Tajna je u odvajanju bjelanjaka od žumanjaka i miksanja bjelanjaka do pjenaste teksture koja kasnije nabubri tijekom pečenja i u konačnici daje vrlo zanimljiv, lagani i prozračan omlet
Jeste li ikad kušali soufflé omlet sa sirom - tu je odličan recept
Sastojci:
- 3 velika jaja - odvojite bjelanjke od žumanjaka
- sol i papar
- žlica neslanog maslaca
- 50 g ribanog sira - Gruyère ili cheddar
- po želji sjeckani svježi vlasac
Priprema:
Najprije izradite žumanjke s malo soli i papra. U posebnoj zdjeli izmiksajte bjelanjke tako da dobijete čvrsti, sjajni snijeg.
Polovicu tučenih bjelanjaka dodajte u žumanjke i lagano promiješajte da se sve dobro sjedini. U to potom umiješajte pola sira i vlasac. Dodajte preostali snijeg od bjelanjaka i lagano miješajte silikonskom lopaticom da se svi sastojci sjedine. Važno je miješati vrlo polako kako bi mjehurići zraka ostali zarobljeni u smjesi.
Na tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslac dok se ne zapjeni pa stavite smjesu za omlet i rasporedite je po cijeloj tavi. Poklopite i ostavite neka se kuha dok dno omleta ne dobije rumenu boju, a gornji dio se lagano stegne.
Na to rasporedite ostatak sira pa opet poklopite i kuhajte oko minute, odnosno dok se sire ne počne topiti. Na kraju omlet pažljivo prebacite na tanjur, preklopite i odmah poslužite, prenosi seriouseats.com.
POGLEDAJTE VIDEO: PETA EPIZODA EKSPERIMENTA S ANĐELKOM I RENEOM
AKO STE PROPUSTILI POGLEDAJTE I ČETVRTU EPIZODU EKSPERIMENTA