više mogućnosti nego što misli, samo je potrebna volja i trud da ih pronađe - napisala je uz video.

Dejana nema obje ruke, a Suljo jednu: 'Mi se grlimo pogledima'
Dejana nema obje ruke, a Suljo jednu: 'Mi se grlimo pogledima'

Na snimci se vidi kako Dejana u autu skine čarapu da bi lakše osjetila i hvatala razne komande, a njezin je automobil automatik, pa nema potrebe za mijenjanjem brzina tijekom vožnje. Sve radi sama, otvara vrata, stavlja pojas i gura ključ u bravu, a sve to glatko izvodi stopalima.

Komentari ispod njezinih objava prepuni su pozitivne energije i oduševljenja, a tisuće pratitelja tvrde kako ih je motivirala da i sami lakše postignu životne ciljeve a da ih ne koči strah. Neki pratitelji su znatiželjni, pa su pitali kako uspjeva voziti samo s nogama, te je li takva vožnja opasna za nju i ostale sudionike u prometu.

- Mi u Hrvatskoj priznajemo vozačke dozvole građanima iz Srbije, tako da ako gospođa ima važeću dozvolu, ona može voziti i na području Hrvatske u svojem, prilagođenom automobilu, neko određeno vrijeme - rekli su nam iz Službe prometne policije.

Dejana je već na početku života postala pravi mali borac jer je prvih pet godina provela u domu za nezbrinutu djecu. Naime, njezina majka Sandra odrekla je se pri porođaju slušajući savjete liječnika kad je imala samo 19 godina. Rekli su joj da je to najbolje što može učiniti jer su izgledi da djevojčica preživi dulje od 48 sati gotovo nikakvi, te naposljetku, da nije preživjela. Za Dejanu su doznali tek nakon pet godina iz novina i odmah su je odveli kući iz doma za nezbrinutu djecu. Sa svojom je obitelji napokon počela učiti kako se samostalno snaći usprkos svojem invaliditetu, okružena ljubavlju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dejana je 'djevojka s krilima', a sada je i mama: 'Nemam ruke, ali o Lari brinem bez problema' 01:17
Dejana je 'djevojka s krilima', a sada je i mama: 'Nemam ruke, ali o Lari brinem bez problema'
Dejana je 'djevojka s krilima', a sada je i mama: 'Nemam ruke, ali o Lari brinem bez problema'

Upisala je srednju umjetničku školu i maturirala unatoč svim preprekama. Zatim je 2014. upisala akademiju u Novom Sadu te je studij nastavila na Akademiji klasičnog slikarstva. Uz slikarstvo, postala je uspješna sportašica. Postala je i viceprvakinja svijeta u parataekwondou.

Rodila je Laru prije gotovo godinu i pol, a otkrila je da ju je bilo strah kako će se u toj, najvažnijoj životnoj ulozi, snaći zbog svojeg invaliditeta. Njoj i suprugu pomaže obitelj, no kako kaže, iako vrlo rado prihvate pomoć, ona im zapravo nije potrebna.

- Ovo je najljepši period u našem životu, od kada imamo kćer Laru - istaknula je ponosna mama.

Uz svoju umjetnost i slikanje, Dejana sa suprugom motivira ljude na zdraviji život. Zajedno savjetuju znatiželjnike o tome kako lakše do tijela iz snova, a na njezinu profilu na Instagramu mogu se vidjeti i njihove vlastite transformacije. Kako kaže, i ona je znala jesti nezdravu hranu, no to je sad iza nje.

'Djevojka s krilima' oduševila je Instagram. Dejana nema ruke pa bebu hrani i odijeva nogama
'Djevojka s krilima' oduševila je Instagram. Dejana nema ruke pa bebu hrani i odijeva nogama

- Od ovisnika o tjestenini postala sam fit fanatik! Prije sam zbog loših navika imala 36 kilograma, a sad sam dobila 4 kg mišića uz pomoć zdravih suplemenata. Kome trebaju energetska pića kad se dobro hranite i vježbate? Čak i tijekom trudnoće nastavila sam s programom koristeći shake, čaj, aloe veru, kompleks vitamina, zdrave masti, proteinske pločice i osjećala sam se fantastično. Nemojte više čekati da počnete vlastitu transformaciju. Kontaktirajte me sad za personalizirani plan prehrane - napisala je.

Uz fitness motivaciju, život u braku i malenu kćer Laru, na društvenim mrežama pratitelji mogu vidjeti sitnice koje Dejana obavlja svaki dan stopalima. Osim što vozi automobil, slika i presvlači kćer, vrlo je spretna, pa reže naranču, cijedi sok, hrani dijete i uživa u svakodnevnim aktivnostima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 79

VIDEO

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje
SAVJET VIŠE

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje

Kod modernih perilica rublja koje koriste manje vode od tradicionalnih previše deterdženta neće se otopiti i rublje neće biti dobro oprano. Osim toga, postat će grubo i neudobno

Deset super prirodnih recepata: Zlatni cvijet čini čuda za crijeva, kožu, krv i tlak, ali i kod uboda
MAGIČNI NEVEN

Deset super prirodnih recepata: Zlatni cvijet čini čuda za crijeva, kožu, krv i tlak, ali i kod uboda

Umiruje crijeva, želudac, uravnotežuje mjesečnicu, liječi bolesti jetre i žuči, a nadasve djeluje antikancerogeno kod raka kože, maternice, želuca i grla
Znate li što je Kundalini seks? Ako niste, morate ga isprobati!
ZA VRHUNSKE ORGAZME

Znate li što je Kundalini seks? Ako niste, morate ga isprobati!

Primarni cilj tantričkog seksa nije postizanje orgazma, već emotivno i fizičko zbližavanje partnera. To je oblik intimnosti koji dopušta da dvoje ljudi postanu kao jedno i da se njihove energije strastveno susretnu