Jeste li ikada pokušali sami pripremiti kisele krastavce? To je vrlo jednostavno i lako možete napraviti kod kuće. Ne morate kupovati gotove, pripremite sami uz malo truda
Napravite ukiseljene krastavce kod kuće - vrlo je jednostavno
Kiseli krastavci nezaobilazan su dodatak francuskoj salati i sendvičima te su bogati mineralima, vlaknima, proteinima i vitaminima B12, B6, A i C. Pritom sadrže vrlo malo masnoća, što ih čini savršenim za pripremu kod kuće.
Pripreme za kiseljenje krastavaca
Prije nego što se odlučite na kiseljenje, važno je birati odgovarajuću vrstu. Naime, razlikuju se salatni krastavci od onih namijenjenih kiseljenju. Salatni krastavci su veći i deblji, dok su za kiseljenje idealni manji, čvršći, koji narastu do najviše 12 cm.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Prije nego što započnete proces kiseljenja, treba pripremiti krastavce i sterilizirati staklenke u kojima će se kiseliti.
Najprije temeljito operite krastavce pod mlazom vode kako biste uklonili svu prljavštinu, jer i najmanja nečistoća može uzrokovati kvarenje.
Vrlo je važno temeljito oprati staklenke i njihove poklopce, a zatim ih sterilizirati. Najjednostavniji način sterilizacije je da staklenke stavite u pećnicu na desetak minuta, okrenute prema dolje, na temperaturu između 100 °C i 150 °C.
Proces kiseljenja
Kada su pripreme završene, možete početi s pripremom samih krastavaca.
Često ljudi imaju neke svoje varijacije i tajne recepte za kiseljenje, a mi vam donosimo osnovni recept koji možete prilagoditi dodavanjem začina prema vlastitom ukusu.
Imajte na umu da je ova količina optimalna je za otprilike šest staklenki.
Sastojci:
- 2 kg krastavaca (ovisno o veličini)
- 1,5 L vode
- 3 dcl alkoholnog octa
- 100 g šećera
- 5 žlica soli
- malo svježeg ili sušenog kopra
Priprema:
U loncu prokuhajte vodu, ocat, sol i šećer. Dok se mješavina kuha, poslažite očišćene krastavce u sterilizirane staklenke, pazeći da budu gusto, ali ne previše stisnuti. Veličina krastavaca odredit će količinu koja stane u svaku staklenku.
Kad mješavina zavri, prelijte je preko krastavaca, pazeći da budu potpuno prekriveni. Na kraju dodajte svježi ili sušeni kopar. Staklenke prekrijte celofanom ili tanjurićima, no nemojte ih hermetički zatvarati. Ostavite da odstoje barem 24 sata.
Nakon toga, krastavci su spremni za konzumaciju, ili ih možete hermetički zatvoriti i pospremiti kao zimnicu.