Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nije mrkva jedina dobra za vid, ove namirnice također pomažu

Nije mrkva jedina dobra za vid, ove namirnice također pomažu
1

Još od djetinjstva znamo da je mrkva odlična za vid, međutim postoje i druge namirnice koje će svojim sastojcima doprinijeti boljem zdravlju vida te ih valja uvrstiti na jelovnik

Svih pet osjetila, vid, sluh, dodir, miris i okus, važni su za povezivanje sa svijetom oko nas. Međutim, istraživanja pokazuju da šira javnost doživljava vid kao najcjenjenije osjetilo, a lako je razumjeti zašto. Za ljude koji vide, većina naših prvih dojmova i načina na koji opažamo okolinu povezana je s vidom. Vid također igra ključnu ulogu u učenju, a procjenjuje se da se 80 posto učenja odvija gledanjem.

POGLEDAJTE VIDEO: Dr. Bišćan Tvrdi o pregledu kod oftalmologa

Pokretanje videa...

Ana Bišćan Tvrdi VIDEO

Prehrana i zdravlje očiju

Ako ste na pregledu vida uvijek dobro prolazili, možda ste među onima koji će zdravlje očiju uzeti zdravo za gotovo. Genetika igra veliku ulogu u zdravlju vida, no istraživanja pokazuju da je dob najčešći čimbenik koji utječe na pojavu bolesti oka. Iako ne možete usporiti vrijeme, možete promijeniti stil života. Neki od najboljih načina da očuvate svoje oči zdravima, prema klinici Cleveland, uključuju zakazivanje redovitih okulističkih pregleda, nošenje sunčanih naočala i konzumaciju zdrave hrane koja je dobra za oči.

- Iako ljudi možda ne shvaćaju, hrana koju jedete može utjecati na zdravlje očiju i, naravno, na sveukupno zdravlje. Dobro uravnotežena prehrana može pomoći u borbi protiv očnih stanja i bolesti kao što su makularna degeneracija povezana sa starenjem, katarakta i suhe oči - kaže Roxana Ehsani, registrirana dijetetičarka iz Miamija.

Za bolji vid jedite hranu bogatu beta karotenom i vitaminom C
Za bolji vid jedite hranu bogatu beta karotenom i vitaminom C

Hrana za oči

Skoro sve esencijalne hranjive tvari na neki su način dobre za zdravlje, ali neke posebno djeluju na oči i vid. Stručnjaci preporučuju jesti raznoliku hranu bogatu hranjivim tvarima, no pojedine namirnice posebno su dobre za vid, piše RealSimple.

Američka optometrijska udruga (AOA) i Američka akademija za oftalmologiju (AAO) preporučuju sljedeće ključne hranjive tvari za potporu zdravlju očiju:

storyeditor/2023-03-13/181818720_l_normal_none.jpg

Lutein i zeaksantin: antioksidansi koji se primarno nalaze u tamnom lisnatom zelenom povrću i mogu smanjiti rizik od katarakte i drugih kroničnih očnih bolesti.
Vitamin C: antioksidans koji se nalazi u puno voća (i povrća!) koji može usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem i gubitka vidne oštrine.
Vitamin E: antioksidans koji se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima i povrću poput slatkog krumpira koji štiti zdravo tkivo oka od oštećenja slobodnih radikala
Cink: esencijalni mineral koji se nalazi u plodovima mora i orašastim plodovima koji može zaštititi od oštećenja vida i katarakte
Omega-3 masne kiseline: esencijalne masne kiseline također se nalaze u masnoj ribi, orašastim plodovima i sjemenkama koje su također ključne za zdrave oči i podržavaju razvoj vida i suznih žlijezda

Za bolji vid: Riblje ulje odlično štiti starije od problema s očima
Za bolji vid: Riblje ulje odlično štiti starije od problema s očima

Antioksidansi su ključni

Što je zajedničko ovim nutrijentima? Osim omega-3 masnih kiselina, svi su oni antioksidansi ili imaju antioksidativna svojstva. A prema dijetetičarima, antioksidansi su najbolje hranjive tvari za zdravlje očiju.

- Oči su osjetljive na oksidativni stres. Oksidativni stres može uzrokovati očne bolesti, pa antioksidansi mogu pomoći u zaštiti zdravlja očiju i smanjiti rizik od bolesti poput glaukoma i dijabetičke retinopatije - kaže Kim Kulp, dijetetičarka u San Franciscu.

Namirnice za bolji vid

Losos
 
Obično povezane sa zdravljem mozga, omega-3 masne kiseline poznate kao dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikosapentaenska kiselina (EPA) također su vitalne za zdravlje očiju – a losos ih je pun.

- Masne ribe bogate su DHA i EPA, za koje se pokazalo da imaju dobar učinak na zdravlje očiju već u maternici. Tijekom fetalnog razvoja i u prvih nekoliko dana života, oči postaju obogaćene omega-3 masnim kiselinama, posebno DHA - objašnjava Ehsani.

Buduće majke mogu poboljšati zdravlje očiju bebe jedući losos tijekom trudnoće. Dok dobrobiti DHA i EPA koje se nalaze u lososu za oči počinju djelovati prije rođenja, njihova se važnost nastavlja tijekom života.

- Kod oboljelih od dijabetesa pokazalo se da dva obroka tjedno masne ribe poput lososa, tune, skuše i sardina smanjuju rizik od oštećenja mrežnice zbog dijabetičke retinopatije - objašnjava Kulp.

Divlji losos je jedan od najbogatijih izvora hrane DHA, kaže Ehsani, dodajući da je također izvor hrane vitamina A i cinka, drugih nutrijenata koji su korisni za oči.

- Malo je drugih namirnica koje će pružiti istu kombinaciju hranjivih tvari korisnih za oči - tvrdi Ehsani.

Za blistavu kožu, još bolji vid i snažniji imunitet jedite pistacio
Za blistavu kožu, još bolji vid i snažniji imunitet jedite pistacio

Brokula

Brojne su zdravstvene dobrobiti brokule, uključujući sposobnost zaštite zdravlja očiju. Za početak, istraživanja su dokazala da obiluje vitaminom C, antioksidansom koji smanjuje oksidativni stres u očima i pomaže u sprječavanju katarakte. Šalica brokule sadrži 81,2 miligrama (mg) vitamina C, što je oko 90 posto dnevne vrijednosti za muškarce i više od 100 posto za žene. Brokula je također dobar izvor vitamina A. Njezino bogatstvo antioksidansa može pomoći u sprječavanju degeneracije makule povezane sa starenjem.

- Sadržaj antioksidansa u brokuli nije ništa novo, ali manje popularna hranjiva tvar koja se zove sulforafan također može povećati njezin povoljan učinak na vid. Sulforafan ima utjecaj na određene procese bolesti i pokazalo se da ima pozitivan učinak na usporavanje progresije uobičajenih očnih poremećaja poput glaukoma -  primjećuje Lexi Moriarty, dijetetičar u New Jerseyu.

Djeca će imati bolji vid ako više vremena provode vani na zraku
Djeca će imati bolji vid ako više vremena provode vani na zraku

Slatki krumpir

Mrkva već dugo drži titulu najbolje hrane za zdravlje očiju. To je zato što je mrkva bogata beta-karotenom, pigmentom koji narančastom povrću daje živu nijansu. Mrkva je svakako bogata beta-karotenom, ali slatki krumpir zapravo sadrži više ovog korisnog pigmenta. Porcija kuhane mrkve sadrži 8,3 mg beta-karotena, dok ista porcija pečenog slatkog krumpira sadrži 11,5 mg tog nutrijenta.

- Beta-karoten je koristan jer ga tijelo pretvara u vitamin A, koji je neophodan za dobar vid - objašnjava Ehsani.

Beta-karoten u slatkom krumpiru pomaže očima da se prilagode pri slabom svjetlu. Da biste dobili najviše beta-karotena i vitamina C iz slatkog krumpira, Harvard T.H. Chan School of Public Health preporučuje kuhanje s ljuskom.

Hrvati stvorili trifokalnu leću za bolji vid na srednjoj udaljenosti
Hrvati stvorili trifokalnu leću za bolji vid na srednjoj udaljenosti

Orasi

- Orašasti plodovi izvrsna su hrana za zdrave oči i vid jer su bogati nutrijentima poput vitamina E, cinka i omega-3 masnih kiselina. Oni posebno sadrže biljni oblik omega 3 masnih kiselina, alfa-linolensku kiselinu (ALA) - kaže Kulp.

ALA se tada može pretvoriti u DHA i EPA u tijelu, tako da su orasi dobar izvor omega masnih kiselina za vegane i vegetarijance koji ne jedu masnu ribu. ALA u orasima može biti posebno korisna za one s problemima s očima povezanim s dijabetesom, a istraživanja pokazuju da može pomoći u poboljšanju bolesti suhog oka i retinopatije kod oboljelih od dijabetesa.

- Visoki šećer u krvi može negativno utjecati na krvne žile u očima, tako da hrana bogata vlaknima koja pomaže stabilizirati razinu glukoze u krvi može dodatno poboljšati zdravlje očiju kod ljudi s dijabetesom - objašnjava Kulp.

Osim ovih nutrijenata, Kulp ističe vitamin E, antioksidans koji se obično nalazi u zdravim mastima. Vitamin E i drugi polifenoli u orasima pomažu smanjiti upalu i štite od oštećenja slobodnih radikala. Orasi također sadrže cink, mineral koji je visoko koncentriran u mrežnici.

Neki žumanjci su blijedi, a neki jarko narančasti: Znate li zašto?
Neki žumanjci su blijedi, a neki jarko narančasti: Znate li zašto?

Žumanjci

Jaja su među omiljenim namirnicama za doručak diljem svijeta, a mogu biti dobar izbor za održavanje zdravlja vida.

- Žumanjci su vrlo bioraspoloživ izvor vrste karotenoida poznatog kao lutein. Dokazano je da lutein smanjuje makularnu bolest povezanu sa starenjem - objašnjava Moriarty.

Umjerena konzumacija jaja značajno smanjuje rizik od razvoja kasne faze makularne bolesti povezane sa starenjem, pokazalo je 15-godišnje istraživanje objavljeno u veljači 2020. No kao jedan od najboljih nutrijenata za zdravlje očiju, dobrobiti luteina tu ne prestaju. I lutein i zeaksantin, još jedan karotenoid koji se nalazi u jajima, mogu poboljšati nisku pigmentaciju makule kod starijih ljudi. Ovo je jedan od čimbenika rizika za degeneraciju makule povezanu sa starenjem, koja s vremenom uzrokuje postupan, a ponekad i potpuni gubitak vida. Moriarty ukazuje na stariju studiju koja je otkrila vezu između konzumacije jaja i povećanja makularne pigmentacije kod starijih ljudi. Žumanjci su također izvor drugih nutrijenata korisnih za oči poput cinka i vitamina A.

Evo koliko od kuhanja se jaja mogu jesti, što ako je žumanjak zelen i kako ih je najbolje čuvati
Evo koliko od kuhanja se jaja mogu jesti, što ako je žumanjak zelen i kako ih je najbolje čuvati

Kelj

Akademija za prehranu i dijetetiku naziva kelj jednom od najboljih namirnica za zdravlje očiju, kao i ostalo tamno lisnato povrće. Slično tome, Nacionalni institut za oči sugerira da je kelj bolji za oči od mrkve. Kelj je posebno bogat antioksidansima luteinoma i zeaksantinom, pa bi mogao pomoći u smanjenju oštećenja očnog tkiva uzrokovanog suncem i smanjiti rizik od problema s očima povezanih sa starenjem. Moriarty preporučuje lisnato povrće bogato luteinom poput kelja, napominjući da ti karotenoidi mogu pomoći u smanjenju rizika od očnih bolesti koje mogu dovesti do nepovratne sljepoće.

Šafran

Šafran je jarko crvena biljka koja dolazi od cvijeta šafrana. Svaki cvijet daje samo nekoliko niti šafrana, pa je stoga skuplji, ali ako ga se dočepate, to je jedna od najboljih namirnica za zdravlje očiju.

- Šafran igra brojne uloge u zaštiti zdravlja očiju. Dokazano je da smanjuje intraokularni tlak kod glaukoma, štiti mrežnicu kod ljudi s visokim krvnim tlakom i poboljšava vid kod ljudi s ranom fazom makularne degeneracije - kaže Kulp.

Krivotvorenje začina: Najviše se to radi sa šafranom i kurkumom
Krivotvorenje začina: Najviše se to radi sa šafranom i kurkumom

Nije iznenađujuće da šafran sadrži spojeve koji imaju antioksidativna svojstva, što može pomoći u objašnjenju njegovih brojnih dobrobiti za oči. Postoje mnoge studije koje podupiru terapijske sposobnosti šafrana u liječenju očnih bolesti poput makularne degeneracije povezane sa starenjem i glaukomom.

U konačnici, nijedna pojedinačna hrana neće omogućiti super vid. Uravnotežena prehrana, puna raznovrsne biljne hrane, proteina i zdravih masti, najbolja je za zdravlje očiju.

- Prehrana koja uključuje puno voća i povrća, masne ribe, orašastih plodova i mahunarki navodno smanjuje mogućnost očnih bolesti kasnije u životu - zaključuje Moriarty.

Top ideje što kuhati za vikend: Pripremite rižoto sa šafranom, tortilje ili slasni tart od jagoda
Top ideje što kuhati za vikend: Pripremite rižoto sa šafranom, tortilje ili slasni tart od jagoda
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0