Posuđe u kojem kuhate birajte ovisno o vrsti hrane, a čak i najkvalitetniji lonci postaju opasni kad se oštete, pa hranu miješajte silikonskim i drvenim priborom
Najopasnije posuđe je ono od aluminija, bakra, ali i teflona
Zbog reakcije hrane s posuđem u njoj se mogu naći opasni sastojci poput aluminija i iona metala. Najopasnije posuđe je reaktivno - ono od aluminija, bakra i teflona (koji je najopasniji na temperaturama od 260 do 350°C). Iako su takve tave, zdjele i lonci najčešći, rabite ih što rjeđe, a štetu ćete smanjiti i tako da upotrebljavate papir za pečenje.
Osim o materijalu od kojeg je napravljeno posuđe, na reaktivnost utječe i tip namirnice. Tako, primjerice, masnija hrana i kiseli okusi reagiraju brže te se umak od rajčice nikako ne preporučuje raditi u bakrenom i aluminijskom posuđu.
Umjereno reaktivno posuđe, odnosno od nehrđajućeg čelika (inoks), ugljičnog čelika i lijevanog željeza, nešto je sigurnije, no kisela hrana reagira i sa željezom te se ne preporučuje pripremati je ni u takvim loncima.
Aluminijsko posuđe izvrsno provodi toplinu, otporno je na hrđu i pristupačno cijenama, no lako se ošteti. Reagira s kiselom hranom i ispušta aluminij štetan za zdravlje. Najbolji je izbor posuđe napravljeno od emajla, stakla, gline, keramike i silikona. Iako je emajlirano posuđe preporučljivo za korištenje, ako se sloj emajla ošteti, metal koji je ispod reagirat će s hranom.
Stoga valja biti posebno oprezan tijekom čišćenja, miješanja ili vađenja jela - najbolje je rabiti drveni ili silikonski pribor. Izbjegavajte čišćenje žicom ili grubim materijalima. Inoks je otporniji na ogrebotine i hrđu, a osim toga ne reagira s kiselom hranom. No pri čišćenju potrebno je paziti da se ne čisti abrazivnim sredstvima.
Lijevano željezo lako hrđa. Kako biste je se riješili, prerežite krumpir na pola i prelijte razrezani dio tekućim deterdžentom. Istrljajte hrđu krumpirom, isperite, osušite te premažite tankim slojem jestivog ulja kako biste stvorili zaštitni sloj.
Lakše čišćenje
Posuđe od emajla napunite vodom i dodajte šaku soli. Ostavite preko noći, a sutradan prokuhajte.
Darujemo 50 posto popusta na kvalitetno posuđe
Pretplatnici 24sata i Večernjeg lista imaju jedinstvenu priliku izabrati između osam modela posuđa Berghoff po cijenama sniženim za 50 posto. Tave i lonci izrađeni su od neljepljive obloge “ferno green” koja je idealna za pripremanje zdravih jela s malo ili bez masnoće. Posuđe se lako čisti i održava bez potrebe za dugotrajnim pranjem u perilici. Višeslojna obloga ne sadrži štetne tvari kao što su, primjerice, olovo i kadmij ili kiseline koje se nalaze u teflonskom posuđu.
Također, ima veliku otpornost na ogrebotine i abrazivna sredstva, a uz svaki od odabranih modela dolazi i jamstvo od dvije godine. Akcija traje od 21. ožujka do 7. travnja, a zainteresirani pretplatnici mogu naručiti tave i lonce na broj telefona: 01/54 94 466 bez plaćanja troškova dostave. Letak s više detalja potražite u petak, 21. ožujka u 24sata.