Namirnice za mladolik izgled | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Namirnice za mladolik izgled

Namirnice za mladolik izgled

Niz namirnica godi koži, čini je elastičnom te nutrijentima pomažu da ostanemo i izgledamo duže mlađi. Iako na cjelokupni izgled utječe i način života, spavanje i stres, neke namirnice ključne su za mladolik izgled

VIDEO

Često se kaže da ljepota dolazi iznutra, a to uključuje i ono što jedemo. Iako ne postoje čudesne namirnice koje bi vratile vrijeme, možete izgledati i osjećati se mlađe dosljednom prehranom bogatom hranjivim tvarima. Donosimo nekoliko najboljih namirnica koje štite od starenja koje treba svakodnevno unositi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Joško Bašić 00:29

Narančasto voće

Mrkva i drugo narančasto-crveno voće i povrće, poput rajčice, crvene paprike, slatkog krumpira, dinje i marelica, koži daju sjaj.

Svi su oni bogati karotenoidima, vrstom prirodnog pigmenta. Studija u časopisu Behavioral Ecology otkrila je da taj blago narančasti ton koži lica daje dojam prirodne ljepote, ljudi ga percipiraju kao zdravi.

Bademi

Studija iz 2021. pokazala je da bademi smanjuju pojavu bora i pigmentaciju kod žena svijetle puti u postmenopauzi, koje su konzumirale nešto više od dvije šake orašastih plodova dnevno tijekom gotovo šest mjeseci.

Studiju je djelomično financirao California Almonds, ali je provedena neovisno, prema visokim standardima.

Bademi su bogati esencijalnim masnim kiselinama izvrsnima za kožu, a sadrže i gotovo 7 mg antioksidansa vitamina E – više nego dovoljno da zadovolji vaše dnevne potrebe – po šaci od 28 g.

Jagode, borovnice...

Sočne bobice pune su antocijanina – snažnih antioksidansa i protuupalnih sastojaka koji štite od razgradnje kolagena.

Osim toga, čini se da antocijanini potiču zdravlje crijevnih bakterija, što može smanjiti gubitak koštane mase povezan sa starenjem.

Teleća jetrica

Bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kose, a istraživanje je pokazalo vezu između nižih razina i ranog pojavljivanja sijedih lasi.

Najbolji izvori bakra su janjeća i teleća jetra, kao i orašasti plodovi i sjemenke (indijski oraščići, sjemenke suncokreta) i meso rakova.

Bijela riba

Vahnja, bakalar ili bilo koja druga bijela riba prepuna je joda koji je bitan za održavanje metabolizma, ali i održavanje zdravlja kože.

Uostalom, riba bi trebala biti na tanjuru dva puta tjedno, kako bi nutrijenti odradili posao.

Ukiseljene haringe

Još jedan riblji sastojak koji ima potencijalne prednosti protiv starenja - ukiseljena haringa ima izuzetno visok sadržaj vitamina D.

Dobra je za kosti, ali i kao preventiva te potencijalno može smanjiti pojavu sijedih lasi.

Naime, u jednoj maloj studiji, preuranjena pojava sijede kose povezana je s nižim razinama vitamina D, željeza i kalcija.

Pasta od rajčice

Crveni pigment likopena u rajčicama poznatiji je po povezanosti sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara.

No, likopen je također prirodno sredstvo za zaštitu od sunca, djeluje unutar naših stanica na zaštitu od opeklina izazvanih UV zračenjem i bora. Rajčice daju više likopena kada su kuhane, u pasti ili konzerviranom stanju.

Maslinovo ulje

U studiji koja je uključivala Šveđane, Grke i Australce, oni s većim unosom mononezasićenih masnoća, osobito maslinovog ulja, imali su manje bora na mjestu izloženom suncu (nadlanici) od onih koji su preferirali maslac i margarin.

Dakle, maslinovo ulje u prirodnom izdanju, u salati, idealan je anti-age dodatak jelu.

Grašak, grah, leća i mahunarke

Jedna teorija o tome zašto mahunarke mogu pomoći u zaštiti od oštećenja kože i bora je njihov sadržaj prirodnih biljnih estrogena (fitoestrogena). Postoje neki dokazi koji sugeriraju da mogu pomoći u poboljšanju sadržaja vode u koži, kao i zaštiti stanica kože od oksidativnog stresa.

Ne bacajte hranu: Od ostataka mesa napravite salatu ili umak
Ne bacajte hranu: Od ostataka mesa napravite salatu ili umak

Avokado

Ovo omiljeno zeleno voće još je jedan bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina odličnih za kožu. Avokado je također dobar izvor vitamina E, pojačava antioksidativnu zaštitu stanica kože iznutra prema van.

Planiranje obroka i pametna kupovina za zaštitu okoliša
Planiranje obroka i pametna kupovina za zaštitu okoliša

Puno vode

Vrijedno je ponoviti: pijenje puno vode dobro je za vaš ten.

U jednoj studiji, mlade žene koje su pile dodatne dvije litre vode dnevno primijetile su da im je koža bila glatka i punija.

Kakao

Večernja šalica kakaovca ima moć pojačivača ljepote – samo odaberite onu s visokim udjelom antioksidansa flavanola koji su ključni sastojak koji opušta krvne žile.

Istraživanja pokazuju da jedna šalica kakaa s visokim udjelom flavanola povećava dotok krvi i kisika u kožu i smanjuje rizik od opeklina od sunca.

Zeleni čaj

Ispijanje nekoliko šalica dnevno također je povezano s manjim oštećenjem kože.

Bilo koja vrsta čaja je dobra, ali zeleni čaj ima najveću razinu ključnog antioksidansa poznatog kao epigalokatehin galat (ECGC). U studijama staničnih kultura pokazalo se da štiti od starenja kože uzrokovanog onečišćenjem iz okoline.

Zob, kvinoja, biserni ječam

To su ugljikohidrati s nižim glikemijskim indeksom (sporije se otpuštaju) koje treba unijeti u svoju prehranu (umjesto onih s višim GI poput krumpira, riže i bijelog kruha).

Superhrana koja može usporiti starenje nakon 40. rođendana
Superhrana koja može usporiti starenje nakon 40. rođendana

Prehrana nižeg glikemijskog indeksa smanjuje rizik od mrlja na koži, dok su više razine šećera u krvi povezane sa starijim izgledom.

Šipak

Šipak je prepun fitokemikalija (vrsta spoja koji se nalazi u biljkama) koji pridonose zdravijem starenju, uglavnom zbog protuupalnih učinaka.

Pilot studija na ljudima otkrila je da je spoj pod nazivom urolitin A u naru usporio gubitak mišića i poboljšao funkciju mitohondrija (sposobnost stanica da proizvode energiju), što je benefit za organizam, piše msn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Baka Andrea (54) spavala je s 800 frajera, a sada se konačno skrasila: I dalje ću se zabavljati
VRLO JE AKTIVNA

Baka Andrea (54) spavala je s 800 frajera, a sada se konačno skrasila: I dalje ću se zabavljati

Bodibilderica, koja kaže da njezine veze nikad ne traju dugo, svaki tjedan provodi sate u teretani kako bi održala svoj izgled. Opušta se tako da vježba golu jogu

Dnevni horoskop za srijedu 3. srpnja: Ovan treba biti oprezan s novcem, Lav će sve šarmirati
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za srijedu 3. srpnja: Ovan treba biti oprezan s novcem, Lav će sve šarmirati

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 3. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Pokušavate istopiti kilograme? Evo kada ćete vidjeti rezultate
IMA NADE

Pokušavate istopiti kilograme? Evo kada ćete vidjeti rezultate

Put do vitke linije može se usporediti s vožnjom avionom. Nakon što poletite, može doći do nekih neočekivanih turbulencija, ali slijetanje se na kraju itekako isplati, jer tijelo se nakon dijete promijeni nabolje