Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan

Powered by Tommy

Slatki spas u danima kad nam je hladnjak gotovo prazan

Ova ukusna i jednostavna poslastica potječe iz austrijske kuhinje, no na našim se prostorima toliko udomaćila da je nerijetko smatramo dijelom naše tradicionalne gastronomske ponude

Rado se volimo prisjećati okusa koji nas vraćaju u djetinjstvo, a među njima je zasigurno i ova starinska poslastica koja ima nekoliko imena. U Dalmaciji je poznata kao paradižot ili paradiže, a u unutrašnjosti Hrvatske poznatija je pod nazivom šnenokle. Francuzi je zovu les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), Englezi floating island (plutajući otoci), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko). 

Iako ima mnogo naziva, recept je u osnovi isti. Za klasičnu su pripremu potrebna samo tri sastojka – jaja, mlijeko i šećer, a modernije verzije uključuju i keksevaniliju te rum ili maraskino, koji daju bogatiji okus. Ovaj je desert odličan izbor za dane kada nemate puno sastojaka u smočnici, a jede vam se nešto slatko. Priprema je vrlo jednostavna, što je idealno i za sve one koji nisu baš vični spravljanju slastica.

Sastojci: 

  • 1 l mlijeka
  • 7 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g keksa petit beurre
  • po želji korica limuna
  • po želji rum ili maraskino

Priprema:

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Bjelanjke s malo soli umutite u vrlo čvrsti snijeg.
  3. Žumanjke sa šećerom izmiksajte do guste smjese.
  4. Mlijeko stavite u lonac, dodajte vanilin šećer i pustite da zakuha. 
  5. Žlicom odvajajte snijeg od bjelanjaka i nakratko ih stavljajte u uzavrelo mlijeko dok ne povećaju volumen.
  6. Kekse petit beurre natrgajte u zdjelice u kojima ćete poslužiti paradižot. Po želji kekse možete poškropiti maraskinom ili rumom te na njih naribati limunovu koricu.
  7. Gotove žličnjake slažite na kekse. 
  8. Smjesu žumanjaka i šećera dodajte u preostalo mlijeko neprestano miješajući dok se ne zgusne (treba ostati tekuće). 
  9. Smjesu prelijte preko kuglica od snijega i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturu, a zatim stavite u hladnjak da se dobro ohladi

U slast!

Sve namirnice za ovaj ukusni paradižot pronađite u Tommyju. Svoju kupnju obavljajte iz udobnosti naslonjača putem Glovo aplikacije za dostavu. Ostanite doma i naručite namirnice za najbolju spizu u gradu. Tommyjev katalog pogledajte ovdje.

Powered by Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Liječnici upozoravaju: Prvi jasni simptomi znak su da je ova bolest već uznapredovala
KRONIČNO OBOLJENJE

Liječnici upozoravaju: Prvi jasni simptomi znak su da je ova bolest već uznapredovala

U povodu Svjetskog dana bubrega razgovarali smo s nefrologinjom Ladom Zibar i doktorom obiteljske medicine Vanjom Hmelikom. Doznajte zašto se kronična bubrežna bolest naziva tihom, što je uzrokuje te kako je spriječiti ili odgoditi
Veliki tjedni horoskop: Strijelac će sklopiti poslovnu suradnju, a Vaga biti u brizi i strahovima
od 9. do 15. ožujka

Veliki tjedni horoskop: Strijelac će sklopiti poslovnu suradnju, a Vaga biti u brizi i strahovima

Škorpion će širiti zarazan entuzijazam, bit će snalažljivi i inovativni. Radne kolege trebat će njihove usluge, a šefovi njihovo znanje pa se nek se izgovor ne pronalaze u umoru, nego idu korak sa zbivanjima
Bolnička jela s Michelinovom zvjezdicom: U KBC-u Split jedu delicije Zirojevića, Pažanina...
GURMANSKO ISKUSTVO

Bolnička jela s Michelinovom zvjezdicom: U KBC-u Split jedu delicije Zirojevića, Pažanina...

Chefovi Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin i drugi svake srijede u korizmi kuhaju za bolničke pacijente. Projekt je pokrenula nutricionistica Olja Martinić