U zimskim mjesecima ljudi će rado pojesti kremastu juhu koja će tijelu donijeti obilje nutrijenata i okrijepiti dušu, a upravo je takav recept za juhu od batata
Kremasta juhu od batata i kobasica: Jako ukusna i mirisna
Uz dodatak sezonskog povrća i kelja te mekanog bijelog graha, ova juha može postati veganska ako umjesto kobasice za kuhanje koristite biljne zamjene i vege kobasice.
POGLEDAJTE VIDEO: Preslatki dikobraz jede batat za večeru
Pokretanje videa...
Riječ je o jednom od onih recepata koji će vam se toliko svidjeti da ćete ga često spravljati ili čak uvrstiti u redovni jelovnik, piše Gimmesomeoven.
Prikladno je za ljude koji jedu meso, ali i vegane i vegetarijance jer vam ostavlja slobodu da sami dodate sastojke po ukusu. Osim što je prava zimska juha koja donosi toplinu i utjehu, uz dodatak sezonskog povrća i malo graha koji donose proteine, izvrstan je izvor vlakana i drugih hranjivih tvari koje nam trebaju.
Umjesto vrhnja za kuhanje, posebnu svilenkastu teksturu juhi će dati kokosovo mlijeko, a dodatni je bonus što je spremna za konzumaciju za samo pola sata.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 par kobasica za kuhanje po želji (ili veganskih kobasica)
- 1 luk, sitno sjeckani
- 6 režnjeva češnjaka, sitno sjeckanog
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 5 listova svježe kadulje
- 2 mrkve, rezane na tanke prutiće
- 700 gr batata, narezanog na kockice
- 1 i 1/2 žlica dimljene paprike
- 1 konzerva bijelog graha
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 2 šake svježeg kelja, rezanog na trakice
- sol, papar
Priprema:
U velikom loncu na srednjoj vatri zagrijte žlicu ulja te prepržite kobasicu sjeckanu na kockice. Kad dobije smeđu koricu i ispeče se, prebacite kobasicu u posebnu posudu, a na masnoću preostalu od pečenja dodajte još jednu žlicu ulja te luk i češnjak. Dinstajte luk dok ne omekša, pa dodajte češnjak i miješajte dok ne zamiriše. Ulijte temeljac, dodajte kadulju, mrkvu, batat, grah i dimljenu papriku i dobro promiješajte, te u smjesu ubacite pola pečene kobasice. Smanjite vatru i ostavite da krčka u poklopljenom loncu 15 minuta ili dok krumpir ne omekša.
Dodajte kokosovo mlijeko, svježi kelj te začine i miješajte još dvije minute dok kelj omekša, a potom ga uklonite iz juhe i bacite. Kušajte juhu i doradite začine, a servirajte toplo uz dodatak preostale kobasice.