Za nadjev mljeveni mak prelijte kipućim mlijekom i, kad se skroz ohladi, dodajte ostale sastojke. Prije pečenja premažite jajetom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta
RECEPTI IZ DAVNINE
Makovnjača kao ona kakvu je baka radila - prhka i slatka
Sastojci:
- 400 g brašna
- 2 dcl punomasnog mlijeka
- 60 g šećera
- 2 žumanjka
- 1 limunova korica
- 80 g maslaca
- 20 g svježeg kvasca
Nadjev:
- 2,5 dcl punomasnog mlijeka
- korica 1 limuna
- 20 g cimeta
- grožđice
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 300 g mljevenog maka
Priprema:
- Zamijesite tijesto od brašna, malo soli, dignutoga kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca.
- Tijesto zamijesite tako da se lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Zatim ga pokrijte, stavite na toplo mjesto i pustite da se diže 1 sat.
- Tijesto pažljivo podijelite napola i ne mijesite više nego tanko razvaljajte, namažite nadjevom, savijte u štrucu te stavite obje štruce na papir za pečenje u lim za pečenje te pustite da se tako diže još pola sata.
- Za nadjev mljeveni mak prelijte kipućim mlijekom i, kad se skroz ohladi, dodajte ostale sastojke. Prije pečenja premažite jajetom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku