Namirnice koje rješavaju celulit: Jabuka, kamilica, jaja i paprika | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Namirnice koje rješavaju celulit: Jabuka, kamilica, jaja i paprika

Namirnice koje rješavaju celulit: Jabuka, kamilica, jaja i paprika

Treba konzumirati laganu hranu, siromašnu zasićenim masnoćama, a bogatu vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom. Izbjegavajte sve rafinirane i prerađene namirnice, prženu i preslanu hranu

VIDEO

Iako celulit vežemo uglavnom uz pojam prekomjerne težine, činjenica da ga dobiva velika većina žena, bez obzira na kilažu. Osim tretmanima, masažom, dubokim disanjem i kretanjem, što pomaže u sprečavanju njegova nastanka, možemo si pomoći i pažljivijim odabirom hrane. 

- Zato ćemo si pomoći hranom koja može smanjiti i reducirati pojavu takozvane narančine kore. Naime, u današnje vrijeme možemo se puno lakše boriti s celulitom nego prije, jer je sve više spoznaja i znanstvenih istraživanja. Celulit je veliki estetski problem žena i one traže načine kako da se svakodnevno, na dostupan način, brinu o zdravom izgledu kože. Bitan faktor su svakako vrsta hrane i pića, ali i njihova kvaliteta - ističe nutricionistica dr.sc. Mirela Marić, voditeljica Poliklinike Vaš Pregled koja preporučuje da se u prehranu uvrste neke namirnice poput jabuka, jaja, čili papričice, ali i čaj od kamilice i zeleni čaj...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Općenita je preporuka konzumirati laganu hranu, siromašnu zasićenim masnoćama, a bogatu vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom. Uz promjenu svakodnevnih prehrambenih navika iz kojih bi dakle trebalo izbaciti sve rafinirane i prerađene namirnice, prženu i preslanu hranu, potrebno je uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost i paziti na hidriranost organizma.  

- Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine, barem dvije litre dnevno, kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjanje toksina. Pritom se prvenstveno preporučuju obična voda i biljni čajevi, od kojih treba istaknuti one za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma: čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice - naglašava doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica na Vitamin.hr. Osim ribe i u nešto manjoj mjeri krtog mesa, preporuka je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i na taj način što je moguće više smanjiti pojavu celulita iznutra.

- Od namirnica predlažem artičoke, kupuse, šparoge i ananase jer djeluju kao prirodni diuretici odnosno pomažu izlučivanje suvišne tekućine i detoksikaciju organizma. Jednostavnije, recept za borbu protiv celulita je jedna tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira nastanak celulita, već čini dobro i čitavom organizmu - tvrdi naša sugovornica. Što se tiče nepoželjnih namirnica, svi ih znamo: brza hrana, slatkiši, alkohol, gazirano... Na lošem je glasu i jako slana hrana jer potiče zadržavanja vode u organizmu, jedan od razloga nastanka celulita. No, tu je još jedan uzrok celulitu.

Woman buttock dirty with sand staying on beach at sunset with glass of wine. Vacations, body care, anti-cellulite, liposuction concept.

 - Naime, čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a samim time i nastanku celulita jest konstipacija - dodaje Darija. 

- U cilju reguliranja stolice poželjno je uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće) u prehranu uvrstiti prirodne laksative poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše - zaključuje.

1. Zeleni čaj

Tijekom dana preporučuje se konzumirati dvije do dvije i pol litre tekućine, bilo u obliku vode ili biljnog čaja (zeleni čaj, čaj od koprive ili maslačka). Tekućina ubrzava metabolizam i pomaže tijelu da se riješi štetnih tvari, objasnila je nutricionistica Mirela Marić.

2. Brokula

Broccoli crowns in a wooden bowl over table.

Prepuna vitamina C, brokula pomaže u pojačavanju proizvodnje kolagena. Općepoznato je da kolagenska vlakna drže našu kožu čvrstom i napetom. S godinama, količina kolagenskih vlakana u organizmu se smanjuje, stoga treba razmišljati o nutrijentima koji potiču njihovu izgradnju.

3. Jabuka

Red fresh apple with leaf against yellow background

Zelene, crvene ili žute... jabuke su bogate vlaknima koja su dobra za probavu, podrška su skidanju viška kilograma, njihovi antioksidansi pomažu u borbi organizma protiv slobodnih radikala. Svakodnevna konzumacija jabuka izuzetno popravlja općenito zdravstveno stanje, a osim toga smanjuje mogućnost pojave celulita.

Celulit se rješava vježbanjem na stepenicama i uljem čempresa
Celulit se rješava vježbanjem na stepenicama i uljem čempresa

4. Plava riba

Zdrava i balansirana prehrana uključuje ribu, no često zaboravljamo stavljati je na tjedni menu.

- Isplanirajte si jelovnik i pokušajte barem jednom uključiti plavu ribu, na primjer inćune, sardele, skušu ili tunu, dodaje nutricionistica Marić. Plava riba, naime, ima izuzetno visok postotak omega 3-masnih kiselina koje imaju pozitivan efekt na stabilnost i jačinu stanične membrane - upravo to smanjuje mogućnost pojave celulita na tijelu.

5. Cayenne papar

Čak i ako ga ne volite, treba se sjetiti zašto je snažan čejenski papar odličan – ne samo da pojačava metabolizam, već i ubrzava cirkulaciju. A upravo je usporena cirkulacija tipična za stvaranje celulita.

6. Jaja

fried eggs in a frying pan

Naravno, ne trebamo s jajima pretjerivati jer znaju biti "teška", no treba znati da su ona bogata proteinima koji pojačavaju građu kože i daju joj elastičnost. Otpornija i zdravija koža na lakši će se način boriti protiv poremećaja kao što je celulit.

7. Kamilica

Stres je okidač za povećanje adrenalina i kortizola u tijelu, koji dokazano utječu na stvaranje celulita. Kamilica opušta, što može indirektno utjecati na smanjenu pojavu celulita te vas opustiti.

8. Borovnice 

fresh blueberry on a wooden table

Imaju veliku količinu antioksidansa i vitamina C koji će smanjiti broj slobodnih radikala.

- Oni uništavaju kolagen i oslabljuju teksturu kože i potkožnog tkiva, stoga su namirnice s antioksidansima jedna od prvih obrana u borbi s celulitom, ističe Mirela.

9. Paprika - obična i chilli

Praktična, na salatu ili solo, paprika je odlična u svim bojama i oblicima. Bogata je vitaminom C i odlična podrška hidratiziranoj, zdravoj koži. Osim toga, potiče elastičnost i otpornost na vanjske utjecaje. Chilli varijanta ubrzava cirkulaciju i metabolizam, što direktno utječe na smanjenu mogućnost pojave celulita.

10. Jabučni ocat

Apple cider vinegar in a bottle. Selective focus.

Ovaj slavni nutrijent detoksicira organizam, čisti ga, što uvelike utječe na kvalitetu kože, njezinu cirkulaciju i obrambeni sistem od svakodnevnih toksina.

Naglo se debljate ili mršavite? 

Nutricionistica Sandra Marić Bulat kaže kako koža prilično loše podnosi naglo mršavljenje i ponovno naglo debljanje te nastaju još veće nakupine celulita. Uzrok je među ostalim i taj što dijete za brzo skidanje suvišnih kilograma sadržavaju male količine proteina. Naš organizam pretežito se sastoji od vode i proteina te stoga dolazi do velikih gubitaka - naglih gubitaka na težini. Čak se i kolagen sastoji od proteina, a upravo je on zaštita da masne stanice ne dođu do vanjske površine tkiva. Nedostatkom proteina i kolagen gubi čvrstoću, stoga gubi i sposobnost zadržavanja masnih stanica u dubljim slojevima te nastaje celulit. 

Vitamin A i C

Važan je i vitamin A - beta karoten kojeg ima u jabuci, mangu, avokadu, mrkvi i radiču. On potiče obnovu stanica, daje  tonus koži i sprečava stvaranje bora , zajedno sa vitaminom  C kojeg osim u agrumima kiviju,limunu, naranči ima i u paprici, ribizlu, cvjetači i špinatu. C vitamin je  nužan za proizvodnju kolagena, a kožu čini glatkom i svježom. Poželjne namirnice su i suho voće i neke vrste riba (primjerice plave masne ribe haringa, inćuni i losos) jer obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje dubinski vlaže kožu.

Dehidracija je znak  

Nedovoljan unos vode dehidrira naš organizam koji je 60 - 80 posto sastavljen od vode. Ona je otapalo i pokretač svih procesa u organizmu. U uvjetima kada organizam ne dobiva dovoljno vode dolazi do smanjenja zapremine izvanstanične tekućine - limfe, pa voda pojačano prelazi iz stanice u izvanstanični prostor i istodobno dolazi do zaostajanja Na (Natrija) i proteina koji vežu vodu. Celulit je na neki način znak dehidracije organizma (mehanizam borbe protiv isušivanja.)

Pa-pa celulit! Knoll je uskočila u tajice pa pokazala kako se znoji
Pa-pa celulit! Knoll je uskočila u tajice pa pokazala kako se znoji

Tijekom dana potrebno je popiti najmanje 8 čaša od 2 dl vode, a u uvjetima pojačanog znojenja, jače tjelesne aktivnosti i 3 l, pa i više. Pritom treba naglasiti da čaj, kava, gazirana pića s umjetnim sladilima ne mogu biti zamjena za vodu, nego dopuna. Drugim riječima od ukupnog unosa tekućine, 2/3 bi trebala biti obična voda. Čaj primjerice sadrži tein koji je ekvivalent kofeinu iz kave, a djeluje kao diuretik pa još dodatno povuče vodu iz organizma. 

Detoksikacija

Detoksikacijom probavnog sustava potičemo eliminaciju suvišne vode i zadržane stolice u crijevima. Iako na ovaj način ne dobivamo dugoročne rezultate, vrlo brzo se osjećate bolje. Povremenom detoksikacijom probavnog sustava može se i bolje regulirati tjelesna težina, ali najvažnije od svega je povećati iskoristivost nutrijenata, vitamina i minerala koje unosimo putem prehrane.

Špinat: detoksicira jetru – kuhati ga na pari  i pripremati s vrlo malo maslinovog ulja

Brokula: kuhati na pari, izvrstan saveznik u čišćenju od toksina

Artičoke: stimuliraju rad žuči i čišćenje toksina, jede se 1 X tjedno

Zelena salata: listovi zelene salate i njoj srodnih matovilca, cikorije ili endivije, obiluju vitaminima A i C, folnom kiselinom te kalcijem i željezom; pomažu dobar rad i funkcije jetre i probave.

Mrkva: obiluje beta-karotenom,za kožu i oči, utječe na snižavanje razine kolesterola te potiče probavu. Za još bolji učinak mrkvu obvezno jesti sa malo maslaca ili maslinovog ulja

Grejp: dobar za čišćenje kože, jetre, crijeva i bubrega.

Kupus bijeli i crveni: snažno stimulira obrambeni sustav organizma, jer obiluje vitaminima A, C i B skupine, sadrži kalij i kalcij i druge ljekovite sastojke; može se jesti sirov ili kuhan

Crveni radič: potiče na rad žuč i mokraćni mjehur

Luk i poriluk: imaju detoksikacijsko i dijuretičko djelovanje

Komorač: Poželjan je u procesu detoksikacije organizma; kuhajte ga na pari, tako će imati snažan učinak na drenažu organizma i na bolji rad probave.

Cjelovite žitarice: vlakna podupiru uklanjanje toksina iz tijela.

Za lijepu kožu: Suho četkanje za bolju cirkulaciju i manje celulita
Za lijepu kožu: Suho četkanje za bolju cirkulaciju i manje celulita

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje
SAVJET VIŠE

Pokazatelji da koristite previše deterdženta dok perete rublje

Kod modernih perilica rublja koje koriste manje vode od tradicionalnih previše deterdženta neće se otopiti i rublje neće biti dobro oprano. Osim toga, postat će grubo i neudobno

Deset super prirodnih recepata: Zlatni cvijet čini čuda za crijeva, kožu, krv i tlak, ali i kod uboda
MAGIČNI NEVEN

Deset super prirodnih recepata: Zlatni cvijet čini čuda za crijeva, kožu, krv i tlak, ali i kod uboda

Umiruje crijeva, želudac, uravnotežuje mjesečnicu, liječi bolesti jetre i žuči, a nadasve djeluje antikancerogeno kod raka kože, maternice, želuca i grla
Liječnik upozorio: 'Nemojte piti alkohol ako imate ove tegobe'
PODIJELIO OSOBNO ISKUSTVO

Liječnik upozorio: 'Nemojte piti alkohol ako imate ove tegobe'

Doktor Alex George upozorio je o opasnostima konzumiranja alkohola za određene pojedince. Kao zagovornik mentalnog zdravlja oglasio se na Instagramu kako bi podijelio svoje stavove o tom pitanju