Na vrh kolača poslažite voće koje ste malo pobrašnili i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno dok kolač ne bude sasvim pečen i čačkalica koju zabodete u sredinu ne izađe čista
Kolač s jogurtom i borovnicama
Priprema ovog kolača će trajati oko sat vremena, a gosti će se oduševiti time koliko je sočan.
Sastojci:
1 šalica jogurta, 2 šalice glatkog brašna, 1 šalica kristal šećera, pola šalice suncokretova ulja, 3 jaja, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 100 g borovnica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posudu za pripremu prvo stavite jogurt pa operite čašicu jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke. Dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte ulje, jaja i vanilin šećer. Miješajte špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, malo ga pobrašnite pa umiješajte u smjesu.
Možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru. Prelijte smjesu u kalup namazan maslacem pa pobrašnjen. Na vrh poslažite voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Kolač poslužite ohlađen i pospite ga šećerom u prahu.