Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Dobro pogledajte u tanjur: Evo kakav krumpir može biti opasan

Dobro pogledajte u tanjur: Evo kakav krumpir može biti opasan
3

U slučaju pretjeranog solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja. Zato izbjegavajte konzumaciju jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira

Krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru. 

Solanin ne samo da mijenja okus krumpira nego je i opasan za zdravlje. U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja. Zato treba izbjegavati konzumaciju jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krumpira.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

krumpir 01:09

Međutim, krumpiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

Simptomi trovanja hranom

- Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više sljedećih simptoma: mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana - upozoravaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Vodič kako napraviti savršeno hrskavi pomfrit - nije svejedno koju vrstu krumpira koristite
Vodič kako napraviti savršeno hrskavi pomfrit - nije svejedno koju vrstu krumpira koristite

Kažu kako trovanje hranom mogu uzrokovati:

  • bakterije ili njihovi toksini koji se u hrani nađu zbog neadekvatne pripreme i skladištenja
  • virusi
  • kemikalije poput insekticida i herbicida
  • metali kao što su olovo, živa i kadmij
  • otrovne biljke kao što su velebilje i nejestive gljive
  • drugi kontaminanti kao što su mikotoksini, ostaci veterinarskih lijekova itd.

Najčešće trovanje hranom izazvano je bakterijama, napominju u HZJZ-u. Određene bakterije se razmnožavaju u hladnjaku, a neke čak i nakon kuhanja na visokoj temperaturi.

- Neke bakterije, kao što su Listeria m. i Yersinia ent., razmnažaju se i na temperaturi hladnjaka. Listerije mogu prouzročiti ozbiljna oboljenja, srećom kod manjeg broja ljudi oslabljenog imuniteta (primjerice starijih osoba), dok su trovanja jersinijama rijetka i zahvaćaju najčešće djecu. Jela u kojima se mogu očekivati i listerije i jersinije su mlijeko i meso, osobito pileće. Naravno, ispravna termička obrada ih uništava (kuhati ili peći na min. 78°C) - objašnjavaju u HZJZ-u.

Evo zbog čega vam krumpiri iz pećnice nisu dovoljno hrskavi
Evo zbog čega vam krumpiri iz pećnice nisu dovoljno hrskavi

- Anaerobne bakterije, kao Clostridium perfringens i Clostridium botulinum razmnažaju se bez prisutnosti zraka, a na namirnice dospijevaju iz nečistoće tla u obliku vrlo otpornih spora. Ako se namirnice prije kuhanja ne operu (na primjer grah), pri pripravi velikih količina (obično grah salate) može doći do aktiviranja tzv. spora, koje prežive kuhanje (do 100°C) i prilikom postupnog hlađenja bez prisutnosti zraka se namnože i izazovu bolest s proljevom. Osnovni je problem nedovoljno kuhanje i sporo hlađenje jela - dodaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina
VRLO CHIC

Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina

Niti jedna frizura ne može trajati cijeli život, a da je uvijek odgovarajuća, bez obzira na godine. Ipak, tu je nekoliko bezvremenskih stilova koji s godinama postaju vrlo poželjni i praktični