Ako losos iskombinirate s orašastim plodovima, spojili ste biljni i životinjski izvor esencijalnih masnih kiselina što je odlično za zdravlje kardiovaskularnog sustava
Kombinacije namirnica: Kako pametno kreirati zdrave obroke
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Emocionalno zdravi ljudi imaju volju za životom, zadovoljni su
Kao što kombinacije hrane uzrokuju bol u želucu, aktiviraju čir i pokrenu mučninu, prava kombinacija hrane može umiriti želudac a sparivanje nekih hranjivih sastojaka može i poboljšati apsorpciju, ali i zdravlje općenito. A da biste iz namirnica 'izvukli' maksimalnu korist, na portalu Canadian living preporučuju da u obrocima sjedinjujete namirnice na sljedeći način:
POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:
Pokretanje videa...
1. Humus i crvena paprika - podižu razinu željeza
- Većinu željeza dobivamo iz biljnih izvora, ali se ono nažalost obično ne apsorbira dobro - kaže holistička nutricionistkinja iz New Yorka Peggy Kotsopoulos.
Slanutak iz humusa i crvena paprika namirnice su pune s C vitaminom koji poboljšava apsorpciju željeza iz biljaka pa je ovo odlična kombinacija za sve kojima često opada razina željeza u krvi.
2. Rajčica i avokado - popravljaju zdravlje očiju
Rajčice su pune biljnog pigmenta likopena koji im dalje žarko crvenu boju, a u prehrani je bitan sastojak za održavanje zdravlja očiju,
- Likopen je antioksidans topiv u mastima pa se bolje apsorbira ako ga se jede uz namirnicu sa 'dobrim masnoćama', poput npr. avokada - kaže dijetetičarka iz Idaha dr. Elaine Magee i dodaje da se avokado može skupa sa rajčicom poslužiti na vrućem tostu.
Nakon intenzivnog trčanja ili vježbanja tijelo treba nadoknaditi hranjive tvari, a nutricionistkinje tada preporučuju namirnicu bogatu s bjelančevinama (poput svježeg sira ili skute) i visoko-probavne ugljikohidrate (poput ananasa).
3. Svježi sir (sirutka, skuta) i ananas - 'popravljaju' mišiće nakon vježbanja
- Te dvije namirnice skupa nadoknađuju zalihe glikogena u mišićima i jetri i uzrokuju otpuštanje inzulina, što pomaže da aminokiseline odu u mišićne stanice, točno tamo gdje su i potrebne - kaže Kotsopoulos.
4. Kelj, gljive i maslinovo ulje - za gustoću kostiju
Kelj ima mnoge prehrambene blagodati a jedna od važnijih je kelj spada K vitamin koji pomaže u prenošenju kalcija iz krvi do kostiju. Studije su pokazale da kombinacija K i D vitamina (koji se nalazi npr. u gljivama) pomaže u sprečavanju lomova kostiju i kod onih kojima su kosti već oslabjele.
Kelju ili gljivama dodajte i malo maslinovog ulja (jer su K i D vitamini topivi u mastima), a nutricionistkinje preporučuju da to bude ekstra djevičansko maslinovo ulje, jer ono ima više više fitokemijskih tvari od neke manje prerađene vrste.
5. Losos i orasi ili bademi
Omega-3 masne kiseline, posebno one iz morske ribe, mogu smanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, poboljšati krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ako losos iskombinirate s mljevenim bademima (ili nekim drugim orašastim plodom), spojili ste biljni i životinjski izvor esencijalnih masnih kiselina što je odlično za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
- A losos i orasi prirodno pašu skupa - kaže dr. Magee i dodaje da je kulinarstvo zapravo samo po sebi puno nutricionistički 'mudrih' spojeva, pogotovo ono sa područja Azije i Sredozemlja gdje se takve kombinacije često i koriste.
- Neke komponente u namirnicama najbolje djeluju međusobno a dobar su primjer jabuke kod kojih spojevi u krvi nadopunjuju one u tijelu - objašnjava dr. Magee i kaže da je zbog toga jabuke najbolje jesti s korom, a isto vrijedi i za lanene sjemenke i sjemenke zobi.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 5 razloga zašto je vrlo dobro dosađivati se: Postat ćete bolji
POGLEDAJTE NOVI SERIJAL NA 24SATA: