Štrudlafest u Jaškovu počinje 6. rujna, a nudi gomilu sadržaja za cijelu obitelj. Isprobajte sami napraviti štrudlu po ovom receptu koji se pripremao u Starom gradu Ozlju u 17. stoljeću
Napravite štrudlu po receptu obitelji Zrinski sa Štrudlafesta
Počinje festival koji će zadovoljiti sva vaša osjetila. Štrudlafest u Jaškovu nedaleko od Ozlja samo je pola sata udaljen od Zagreba, a svake godine broji tisuće posjetitelja. Tako je početak rujna već tradicionalno rezerviran za štrudle raznoraznih okusa, kako slatkih, tako i slanih.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Osim kušanja ovih domaćih slastica, na festivalu vaš čeka pregršt sadržaja za cijelu obitelj. Prvi dan festivala je u petak, 6. rujna, a očekuju vas Štrudla by kayak, spust po brzacima rijeke Dobre, te Štrudla step by step, šetnja prekrasnim krajolikom Jaškova.
Očekuje vas i show ambasadorice Štrudlafesta - tete Marice, a navečer koncert Psihomodo Popa, prigodno nazvan “Ja volim samo (sebe) štrudle”.
Subota je rezervirana za izbor najbolje štrudle Hrvatske, a ove godine stiže i “Štrudla iz Chicaga” - show koji pripremaju Hrvati iz Amerike. Nova uzbudljiva aktivnost je panoramska vožnja helikopterom iznad Štrudlafesta. Festival traje i u nedjelju.
Recept za štrudlu s ozaljskog dvora:
Sastojci:
Tijesto: 480 g brašna, 100 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode
Nadjev: 1,5 kg buče (ako nemate, može i tikvica), 0,10 kg đumbir, 0,5 kg vrganja ili drugih gljiva (ako nemate, mogu i šampinjoni), 0,5 kg špek, 0,3 kg stari luk, 0,2 kg domaće svinjske masti, sol po potrebi i ukusu.
Priprema:
Zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev: na masti popržiti luk dok ne pozlati, dodati špek i gljive, dinstati otprilike 20 minuta. Smjesu ohladiti.
Naribati buče, posoliti ih i ostaviti 10 minuta da stoje koje bi pustile vodu. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo. Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje.
Na razvučeno tijesto staviti ocijeđene buče zatim posipati ohlađenu smjesu luka, gljiva i špeka. Naribati đumbir i posipati po nadjevu. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu.
Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za sve one koji vole okrajke ili oblikujte puža ili neki drugi oblik). Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.