Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ne jedete batat? Sedam načina na koji nam poboljšava zdravlje

Ne jedete batat? Sedam načina na koji nam poboljšava zdravlje
1

Osim što su fina zamjena za obični krumpir, batati su odličan izvor vitamina C, djeluju protuupalno, mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka, a pomažu i kod gubitka kilograma

Dobar su izvor vitamina C i A

Već 230 grama slatkog krumpira osigurava gotovo polovinu vaših dnevnih potreba za vitaminom C te čak 400% vašeg preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Oba vitamina su ključna za potporu imunološkom sustavu, što je posebno važno tijekom sezone prehlade i gripe. Vitamin A je također ključan za održavanje zdrave kože, vida i funkcioniranje organa.

Sadrže i puno drugih hranjivih sastojaka

Porcija batata daje nam trećinu dnevne potrebe za manganom, mineralom koji pomaže u proizvodnji kolagena i potpomaže zdravlje kože i kostiju. Također ćete dobiti između 15 i 30% nekoliko vitamina i minerala koji podržavaju energiju, uključujući kalij.

Skinuo je 63 kile i postao osobni trener: Mojih 10 jednostavnih pravila za održavanje kilaže
Skinuo je 63 kile i postao osobni trener: Mojih 10 jednostavnih pravila za održavanje kilaže

Snažan antioksidant

Vitamini A i C djeluju i kao antioksidanti koji štite stanice od starenja i bolesti. Za još više antioksidanata odaberite ljubičasti slatki krumpir. Pigment koji im daje tu prekrasnu nijansu ima posebno snažna antioksidacijska svojstva.

Djeluju protuupalno

Već dugo znamo da upale koje ne kontroliramo povećavaju rizik od gotovo svake kronične bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i rak. Pokazalo se da prirodni protuupalni spojevi u slatkom krumpiru smanjuju upalu na staničnoj razini. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su smanjenu upalu u moždanom i živčanom tkivu nakon konzumiranja ljubičastog ekstrakta slatkog krumpira.

Kamilo Keretić (87) još i danas obožava zaigrati tenis: 'To me raduje kao kad sam imao 14'
Kamilo Keretić (87) još i danas obožava zaigrati tenis: 'To me raduje kao kad sam imao 14'

Ne uzrokuju povećanje šećera u krvi

Neki smatraju da u slatkom krumpiru ima previše škroba, ali zbog visokog udjela vlakana u njima škrob sporo sagorijeva, što znači da neće povećati razinu šećera u krvi i inzulina. Oko 230 grama pečenog slatkog krumpira pruža oko 6 grama vlakana, što je više od četvrtine dnevnog preporučenog minimuma.

Maja Šantoši/Pixsell

Slatki krumpir pomaže u regulaciji krvnog tlaka

Oko 230 grama slatkog krumpira pečenog s korom daje nam 950 mg kalija. To je više nego dvostruko više nego što dobijemo iz banane. Kalij u osnovi izbacuje višak natrija i tekućine iz tijela, što snižava krvni tlak i smanjuje pritisak na srce. Kalij također pomaže u regulaciji srčanog ritma i kontrakcija mišića. 

Ako morate grickati, neka bude zdravo i s vrijednim sastojcima
Ako morate grickati, neka bude zdravo i s vrijednim sastojcima

Mogu pomoći u mršavljenju

Oko 12% škroba u slatkom krumpiru je otporan škrob, tvar nalik na vlakna koju tijelo ne može probaviti. Jedno je istraživanje pokazalo da je zamjena samo 5,4% ukupnog unosa ugljikohidrata otpornim škrobom rezultirala u 20 do 30% većem sagorijevanju masti nakon obroka. Otporni škrob također tjera tijelo da proizvodi više hormona koji izazivaju sitosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako
ŽIVOTNI ZAOKRET

Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako

Ana Marčec iz Duge Rese, prije 15-ak godina borila se s viškom kg i nekoliko dijagnoza, potražila je pomoć u nutricionizmu i alternativnoj medicini, a danas joj je to i posao