Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kvalitetniji: Mesni doručak ima više mesa od mesnog nareska

Kvalitetniji: Mesni doručak ima više mesa od mesnog nareska

RAZLIKA JE I U CIJENI Na mesnom doručku moraju se vidjeti komadići usitnjenog mesa i masnog tkiva, a presjek mesnog nareska može izgledati jednolično

Mesni doručci i naresci su pasterizirani ili sterilizirani proizvodi od različitih vrsta usitnjenog mesa, strojno otkoštenog mesa, masnog i vezivnog tkiva i iznutrica te drugih sastojaka.

Na naresku ne moramo vidjeti komade mesa i masnog tkiva, a presjek doručka mora imati vidljive komadiće usitnjenog mesa i masnog tkiva, svojstven okus i miris, te je kvalitetniji proizvod nego narezak.

U većini analiziranih konzervi najviše je mesa. Prednjači Gavrilovićev doručak sa 76 posto, a najmanje ga je, 35 posto, u naresku Gala, koji također proizvodi Gavrilović.

10 namirnica punih magnezija, jednog od najvažnijih minerala
10 namirnica punih magnezija, jednog od najvažnijih minerala

Što je manje mesa, više je masnog, vezivnog tkiva, ali i vode te škroba. Veća količina vezivnog tkiva smanjuje nutritivnu vrijednost i proizvod gubi na okusu. Na Gala konzervi navedeno je kako sadrži strojno otkošteno meso. To je proizvod koji se, nakon uklanjanja kostiju, dobije odvajanjem mesa od kostiju s dijelovima mesa strojnom obradom kojom se uništava ili mijenja struktura mišićnih vlakana. Proizvod s većom količinom takvog mesa može primiti više vode te gubi na elastičnosti što je prednost u proizvodnji ovih konzervi. Vezanjem veće količine vode, meso će brže nabubriti pa je jeftinije.

3 super trika kako oguliti kožu s rajčice brzo i bez puno muke
3 super trika kako oguliti kožu s rajčice brzo i bez puno muke

U svinjskome mesu puno je bjelančevina, vitamina B skupine koji štite živčani sustav te sudjeluju u probavi hrane i minerala, u prvom redu željezom. Bogato je i mastima. Prvenstveno su to zasićene masne kiseline kojih ne bi trebalo jesti više od 20 do 25 grama na dan zato što se prekomjerna konzumacija povezuje s bolestima srca. Najviše tih kiselina sadrže Pivac i PPK, po 8,4 grama na 100 grama, a najmanje, 4,7 grama, Podravkin narezak. Prženje ovih proizvoda nije preporučljivo jer bi imali još više masti i kalorija.

Najviše soli je u konzervama PPK i Pivac, 2 grama na 100 grama, a najmanje, 1,7 grama, u Gali, Sparu i Gavriloviću. Više od 1,5 grama na 100 grama je puno soli.

Sve sadrže i zgušnjivače koji u prekomjernim količinama mogu djelovati laksativno, fosfate koji štetno djeluju na zdravlje kostiju te konzervanse nitrite koji s bjelančevinama iz mesa tvore kancerogene spojeve. Zato se dodaje vitamin C koji će ovu pretvorbu usporiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako
ŽIVOTNI ZAOKRET

Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako

Ana Marčec iz Duge Rese, prije 15-ak godina borila se s viškom kg i nekoliko dijagnoza, potražila je pomoć u nutricionizmu i alternativnoj medicini, a danas joj je to i posao