Za krušne mrvice možete koristiti bilo koju vrstu kruha s kvascem, od baguettea do običnog bijelog kruha. No kruh s maslinama i njemu slični se ne preporučuju jer neće dati hrskavu teksturu
Kako napraviti krušne mrvice od kruha kojeg već imate doma
Krušne mrvice često se koriste kao premaz za piletinu ili ribu. Opće je poznato da ove hrskave mrvice daju teksturu i okus velikom broju jela. Iako krušne mrvice možete kupiti u trgovini, nevjerojatno ih je lako napraviti kod kuće.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako napraviti kruh bez kvasca?
Pokretanje videa...
- Krušne mrvice su izvrstan način da spriječite bacanje starog kruha. Koristim ih za pohanje, za prženje, a volim ih i posipati i na tjesteninu ili tjesteninu sa sirom - kaže Bonnie Ohara, vlasnica Alchemy Bread Co. i autorica knjige 'Baking for Beginners'.
Ako imate viška kruha, nemojte posebno odlaziti u trgovinu po krušne mrvice. Napravite ih kod kuće s procesorom za hranu ili, ako ga nemate, ribežom.
Brzi savjet: Ohara ističe da za krušne mrvice možete koristiti bilo koju vrstu kruha s kvascem, od kiselog tijesta preko baguettea do običnog bijelog kruha. Kruhovi s maslinama i grožđicama se ne preporučuju jer dodatni sastojci neće dati hrskavu teksturu jelu i skratit će rok trajanja mrvica.
Kako napraviti krušne mrvice u procesoru za hranu ili blenderu?
Procesor za hranu ili blender brzo pretvaraju kruh u krušne mrvice uz vrlo malo truda. Ako imate mini procesor za hranu, mrvice možete napraviti u serijama.
- Pripremite kruh. 'Uobičajeno koristim osušeni kruh za krušne mrvice jer je prikladan', kaže Ohara. Kruh bi trebao biti potpuno suh na dodir, ali bez plijesni. Ostavite kruh na pultu dan ili dva da se osuši ili, ako nemate vremena, stavite ga na lim za pečenje i tostirajte na 120 Celzijevih stupnjeva dok se ne osuši, što će trajati oko 20 do 30 minuta.
- Narežite kruh na komade. Izlomite kruh tako da se može slobodno kretati u procesoru hrane ili blenderu. Stavite sav kruh u procesor ili blender i zatvorite poklopac.
- Izblendajte. 'Miksajte kruh dok ne dobijete teksturu koju želite', kaže Ohara. Veličina mrvica je isključivo na vama, pa obradite kruh dok god ne postignete pravu teksturu. Za mrvice koje su vrlo sitne poput onih kupljenih u trgovini, nastavite miksati dok svi komadići ne budu vrlo mali i ujednačeni.
- Začinite (po želji). Sol i papar, origano, češnjak u prahu i mrvice crvene paprike popularne su opcije ako krušnim mrvicama želite dati bolji okus.
Što ako nemate blender ili procesor za hranu?
Ako nemate pri ruci procesor za hranu ili blender, ustajali ili prepečeni kruh možete pretvoriti u krušne mrvice pomoću ribeža. Ohara napominje da obični kutijasti ribež odlično funkcionira za tu svrhu. Kruh će za ovu metodu morati biti jako osušen i biti u kriškama ili velikim komadima jer će se mekani ili mali komadi kruha teško provući kroz rupice ribeža. Druga je mogućnost da komadiće sušenog kruha stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem, istisnete zrak, zatvorite je i izmrvite valjkom ili batom u mrvice.
Krušne mrvice se često koriste u slanim receptima, ali Ohara ih također voli koristiti i u desertima.
- Stavljam tostirane krušne mrvice na deserte poput sladoleda od vanilije, ili šlaga s voćem ili na čokoladni mousse. Sve što je kremaste teksture dobro se slaže s krušnim mrvicama - kaže Ohara.
Kako pohraniti krušne mrvice?
Domaće krušne mrvice čuvajte tjedan dana u smočnici u hermetički zatvorenoj posudi ili mjesec dana u hladnjaku.
- Glavna stvar koju želite izbjeći je vlaga - kaže Ohara. To dovodi do rizika od razvoja plijesni, stoga provjerite je li posuda potpuno zatvorena. Također ih možete zamrznuti u vrećici za zamrzavanje s patentnim zatvaračem do šest mjeseci. Ako krušne mrvice nakon skladištenja nisu tako hrskave koliko biste željeli, raširite ih na lim za pečenje i tostirajte na 120 Celzijevih stupnjeva dok se ne osuše ili oko 10 minuta, piše Insider.