Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan

Powered by Tommy

Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan

Ova ukusna i jednostavna poslastica potječe iz austrijske kuhinje, no na našim se prostorima toliko udomaćila da je nerijetko smatramo dijelom naše tradicionalne gastronomske ponude

Rado se volimo prisjećati okusa koji nas vraćaju u djetinjstvo, a među njima je zasigurno i ova starinska poslastica koja ima nekoliko imena. U Dalmaciji je poznata kao paradižot ili paradiže, a u unutrašnjosti Hrvatske poznatija je pod nazivom šnenokle. Francuzi je zovu les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), Englezi floating island (plutajući otoci), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko). 

Iako ima mnogo naziva, recept je u osnovi isti. Za klasičnu su pripremu potrebna samo tri sastojka – jaja, mlijeko i šećer, a modernije verzije uključuju i keksevaniliju te rum ili maraskino, koji daju bogatiji okus. Ovaj je desert odličan izbor za dane kada nemate puno sastojaka u smočnici, a jede vam se nešto slatko. Priprema je vrlo jednostavna, što je idealno i za sve one koji nisu baš vični spravljanju slastica.

Sastojci: 

  • 1 l mlijeka
  • 7 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g keksa petit beurre
  • po želji korica limuna
  • po želji rum ili maraskino

Priprema:

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Bjelanjke s malo soli umutite u vrlo čvrsti snijeg.
  3. Žumanjke sa šećerom izmiksajte do guste smjese.
  4. Mlijeko stavite u lonac, dodajte vanilin šećer i pustite da zakuha. 
  5. Žlicom odvajajte snijeg od bjelanjaka i nakratko ih stavljajte u uzavrelo mlijeko dok ne povećaju volumen.
  6. Kekse petit beurre natrgajte u zdjelice u kojima ćete poslužiti paradižot. Po želji kekse možete poškropiti maraskinom ili rumom te na njih naribati limunovu koricu.
  7. Gotove žličnjake slažite na kekse. 
  8. Smjesu žumanjaka i šećera dodajte u preostalo mlijeko neprestano miješajući dok se ne zgusne (treba ostati tekuće). 
  9. Smjesu prelijte preko kuglica od snijega i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturu, a zatim stavite u hladnjak da se dobro ohladi

U slast!

Sve namirnice za ovaj ukusni paradižot pronađite u Tommyju. Svoju kupnju obavljajte iz udobnosti naslonjača putem Glovo aplikacije za dostavu. Ostanite doma i naručite namirnice za najbolju spizu u gradu. Tommyjev katalog pogledajte ovdje.

Powered by Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Veliki mjesečni horoskop: Vage će zaraditi, a Lavovi zavoditi...
EVO ŠTO DONOSI STUDENI

Veliki mjesečni horoskop: Vage će zaraditi, a Lavovi zavoditi...

Studeni, mjesec koji je pred nama, za neke donosi uzbuđenja, a za pojedine znakove Zodijaka bit će prekretnica na ljubavnom, ali i poslovnom planu
Olić otvoreno o Mandžukiću, Daliću i zašto je zvao Mikića, a Durdova nije: 'Nije to isti slučaj'
INTERVJU ZA 24SATA

Olić otvoreno o Mandžukiću, Daliću i zašto je zvao Mikića, a Durdova nije: 'Nije to isti slučaj'

Bilo je vrijeme da odem od Dalića i okušam se samostalno. Gvardiol i Kovačić su bili ekstra talenti, a Modrić je s 20 još bio u Zaprešiću pa je postao najbolji svjetski veznjak svih vremena. Mladi samo moraju raditi i sve će doći
Poznati Šibenčani otkrivaju: Evo zašto je naš grad za Dinamo... I što se promijenilo nakon rata
I TAKO VEĆ STOTINJAK GODINA

Poznati Šibenčani otkrivaju: Evo zašto je naš grad za Dinamo... I što se promijenilo nakon rata

To je zbog rivalstva sa Splitom, koje traje od 1936. Ili iz dišpeta. Ili su Dinamo u Jugoslaviji smatrali hrvatskijim klubom. Analiziraju Antonija Mišura, Lokas, Bukić, Petrović, Schildenfeld... A Mišo Kovač ima poruku za sve...