Od voća koje pomaže pri smanjenju vidljivosti bora do napitaka koji pobjeđuju crne podočnjake - evo što treba jesti kako bi vam koža bila lijepa
Moć hrane: Evo koje namirnice jesti, a koje je bolje izbjegavati za osip, rozaceu ili protiv bora
Dr. Hasia Al Khubra, liječnica opće prakse specijalizirana za dermatologiju, i nutricionistica Amanda Ursell su otkrile koje namirnice direktno utječu - negativno i pozitivno - na razna stanja kože.
POGLEDAJ VIDEO: Akne
Pokretanje videa...
Gubitak kose
Jedite: orahe
Izbjegavajte: alkohol
- Najbolja hrana za smanjenje opadanja kose uključuje masnu ribu, jaja, lisnato povrće i orašaste plodove - objašnjava dr. Al Khubra i dodaje da te namirnice tijelu priskrbljuju 'hranjive tvari uključujući vitamin A, koji poboljšava zdravlje kose, kao i vitamin D, vitamin B12 i željezo.'
- Alkohol je nešto što biste trebali izbjegavati, jer utječe na to kako vaše tijelo metabolizira cink, koji je neophodan za zdravlje kose. Smatra se da gluten pogoršava gubitak kose, osobito ako imate alergiju ili intoleranciju na gluten. Ako sumnjate da bi to mogao biti uzrok, obratite se svom liječniku opće prakse - kaže.
Bore
Jedite: šljive
Izbjegavajte: bijeli kruh
- Smatra se da određene namirnice ubrzavaju proces starenja, uključujući šećer, alkohol i prerađene ugljikohidrate poput bijelog kruha i žitarica - objašnjava dr. Al Khubra.
- Oni mogu oštetiti kolagen, koji je neophodan za održavanje mladenačkog izgleda kože - objašnjava.
- Smatra se da alkohol i hrana s visokim udjelom zasićenih masti također uzrokuju upalne procese u organizmu i da ubrzavaju starenje - objašnjavaju.
- Ali hrana bogata antioksidansima, posebice ljubičasto voće poput šljiva i kupina, pomaže u usporavanju starenja jer sadrži vitamin C, koji potiče kolagen i pomaže apsorpciju željeza - dr. Al Khubra
Akne
Jedite: slatki krumpir (batat)
Izbjegavajte: mlijeko
- Škrobasti ugljikohidrati s niskim GI (ugljikohidratima koji se sporo razgrađuju), poput batata, bolji su za ljude s aknama od ugljikohidrata s visokim GI - objašnjava Amanda.
- Znanstvenici su otkrili da su se razine proteina povezanih s aknama smanjile kada su pacijenti bili na dijeti s niskim GI - objašnjava.
Zato se odlučite za zobenu kašu radije nego za kukuruzne pahuljice za doručak ili pitta kruh od cjelovitih žitarica umjesto bijelog, savjetuju.
- Ljudi često kažu da čokolada pridonosi aknama i postoje dokazi koji podupiru vezu između sirutke koja se nalazi u mlijeku i čokoladi i povećanja akni - kaže nutricionistica Amanda Ursell.
Rozacea
Jedite: jaja
Izbjegavajte: curry
- Smatra se da su jaja, orašasti plodovi i riba dobri za rozaceu jer sadrže zdrave masnoće uključujući omega-3 koje pomažu u smirivanju upale - kaže dr. Al Khubra.
- Začinjena hrana sadrži kapsaicin, kemikaliju koja utječe na receptore boli u vašoj koži koji osjećaju toplinu i može pogoršati pojavu rozacee - dodaje.
- Slično tome, alkohol povećava proizvodnju upalnih citokina, koji su stanične signalne molekule. To uzrokuje širenje krvnih žila i pogoršava rozaceu - zaključuje.
Podočnjaci
Piti vodu
Izbjegavajte: brzu hranu
- Smatra se da hrana koja potiče hidrataciju i antioksidanse pomaže osjetljivom području oko očiju - kaže dr. Al Khubra.
- Kada dehidriramo, krvne žile postaju vidljivije, stvarajući podočnjake, pa preporučujem da povećate unos vode kako biste poboljšali hidrataciju - savjetuje.
- Smatra se da je celer također koristan jer sadrži minerale elektrolite, uključujući natrij i kalij, koji pomažu u regulaciji tekućine i smanjuju natečenost ispod očiju - kaže i dodaje da 'prehrana s visokim udjelom soli također može pogoršati podočnjake jer uzrokuje nakupljanje tekućine ispod oka – stoga izbjegavajte slani curry i brzu hranu'.
Osip
Jedite: jabuke
Izbjegavajte: gluten
- Superhranjivi kvercetin, koji se prirodno nalazi u čaju, jabukama i luku, može pomoći kod osipa - objašnjava Amanda.
- Dokazano je da zaustavlja otpuštanje histamina iz stanica i može pomoći u smanjenju ukupne reakcije vaše kože. Dostupan je u obliku dodatka prehrani ili u kombinaciji s drugim nutrijentima, poput vitamina C koji poboljšava apsorpciju kvercetina u crijevima - objasnila je.
- Što se tiče toga što izbjegavati, orašasti plodovi, jaja i gluten obično su uobičajeni okidači, ali važno je posavjetovati se sa stručnjakom kako biste saznali što trebate eliminirati iz svoje prehrane - kaže nutricionistica.
Psorijaza
Jedite: probiotike
Izbjegavajte: alkohol
Amanda kaže: 'Istraživanje je pokazalo da konzumacija cjelovitih verzija kruha, tjestenine, riže i zobi kao i 'dobrih' bakterija koje se nalaze u probiotskim jogurtima, kimchiju i dodacima prehrani može hraniti korisne bakterije u našim crijevima i smanjiti upalu, što doprinosi psorijazi.'
- Isto tako, losos, sardine, skuša, orasi i chia sjemenke također su korisni zbog svojih esencijalnih omega-3 masnoća - dodaje.
- Konzumiranje alkohola može pogoršati simptome jer pretjerano stimulira proizvodnju stanica u gornjem sloju kože - upozorava.
Dermatitis
Jedite: integralne žitarice
Izbjegavajte: slaninu
- Dermatitis je opći izraz za stanja koja izazivaju upalu kože - objašnjava Amanda i dodaje da je 'poznato da neke namirnice to pogoršavaju, poput prerađenog mesa i hrane s visokim udjelom šećera. Stoga ima smisla izbjegavati ih kada živite s upaljenom kožom.'
- Mediteranska i nordijska prehrana bogate su cjelovitim žitaricama, mahunarkama i drugim bjelančevinama biljnog podrijetla poput orašastih plodova i sjemenki, kao i povrća i voća, za koje se zna da pomažu u smanjenju upale - objašnjava.
- Baziranje obroka i međuobroka na ovoj hrani može pomoći u smirivanju simptoma dermatitisa - savjetuje nutricionistica za britanski Sun.
Ekcemi
Jedite: lisnato povrće
Izbjegavajte: Gluten
Doktorica Hasia Al Khubra kaže: 'Smatra se da protuupalna hrana kao što je zeleno lisnato povrće i probiotička hrana, uključujući kefir i kombuchu, smanjuju upalu u tijelu i smanjuju rizik od izbijanja ekcema.'
- Kod tog stanja dobro je jesti hranu punu omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u masnoj ribi kao što su skuša, tuna, haringa i losos koje će općenito poboljšati simptome ekcema, iako su potrebna dodatna istraživanja - objašnjava.
- Također biste trebali ograničiti začinjenu hranu, gluten ili pšenicu te prerađenu hranu koja bi mogla pridonijeti napadima - zaključuje.