Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Kako kupiti dobar avokado: Uz ove upute ne možete pogriješiti

Kako kupiti dobar avokado: Uz ove upute ne možete pogriješiti
1

Avokado koji nam pristiže u trgovine dozrijeva nakon branja. Bez obzira na faze dozrijevanja, svježi avokado dolazi i u nizu boja od tamnozelene do ljubičaste

Zbog svega toga valja znati kako odabrati točno ono što nam treba. Iako je boja avokada nešto što nam može sugerirati razinu dozrijevanja, to nije jedini čimbenik, piše Loveonetoday.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hranjivost avokada 03:05

Dozrelost voća utvrđuje se konzistencijom. Boja ponekad može odvesti u krivom smjeru jer se omekšavanje avokada zbiva u više etapa i neovisno o boji. Dakle, koji su onda elementi za utvrđivanje zrelosti? Boja i osjećaj. Evo kako odabrati svježi avokado:

Dobar trik kako da avokado ne potamni sve dok ga ne pojedete
Dobar trik kako da avokado ne potamni sve dok ga ne pojedete

Korak 1: Usporedite avokado s drugim voćkama oko njega te provjerite postoji li među njima neki avokado sa tamnijom korom. Taj bi mogao biti zreliji od onih sa svjetlijom korom. Provjerite ima li na površini udubina jer su one često znak nagnječenja voća.
Korak 2: Uzmite avokado u dlan.
Korak 3: Nježno pritisnite voćku, ali bez da zarijete prste u nju jer ćete tako uništiti plod. Avokado bi trebao biti čvrst, ali se lagano savinuti pod pritiskom.

Fotolia

Evo i nekoliko savjeta o tome kako odabrati odgovarajuću razinu čvrstoće voćke:

Čvrsto, ali nedozrelo

Ako se avokado ne savija pod pritiskom, smatra se čvrstim. Čvrsti nedozreli avokado obično ima zelenu boju kore, a do dozrijevanja mu treba četiri do pet dana, pa je idealan ako ga kupujete unaprijed i planirate servirati nakon toga razdoblja. Skladištite ih na sobnoj temperaturi. Stavite ih u smeđu papirnatu vrećicu zajedno s jabukom ili bananom ako želite ubrzati proces dozrijevanja.

Fotolia

Gotovo dozrelo

Avokado kojem do dozrijevanja nedostaje još svega jedan do dva dana na sobnoj temperaturi mekši je od nedozrelog, ali još nije spreman savinuti se pod pritiskom. Ako ga prerežete, biti će teško ukloniti sjemenku, a meso će biti teško gnječiti.

Jedi i otopi salo: Brokula, grah i avokado potiču metabolizam
Jedi i otopi salo: Brokula, grah i avokado potiču metabolizam

Dozreli avokado

Ako se savija pod pritiskom, spreman je za jelo. Boja kore je načelno tamnija, ali može varirati pa je bolje pouzdati se u osjećaj pod prstima. Mora biti mekan, ali nipošto gnjecav na dodir. Savršen je za konzumaciju tog dana. Pohranite ga u hladnjaku ako ga planirate pojesti kroz dan ili dva, no nakon toga će postati prezreo ili pokvaren.

Prezreli avokado

Gnjecav na dodir, prezreli avokado možda će imati vrlo tamnu koru, a meso može varirati od žute do smeđe nijanse. Ima specifičan miris kojeg neki uspoređuju s mirisom bundeve i takvu voćku ne biste trebali konzumirati.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZEZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8