Ovih dana je kuhanje svakako izazov, stoga donosimo praktična jela koja neće povisiti temperaturu u kuhinji, a dodatna će biti zabava za čitavu obitelj - svi mogu sudjelovati
Ne da vam se kuhati po ovoj vrućini? Za ovih 10 ukusnih jela ne trebate paliti pećnicu
Osim raznih salata, tu su i sushi varijante te razne druge ideje za koje ne treba paliti plin ili pećnicu. Eventualno blender ili vještina slaganja hrane. Donosimo super osvježavajuće recepte u kojima će uživati cijela obitelj.
Grčka salata
Sastojci:
- 4 rajčice, narezane na kockice
- 1 krastavac, narezan na ploške
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 1 crveni luk, narezan na tanke ploške
- 200 g feta sira, narezan na kockice
- masline (po želji)
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol i papar
- origano
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte rajčice, krastavce, papriku, crveni luk i masline. Dodajte feta sir. Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Posolite, popaprite i pospite origanom. Lagano promiješajte i poslužite odmah.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Pašteta od tune
Sastojci:
- 1 konzerva tune u vlastitom soku (oko 160 g), ocijeđena
- 100 g kremastog sira (ili majoneze za lakšu verziju)
- 1 manji crveni luk, sitno sjeckan
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan ili protisnut
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- sol i papar po ukusu
- 1 žličica kapara (po želji)
- Svježi peršin ili kopar za ukrašavanje
Priprema:
U zdjeli pomiješajte tunu, kremasti sir (ili majonezu), sitno sjeckani crveni luk, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok. Sve sastojke dobro izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatku paštetu. Ako je smjesa pregusta, možete dodati malo maslinovog ulja ili limunovog soka po potrebi. Poslužite na tostu, krekerima ili uz svježe povrće kao što su mrkva, krastavci i paprika. Također je izvrsna kao namaz za sendviče ili tortilje.
Caprese salata
Sastojci:
- 4 rajčice, narezane na ploške
- 200 g svježe mozzarelle, narezane na ploške
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje
- balzamični ocat
- sol i papar
Priprema:
Na tanjur slažite naizmjenično ploške rajčice i mozzarelle. Dodajte listove svježeg bosiljka. Prelijte maslinovim uljem i balzamičkim octom. Posolite i popaprite prema ukusu.
Hummus s povrćem
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka, ocijeđena i isprana
- 2 žlice tahinija (namaz i umak napravljen od smrvljenog sezamovog sjemena)
- 1 režanj češnjaka
- sok od 1 limuna
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- Sol i papar
- mrkva, celer, paprika i krastavac (za umakanje)
Priprema:
U blenderu pomiješajte slanutak, tahini, češnjak i limunov sok. Dodajte maslinovo ulje i blendajte dok ne postane glatko. Dodajte sol i papar prema ukusu. Poslužite s narezanom mrkvom, celerom, paprikom i krastavcem.
Gazpacho
Sastojci:
- 6 rajčica, narezane
- 1 krastavac, oguljen i narezan
- 1 crvena paprika, očišćena i narezana
- 1 zeleni luk, narezan
- 2 režnja češnjaka
- 2 šalice soka od rajčice
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice crvenog vinskog octa
- sol i papar
- svježi bosiljak ili peršin (za ukrašavanje)
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte sol i papar prema ukusu. Ohladite u hladnjaku najmanje sat vremena prije posluživanja. Ukrasite svježim bosiljkom ili peršinom prije posluživanja.
Sushi s lososom ili tunom
Sastojci:
- nori listovi
- riža za suši
- svježi losos ili tuna, narezani na tanke trakice
- avokado, narezan na ploške
- krastavac, narezan na ploške
- soja umak, wasabi i kiseli đumbir (za posluživanje)
Priprema:
Na nori list položite sloj riže za suši. Dodajte trakice ribe, avokada i krastavca. Zarolajte čvrsto koristeći bambusovu prostirku. Narežite na komade i poslužite s soja umakom, wasabijem i kiselim đumbirom.
Avokado tost
Sastojci:
- 2 zrela avokada
- 4 kriške integralnog kruha
- sok od 1 limete
- sol i papar
- čili pahuljice (po želji)
Priprema:
Izgnječite avokado i pomiješajte s limetinim sokom, soli i paprom. Namažite smjesu na tostirane kriške kruha. Pospite čili pahuljicama po želji. Poslužite odmah.
Smoothie
Sastojci:
- 1 smrznuta banana
- 1/2 šalice smrznutih bobica
- 1/2 šalice jogurta
- 1/2 šalice mlijeka (ili biljnog mlijeka)
- Granola, svježe voće i med (za ukrašavanje)
Priprema:
U blenderu pomiješajte smrznutu bananu, bobice, jogurt i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte smjesu u zdjelu. Ukrasite granolom, svježim voćem i medom. Poslužite odmah.
Tuna salata
Sastojci:
- 1 konzerva tune, ocijeđena
- 1/4 šalice majoneze
- 1 žlica limunovog soka
- 1 stabljika celera, sitno sjeckana
- 1/4 crvenog luka, sitno sjeckan
- sol i papar
- listovi zelene salate ili krekere (za posluživanje)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte tunu, majonezu, limunov sok, celer i crveni luk. Posolite i popaprite prema ukusu. Poslužite na listovima zelene salate ili uz krekere.
Velika voćna salata za više osoba
Sastojci:
- 1 ananas, očišćen i narezan
- 2 manga, oguljena i narezana
- 2 kivija, oguljena i narezana
- 1 šaka borovnica
- 10 jagoda
- 1 šaka malina
- Svježa metvica (za ukrašavanje)
Priprema:
Složite voće na velikom tanjuru ili pladnju. Ukrasite listićima svježe metvice. Ohladite prije posluživanja. Možete dodati limunov sok, jogurt ili kiselo vrhnje, po ukusu.
Sendviči
U kategoriju spadaju i sendviči - hladni, osvježavajući idealni su od svježeg kruha te sastojaka kao što su šunka, slanina i razni sirevi, ovisno što imate u hladnjaku. Obratite pažnju na namaze, oni od sira su odlični umjesto maslaca ili putra.
Jaje će dodati proteine, skuhajte ih na tvrdo i posložite među sastojke.
Ako je više ljudi, možete ih napraviti kao male kanapee, kako bi bilo jednostavnije konzumirati ih.