Većina morskih algi ima bogat, slastan okus i svjež morski miris. Mnoge su vrste dobar izvor vitamina A, B, C i E, potom joda, fosfora i drugih minerala
Ljekovite alge: 'Zeleno morsko blago' najbolje liječi organizam
Slasno morsko povrće koje zajedničkim imenom nazivamo alge danas nam je dostupno u raznim vrstama i oblicima, kao hrana i dodaci prehrani. Japanci koriste morske trave kao “omotače”, na primjer, za sushi, a dodaju ih i salatama i juhama, pripremaju se i kao “grickalice“, prženjem u ulju.
U Kini ih poslužuju kao povrće, a u Irskoj ih pripremaju kao kašu te koriste za zgušćivanje deserata. Naime alge se ujedno uzgajaju kako bi se iz njih izolirali moćni zgušćivači i emulgatori - agar, karagenan i alginati - želatinozne tvari koje alge obilno nakupljaju. Većina morskih algi ima bogat, slastan okus i svjež morski miris. Mnoge su vrste dobar izvor vitamina A, B, C i E, potom joda, fosfora i drugih minerala.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Alge na tanjuru
S obzirom na to da su alge vrijedan izvor vlakana, minerala i fitonutrijenata, preporučuju se kao dio uravnotežene prehrane, stoga zašto ih ne isprobati s rižom, pečenim krumpirima, u salatama, u juhama i varivima. Okus algi teško možemo usporediti s bilo kojim nama poznatim jelom. Za njihov je karakterističan okus odgovoran natrijev glutamat, u nas poznatiji kao pojačivač okusa koji se dodaje u začinske mješavine i gotova jela.
Stručnjaci opisuju natrijev glutamat kao okus koji se ne može okarakterizirati ni jednim od četiriju osnovnih okusa. Japanski ga je znanstvenik Kikumae Ikeda otkrio slučajno dok je proučavao smeđu algu kombu, koju azijska kuhinja često koristi pri pripremanju juha. Ustanovio je da je ta alga izvrstan izvor natrijeva glutamata što daje novi okus, koji najbolje možemo opisati kao ugodan, ukusan, fin.
Razne su vrste algi koje su se udomaćile na tanjurima makrobiotičara i drugih osoba koje su prigrlile istočnjačke okuse i tzv. fusion kuhinju. Na primjer, arame alge su blaga okusa i trebaju se marinirati ili kuhati s umacima i povrćem da bi im se pojačao okus. Najčešće se stavljaju u salate, a koriste se i kao dodatak kuhanom povrću.
Alge poznate pod imenom nori obično dolaze u obliku sličnom papiru i u njih se omata japanski sushi. Dulse je alga idealna za salate jer se jede i sirova, a dobro pristaje u juhe i variva. Kada se sitno nasjecka, može poslužiti i kao pojačivač okusa mesnih jela. Kombu i wakame alge su predstavnici smeđih algi i čest su dodatak jelima poput variva i juha u zemljama Dalekog istoka.
Posebno je zanimljiv čips od kombu alge. Arame alge odlično pristaju uz korjenasto povrće, sjemenke i tofu. Iznimno je važna pravilna priprema algi jer mogu sadržavati vrlo visoke razine arsena koji se može ukloniti namakanjem i prokuhavanjem algi. To se najviše tiče alge hijiki koja je posebno bogata arsenom.
Tradicionalni način pripreme algi, uz pranje i namakanje na sobnoj temperaturi, prije kuhanja, rezultira smanjenim udjelom arsena. Pravilo kaže da sirove alge treba dobro oprati, namočiti 15 minuta u vrućoj vodi, ocijediti i dobro isprati. Nakon toga se kuhaju, pirjaju ili peku...
Već dugi niz godina, uvjerljivo prvo mjesto po popularnosti među dodacima prehrani na bazi algi drži spirulina. To je jedinstvena modrozelena mikroalga koja pripada najstarijim biljnim organizmima na Zemlji. Vrlo je bogata proteinima s izvrsnim aminokiselinskim profilom jer sadrži esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može sam sintetizirati.
Uzimajući spirulinu kao dodatak prehrani opskrbljujemo se beta-karotenom, vitaminima B-kompleksa i željezom u lako iskoristivu obliku. Chlorella je postala popularnija među štovateljima prirodnih dodataka prehrani. To je jedna od rijetkih slatkovodnih algi koja koristi ljudskom organizmu. Naime većina je slatkovodnih algi toksična.
Odličan izvor minerala
Alga Chlorella je zelena alga, iznimno bogata klorofilom te se stoga koristi kao moćni čistač organizma, u sklopu programa detoksikacije. Alge fukus i kelp također su dostupne kao dodaci prehrani u tabletama, a njihova je osnovna karakteristika da su bogate mineralom jodom.
Poznato je da je jod iznimno važan za pravilan rad štitne žlijezde te se stoga te alge često preporučuju za poticanje metabolizma i lakši gubitak suvišnih kilograma. Također su bogate raznim vitaminima, mineralima i specifičnim polisaharidima, a sadrže i alginate, fukoidin i laminarin koji su sposobni upiti veliku količinu vode, dajući osjećaj sitosti i djelujući blago laksativno.
Stoga su neki od danas najpopularnijih sastojaka za mršavljenje utemeljeni upravo na ekstraktima iz smeđih algi.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...