Kulinarske zamke: Tupi noževi, pretjerivanje sa začinskim biljem ili mali lonac za kuhanje špageta samo su neki u nizu pogrešaka na koje nisu imuni ni iskusni
Na početničkim pogreškama se najlakše i najbolje uči kuhati
Nestrpljivost je najveći neprijatelj u kuhinji, upozorava Jamie Oliver, koji je na pogreškama naučio kako slabo zagrijana tava upropasti i najbolji komad mesa.
- Pripremao sam večeru u nekoliko sljedova, no u zadnji tren mi se “upalila lampica” kako vrijeme curi. Nisam pričekao da se tava dobro zagrije. Ubacio sam odreske i napravio “gužvu” zbog čega su bili sličniji đonu nego junetini - otkriva britanski kuhar Jamie Oliver i dodaje:
- Ne ugrijete li tavu ili pećnicu dovoljno, sastojci će se zalijepiti za dno, a meso se neće dobro ispeći. Prije prženja luka znat ćete je li tava dobro ugrijana ako iznad pažljivo stavite ruku i na visini od desetak cm osjetite toplinu. Tek tad dodajte ulje i luk.
Kako luk za prženje ne biste “uništili” rezuckanjem, poslušajte savjet kuhara Gordona Ramsaya.
- Najprije ogulite luk, ali nemojte odrezati korijen. Odrežete li ga, luk će početi ispuštati sokove, a vi ćete početi plakati. Prepolovite ga i pustite da težina noža odradi svoj posao. Okrenite luk ravnom polovicom prema dolje, pritisnite ga tako da srednji prst bude ‘vodič’, a kažiprst i prstenjak stoje lagano iza njega te nožem režite što bliže korijenu. Dvaput ga prerežite po duljini i ponovno narežite. Tako ćete dobiti sitne kockice - savjetuje.
Mali trikovi majstora:
- 1. Guljenje češnjaka mnogima je gnjavaža i zbog toga rabe onaj u prahu. No aromu svježeg ništa ne može zamijeniti. Kako biste ga lakše ogulili, stavite češnjeve u limenu posudu, poklopite je jednakom takvom i snažno protresite.
- 2. Tupi noževi su opasniji od oštrih i ne mogu sitno narezati namirnice poput luka. Oštrenjem noža potrošit ćete tek nekoliko trenutaka.
- 3. Nema li dovoljno vruće vode, tjestenina će postati gumena. Kuhajte je u velikom loncu i stavite tek kada voda proključa.
- 4. Većina kuhara sve namirnice ostavlja u hladnjaku. No rajčice, luk i krumpire držite na sobnoj temperaturi kako bi dulje ostali svježi.
- 5. Kako bi noževi ostali oštri što dulje, nikako ih nemojte prati u perilici za posuđe.
- 6. U masnoći mesa krije se okus koji jelo čine slasnim. Nemojte je svu odstraniti.
- 7. Posudu u kojoj ćete miksati bjelanjke nije dovoljno ovlaš isprati pod vodom. Mora biti potpuno čista kako bi snijeg bio čvrst, ali i prozračan.
- 8. Češnjak na ugrijanom ulju nemojte pržiti dulje od 30 sekundi jer će imati lošu aromu.
- 9. Kada kupujete meso, imajte na umu da će se tijekom pečenja smanjiti. Kupite dovoljno kako nitko za stolom ne bi ostao gladan.
- 10. Umjesto kocki za juhu pripremite domaći temeljac i zamrznite ga. Rabite ga za pripremu umaka, variva i juhi.
- 11. Ne zaboravite obložiti posudu za pečenje masnim papirom kako se ništa ne bi zalijepilo za dno.
- 12. Kako vam smjesa za pohanje ne bi pala s mesa ili povrća, uvijek namirnicu prvo uvaljajte u malo brašna pa u izmućena jaja ili mlaćenicu te u krušne mrvice. Pržite nekoliko minuta bez okretanja.
- 13. Tjestenina se neće zalijepiti tijekom kuhanja ako je ubacite u lonac s puno vode, lagano ga protresite. Kad je tjestenina “al dente”, umiješajte je u umak u tavi. Promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta. Tako će upiti više arome.
- 14. Da bi omlet bio sočan, otopite u tavi maslac i dodajte jaja. Umjesto da ih pržite na jakoj vatri, neka ona bude umjerena.
- 15. Pripremate li jednostavan biskvitni kolač s voćem, na primjer borovnicama, najprije ih uvaljajte u brašno. Tako neće “potonuti” na dno.
- 16. Oni koji su pokušali kuhati s nemasnim mlijekom, znaju da okus nije isti kao i ako rabite punomasno. Masnije mlijeko daje bogatiji okus umacima, kolačima i kremama.
- 17. Ne zanemarujte važnost kuhanja na laganoj vatri. Pripremate li, npr., gulaš, ostavite ga da se lagano krčka. Na taj način meso neće biti žilavo.
- 18. Mnogi zaboravljaju da se namirnice nastavljaju kuhati u loncu i nakon sklanjanja s vatre. Povrće “šokirajte” u hladnoj vodi nakon kuhanja, a rižu i tjesteninu skuhajte “al dente” i poklopite.
- 19. Moć svježega začinskog bilja ne treba podcijeniti. Možete ga i zamrznuti u posudicama za led te samo ubaciti u jelo pred kraj kuhanja.
- 20. Maslinovo ulje, osim što je zdravo, daje finu aromu. No nemojte kupovati bilo kakvo maslinovo ulje. U pravilu pokušajte izbjeći ono koje je starije od godinu dana.
- 21. Jelo valja kušati u svim fazama kuhanja. Mnogi ga kuhari kušaju tek kada je gotovo, no iskusni chefovi ističu važnost isprobavanja kako biste na vrijeme znali što nedostaje.
- 22. Čekanje da voda prokuha ili da se meso ispeče iskoristite za pranje prljavog posuđa ili stavljanja u perilicu. Tako ćete se lakše snalaziti u kuhinji i olakšati si posao nakon jela.
- 23. Tijekom kuhanja umaka strpljenje se nagrađuje. Dodavanje gustina ne može zamijeniti kuhanje na laganoj vatri dok se umak ili gulaš ne reducira.
- 24. Ako je pećnica zagrijana na previsoku temperaturu, meso će izvana izgorjeti, a iznutra ostati sirovo. Ako vam se to ipak dogodi, odrežite zagorjeli dio, narežite meso i stavite peći.
- 25. I na kraju, u kuhinji se nemojte zaboraviti zabaviti. Uz motivirajuću glazbu bit ćete kreativniji, a jela će biti ukusnija.