Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Mnogi misle da je ova biljka korov, a jestiva je i vrlo zdrava

Mnogi misle da je ova biljka korov, a jestiva je i vrlo zdrava

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci

Tušanj, tušt ili portulak raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Mnogi ga smatraju korovom, a u biti je jestiva ljekovita biljka koja ima protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju, bogata je antioksidansima...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Aleksandri u vrtu narastao divovski krastavac 00:58

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra.

I sobnim biljkama također treba gnojivo - evo kako da 'živnu'
I sobnim biljkama također treba gnojivo - evo kako da  'živnu'

Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled.

Tušt je pogodan i za kiseljenje, ali treba biti oprezan prilikom jedenja jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege te se treba jesti u manjim količinama.

Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Vrlo brzo raste i već se nakon tri do četiri tjedna može brati. Što ga više berete, to više razraste.

Ovo je najbolje začinsko bilje koje možete uzgajati u stanu
Ovo je najbolje začinsko bilje koje možete uzgajati u stanu

Tušt ima slani okus, prilično blagi, pa se najčešće jede u miješanim salatama. S njim se mogu raditi gusta juha, varivo, rižoto, maneštra ili kajgana.

Kako biste pripremili čaj, žličicu tušta stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. 

Evo 8 razloga za uključivanje tušta u vašu prehranu:

  • Omega-3 masne kiseline - tušt je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina bitnih za zdravlje mozga i srca. Ako ste vegan, ovo je jedan od najboljih izvora koje ćete pronaći.
  • Antioksidansi - tušt je pun antioksidansa, poput glutationa koji štiti stanice od oštećenja i usporava starenje.
  • Minerali - dobar je izvor kalcija, magnezija, kalija, željeza, fosfora, mangana, bakra, folata i selena, koji su neophodni za dobro zdravlje.
  • Vitamin C - izvrstan izvor ovog vitamina za jačanje imuniteta.
  • Beta-karoten - bogat je i beta-karotenom, koji većini nas ozbiljno nedostaje.
  • Melatonin - tušt je rijedak biljni izvor melatonina, hormona ključnog za regulaciju sna.
  • Snižava kolesterol - sadrži betalain, antioksidans koji sprječava kolesterol da ošteti krvne žile i pozitivno utječe na razinu LDL kolesterola.
  • Triptofan - sadrži ovu važnu aminokiselinu koja regulira raspoloženje i bori se protiv depresije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Kod nanošenja parfema mnogi rade ove greške - izbjegnite ih
SAVJETI PARFUMERA

Kod nanošenja parfema mnogi rade ove greške - izbjegnite ih

Većina žena stavlja parfem prvo na zglobove ruku, zatim ga protrlja i onda nanosi na vrat, tu je velika greška. Trljanjem ruku koža se zagrijava i proizvodi enzime koji mogu promijeniti miris parfema
Nova studija: Većini omiljena grickalica odlična je za vid
FINO I ZDRAVO

Nova studija: Većini omiljena grickalica odlična je za vid

Poboljšanje je povezano s porastom optičke gustoće makularnog pigmenta i to zahvaljujući luteinu, biljnom pigmentu koji ima ključnu ulogu u zaštiti očiju od plave svjetlosti te oštećenja povezanih sa starenjem