U kompost ide sav organski otpad poput lisnatog zelenog povrća, ostataka voća, kore korjenastog povrća, ljuske jajeta, taloga kave, pa čak i čaj, a ne smije se bacati kruh, ulje niti agrumi
Lako je: Napravite sami posudu za kompost za prirodno gnojivo
Kompostiranje je prirodan proces razgradnje biomase i događa se svuda oko nas. Za pripremu komposta dovoljno je imitirati prirodne uvjete. Kompostirati možete u kući, ali i u stanu i tako pripremiti potpuno prirodno gnojivo za biljke, smanjiti komunalne troškove i rasteretiti okoliš.
U kompost ide sav organski otpad poput lisnatog zelenog povrća, ostataka voća, kore korjenastog povrća, ljuske jajeta, taloga kave, pa čak i čaj. Ne smije se bacati kruh, kuhana ni procesirana hrana, agrumi, poput kore naranče i limuna, ulje, kosti...
Za kompostiranje je potrebno imati posudu u koju ćete kompost odlagati, a u nastavku slijede upute kako napraviti vlastitu.
Uzmite veliku posudu s poklopcem (u koju stane do 50 litara). Bušilicom probušite rupice (promjera 4-6 milimetara) na dnu posude i sa strane cijelom visinom posude tako da je između rupica isti razmak.
Na dno posude stavite suhe grančice. Neka posložene izgledaju poput mreže. Na grančice stavite sloj komadića kartona. Iznad kartona stavite sloj suhog lišća ili trave. Iznad lišća stavite sloj zemlje u debljini 3 cm. Možete početi s ubacivanjem kompostne sirovine.