Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Muče vas podočnjaci? Evo kako ih sami možete pokušati ublažiti

Muče vas podočnjaci? Evo kako ih sami možete pokušati ublažiti

Ako imate podočnjake, liječenje ovisi o tome koji je uzrok problema, pa je važno to detektirati. Donosimo nekoliko savjeta za to da ih pokušate ublažiti sami, ili u suradnji s dermatologom

VIDEO

Tamni kolutovi ispod očiju, odnosno podočnjaci, mogu se javiti kod oba spola i u bilo kojoj dobi, pa je puno važnije od toga kako ih liječiti ili zamaskirati kad se pojave, probati utvrditi moguće uzroke i to kako ih možete prevenirati. Dakle, što uzrokuje podočnjake? 
 Podočnjaci mogu biti posljedica raznih čimbenika, koji se često javljaju u kombinaciji, donosi webMD.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovu jedinstvenu boju očiju ima samo 3 posto ljudi

Pokretanje videa...

Vrlo rijetka boja očiju 00:33

Evo nekih od najčešćih uzroka:

Genetika: Ako su vaši roditelji, bake i djedovi imali podočnjake, veća je vjerojatnost da ćete ih razviti. Genetska predispozicija može utjecati na pigmentaciju i strukturu kože oko očiju.

Starenje: Kako starimo, naša koža postaje tanja i gubi kolagen, čineći krvne žile ispod kože vidljivijima. To može stvoriti izgled podočnjaka.

Umor: Zbog nedostatka sna, vaša koža može izgledati bez sjaja i blijeda, dopuštajući tamnim tkivima i krvnim žilama ispod vaše kože da se vide. Umor može dovesti do nakupljanja tekućine ispod očiju, zbog čega izgledaju podbuhle i tamnije.

Želatina i kava odlične su za podočnjake - napravite masku
Želatina i kava odlične su za podočnjake - napravite masku

Alergije: Alergijske reakcije mogu uzrokovati oslobađanje histamina u tijelu, što može dovesti do proširenih krvnih žila i povećanog protoka krvi ispod očiju, što pridonosi podočnjacima.

Dehidracija: kad tijelo nije dobro hidrirano, koža ispod očiju može izgledati bez sjaja i utonulo.

Izlaganje suncu: Pretjerano izlaganje suncu može povećati proizvodnju melanina u vašoj koži, što dovodi do promjena pigmentacije i podočnjaka.

Neke loše navike: pušenje, konzumacija alkohola i loša prehrana mogu pridonijeti pojavi podočnjaka.

Prevencija i liječenje ovise o uzroku. Nakon što utvrdite uzrok zbog kojeg su se podočnjaci javili, možete odrediti plan prevencije i liječenja, jer svaki se problem tretira drugačije. 

Pojačana pigmentacija ispod očiju

Javlja se ovisno o genetici i etničkoj pripadnosti, a može biti prisutna čak i u djetinjstvu. Ovaj je problem teško liječiti, no uz redovno korištenje kreme za sunčanje možete postići napredak. Kreme za izbjeljivanje i nježni pilinzi također mogu pomoći, ali važno je da postupak provodite polako, kako ne bi došlo do povratne pigmentacije. Možete pokušati i s primjenom retinola, pomiješanog s losionom za njegu kože ispod očiju, ili mazati to područje vazelinom. Izbjegavajte agresivne tretmane, kao i trljanje očiju, jer to može pogoršati stanje. 

Pet životnih navika zbog kojih izgledate starije nego što jeste
Pet životnih navika zbog kojih izgledate starije nego što jeste

Proširene krvne žile ispod očiju

Ako je riječ o genetski uvjetovanim promjenama, odnosno činjenici da kolut oko očiju čine proširene krvne žile, svakako posjetite stručnjaka. Proizvodi s kofeinom mogu privremeno pomoći u sužavanju krvnih žila, kao i vrećice crnog čaja, posebno ohlađene. Držite ih kratko u ledenici, pa će efekt biti još veći, ili rashladite to područje žlicom koju ste ohladili u hladnjaku. I krema od arnike može koristiti da se smanji tamni kolut ispod oka. No, klonite se krema protiv hemoroida, jer one bi mogle pogoršati stvari tako što će vam stanjiti kožu i učiniti krvne žile vidljivijima!

Natečene 'vrećice' oko očiju 

Natečenost u donjem području oko očiju može biti uzrokovana raznim stvarima, kao što su manjak sna, pretjerivanje s alkoholom, nedovoljna konzumacija vode, konzumacija previše soli kasno navečer, pušenje ili alergije. Starenje također igra ulogu, u kombinaciji s gubitkom kolagena i elastičnosti, promjenama u strukturi kostiju i pomicanjem masnoće, što dovodi do natečenosti i udubina oko učiju. Prvo, dobro se naspavajte, zatim smanjite konzumaciju alkohola i izbacite slane grickalice prije spavanja. Ako pušite, razmislite o prestanku. Zapamtite, kada su u pitanju vaše oči, briga o sebi iznutra i izvana može napraviti stvarnu razliku.

Ako nema rezultata, posjetite dermatologa

Ako niste zadovoljni rezultatima samostalnog tretmana podočnjaka, javite se dermatologu, koji vam može ponuditi više opcija.  

Kemijski piling

Porazgovarajte s dermatologom o kemijskom pilingu kože oko očiju. Ovi pilinzi koriste kiseline, poput glikolne, kojične, salicilne i bademove kiseline, kako bi uklonili tamne mrlje i mrtve stanice kože, ostavljajući podočnjake svjetlijima, glatkijima i malo zategnutijima.

PRP injekcije

Injekcije krvne plazme koja je bogata trombocitima mogu pomoći stimulirajući proizvodnju kolagena i poboljšavajući teksturu i tonus kože. Trombociti u PRP-u sadrže faktore rasta koji potiču regeneraciju i pomlađivanje tkiva.

Blefaroplastika donjeg kapka

Natečenost donjih kapaka može se kirurški ukloniti blefaroplastikom donjih kapaka. Uklanjanje masnoće s tog područja poboljšava izgled podočnjaka i smanjuje se učinak sjene. 

Ako ste konstantno iscrpljeni, uzrok nije samo neispavanost
Ako ste konstantno iscrpljeni, uzrok nije samo neispavanost

Laserski tretmani

Nekoliko tretmana laserom može pomoći u borbi protiv tamnih promjena boje ispod očiju, ovisno o tome je li uzrok u pigmentu kože ili u krvnim žilama. Važno je posjetiti stručnjaka za lasere za ovo područje, jer bez odgovarajuće zaštite očiju može doći do oštećenja nježne kože vjeđa, ali i do promjena vida.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj
'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'
VARAJU LI DOBRI MUŽEVI?

'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'

Ispovijest žene na Redditu izazvala je dosta komentara. Svog savršenog muža ulovila je u prijevari, no ne želi ga suočiti s time da ne izgubi život na koji je navikla