Na pučkoj fešti kojom se ispraća turistička sezona dalmatinsko zaleđe postaje odredište za ljubitelje narodnih delicija poput tripica, jetrica na kiselo i uštipaka
Na 24. vrgorskoj Biklijadi kušao se afrodizijački koktel od bikle i najboljeg hrvatskog džina
Bikla, napitak od kozjeg mlijeka i mladog vina kojim se stanovnici Zabiokovlja od davnina krijepe i jačaju ljubavne snage, slavila se na 24. vrgorskoj Biklijadi, pučkoj fešti kojom se ispraća turistička sezona, a dalmatinsko zaleđe postaje odredište za ljubitelje narodnih delicija. Bikla se „mišala" na pet punktova gradskog korza. Moglo se kušati i ćupter, starinsku narodnu slasticu od vinskog mošta, zaštićenu kao nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske.
Nisu izostali ni dalmatinski pršut, vrhunska vina iz Vrgorskog polja, najvećeg u zemlji, kao ni najnagrađivaniji hrvatski džinovi Poetica destilerije koji se prave od biokovske vode, trava i borovica u obližnjem zaseoku Majići, a nedavno su osvojili četiri nagrade u Londonu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Upravo su iz Poetica za ovu prigodu osmislili i "Poet's Aphrodisiac", posve moderni koktel od bikle (infuzija kozjeg mlijeka i autohtonog mladog vina trnka), nagrađivanog Poetica Ginuine London dry džina, limunovog soka, tonika i sirupa od vanilije.
Poetica posljednjih godina oduševljava svijet svojim zanatskim džinovima, kojima se od dizajna do sastojaka čvrsto drže vrgorskih korijena. Nedavno nominirana za najbolji svjetski džin i najboljeg svjetskog proizvođača tog pića, a rezultati će biti objavljeni 12. studenog u Londonu.
- Vezani smo uz vrijednosti, kulturnost i tradiciju našeg kraja, kao i sastojke koje nam daje ovo podneblje. Stoga smo ih prigodno za Biklijadu objedinili u Poet's Aphrodisiacu, koktelu na bazi bikle. Riječ je o modernoj interpretaciji tradicionalnog pića koja uključuje sve ono što je Vrgorac nekada imao, ono što baštini i danas, a i što našem kraju jamči svijetlu budućnost. U čaši ovog koktela su vrgorski trnak, gin i stanje uma, koji zajedno daju formulu za afrodizijačka svojstva - dometnuo je Drago Nosić iz Poetice.
Oni koji su zaželjeli iskušati moći izvorne bikle, pobrinula se mala ekipa Zavičajne udruge Veliki Godinj iz biokovskog sela Rašćane, koju predvodi Nediljko Pavlinović (78).
- Pravimo biklu preko 20 godina na ovoj fešti u Vrgorcu, a za to trebate pravo mlijeko i pravo vino. Dakle, vino kad odleži ispod droba, bude malo kričavo, mlado, i prije nego se otoči u bačvu. A mlijeko je najbolje 'staro' – sad kad je zrela paša, pa biklu radimo u omjeru dva naprema jedan u korist vina i dobijete pravi afrodizijak - objasnio je Pavlinović.
Na Biklijadi nije nedostajalo niti domaćih lokalnih delicija – na štandu Srednje škole Tina Ujevića moglo se kušati tripice, jetricu na kiselo i uštipke. Hrvatsko planinarsko društvo Vrgorac pobrinulo se za fažol s orzom i suvim mesom, Udruga "Osmijeh" (roditelja djece s posebnim potrebama) bila je zadužena za fritule, a nije nedostajalo ni vrhunskih vina, osobito jer je Vrgorac u posljednjih 15-ak godina doživio snažan uzlet u proizvodnji autohtone zlatarice i trnka, ali i drugih sorti.
- Biklijada je pučka fešta nastala na autentičnim običajima i tradiciji ovoga podneblja, upravo kada su naši stari pili biklu krajem rujna, te se odavno afirmirala kao prepoznatljiva turistička atrakcija. Njome se Vrgorac promovira kao izrazito posebna ruralna destinacija, osobito s posezonskom ponudom, kada se bogati ljetni sadržaji u priobalnom području postupno smanjuju. Zato nam je cilj čuvati autentičnu vrgorsku tradiciju i afirmirati je kao prepoznatljivu turističku atrakciju bogatog sadržaja, što ovaj kraj čini atraktivnim za domaće stanovništvo, kao i za sve veći broj gostiju koji su u potrazi za izvornim i živim događanjima te susretima s lokalnim stanovništvom - kazala je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca, koja organizira ovu manifestaciju uz podršku Grada Vrgorca.
Biklijadom se Vrgorac, uz Dane pršuta i vina koji se organiziraju pred ljeto, još jednom potvrdio kao gourmet destinacija dalmatinskog zaleđa koja prepliće bogatu tradiciju, domaće proizvode i dobru zabavu.
RECEPT: Poet's Aphrodisiac (Drago Nosić)
Receptura:
- 0,03 l Poetica Ginuine London dry gin
- 0,1 l mladi Trnak
- 0,02 l vanilla syrup
- 0,03 l lemon juice
- 0,05 l infuzija kozjeg mlijeka
- tonic top-up (za dopuniti čašu).