Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako pretvoriti staro mlijeko u domaći sir? Donosimo recept

Kako pretvoriti staro mlijeko u domaći sir? Donosimo recept

Oslonite se na svoja osjetila kako biste procijenili je li mlijeko još uvijek dobro. Za crowdie, vrstu sira od pasteriziranog mlijeka, trebat će vam kiselo sredstvo poput limunovog soka ili octa

Crowdie je tradicionalni svježi mekani sir iz Škotske, koji se izvorno pripremao od kiselog mlijeka. Kod sirovog, nepasteriziranog mlijeka mliječna kiselina se prirodno nakuplja dok se mlijeko kiseli, što olakšava zgrušavanje kada se zagrije.

Fresh cow's milk.

Kod pasteriziranog mlijeka taj proces nije isti, pa je najbolje upotrijebiti mlijeko prije nego što se pokvari – to može biti i nakon isteka oznake "najbolje upotrijebiti do". Oslonite se na svoja osjetila kako biste procijenili je li mlijeko još uvijek dobro. Za crowdie od pasteriziranog mlijeka trebat će vam kiselo sredstvo poput limunovog soka ili octa, što se koristi u ovom receptu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Torta od pršuta i slanine, buketi bez cvijeća 01:39

Crowdie sir

Posljednjih godina supermarketi su počeli zamjenjivati oznake "upotrijebiti do" s "najbolje upotrijebiti do", kako bi potaknuli smanjenje otpada i oslanjanje na vlastitu procjenu. Na kraju krajeva, pasterizirano mlijeko će se zakiseliti i zgrušati prije nego što se zapravo pokvari. Ipak, za najbolje rezultate u ovom receptu koristite nehomogenizirano ili čak nepasterizirano mlijeko.

Ostatak sirutke nemojte baciti – ukusna je i hranjiva te ju možete piti ili koristiti za pečenje u roku od nekoliko dana. Crowdie možete pohraniti u čistu staklenku za pekmez, ali ga također možete oblikovati u kuglice i uvaljati u tostirani zob i svježe mljeveni crni papar, slično kao kod pripreme labneha. Crowdie volim mazati na zobene kekse, ali ga također poslužujem s pečenim kruškama, posutim tostiranim zobi i svježe mljevenim crnim paprom.

Super fini doručak: Rolada od omleta, špinata i cheddar sira
Super fini doručak: Rolada od omleta, špinata i cheddar sira

Sastojci:

  •     500 ml – 1 l mlijeka
  •     25 ml limunovog soka ili octa (jabučnog ili vinskog) na 500 ml mlijeka
  •     Morska sol po ukusu
  •     Slatko vrhnje (opcionalno)
  •     Dodatno: tostirani zob, crni papar

Priprema:

Ulijte mlijeko u lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne počne isparavati i dok se ne pojave mjehurići na rubovima (to je oko 85 °C). Pazite da ne zakipi.

Maknite s vatre i dodajte 25 ml limunovog soka ili octa na svakih 500 ml mlijeka, dobro promiješajte. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta kako bi se mlijeko zgrušalo.

Pomoću šupljikave žlice prebacite gruš u gustu gazu (ili čistu kuhinjsku krpu ili vrećicu za žele) postavljenu u cjedilo iznad zdjele. Preostalu sirutku procijedite kroz još jednu krpu, a ostatak gruša dodajte prvoj smjesi.

Naučite kako napraviti četiri osnovna temeljca za kuhanje
Naučite kako napraviti četiri osnovna temeljca za kuhanje

Dodajte morsku sol po ukusu, zavežite krpu i objesite u hladnjak iznad zdjele najmanje tri sata.

Poslužite crowdie s keksima od zobi ili kruhom, ili ga iskoristite za pripremu cranachana, tradicionalnog škotskog deserta koji se pravi od crowdie sira (ili vrhnja), viskija, meda, tostiranog zobi i bobičastog voća, piše The Guardian.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Trebate u šoping? Evo kako rade dućani u nedjelju i ponedjeljak
DETALJAN POPIS

Trebate u šoping? Evo kako rade dućani u nedjelju i ponedjeljak

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču