Japanska torta od sira poznata je i pod nazivom 'pamučni kolač' jer je mekana baš kao pamuk. Recept nije kompliciran, jedino što za nju trebate izdvojiti malo vremena kako bi ispala baš onako kako treba
Japanska torta od sira: Topi se u ustima i svi će je brzo zavoljeti
Sastojci: 250 g krem sira sobne temperature, 6 jaja sobne temperature, 140 g šećera, 60 g maslaca sobne temperature, 100 ml mlijeka, 1 žlica limunovog soka, ribana korica od pola limuna, 60 g glatkog brašna, 20 g škrobnog brašna,prstohvat soli
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Priprema: Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Na pari otopite maslac pa dodajte mlijeko i izmiješajte. U dublju zdjelu stavite krem-sir, dobro ga izmiksajte, potom dodajte žumanjke i polovicu šećera (70 g) pa još jednom dobro izmiksajte. Dodajte otopljeni maslac s mlijekom, limunov sok i koricu pa sve izmiksajte. U smjesu prosijavanjem dodajte pomiješano brašno i škrobno brašno pa i to izmiksajte.
U zasebnoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka: miksajte bjelanjke dok se ne zapjene, dodajte sol pa miksajte dok ne dobijete srednje čvrsti snijeg. Potom dodajte ostatak šećera (70 g) i izmiksajte snijeg do kraja. Špatulom pažljivo umiješajte snijeg u smjesu od sira pa smjesu izlijte u kalup (promjera 22-24 cm, idealno bez odvojivog dna, ako imate onaj s odvojivim dnom, dobro ga omotajte u par slojeva aluminijskom folijom) kojeg ste namastili i obložili papirom za pečenje. Lupite napunjenim kalupom par puta o radnu plohu kako biste izbili mjehuriće zraka.
U širu posudu za pečenje nalijte vruću vodu, smjestite kalup sa smjesom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite 20 minuta. Potom smanjite temperaturu pećnice na 140°C i pecite dodatnih 30 minuta. Ugasite pećnicu i ostavite tortu u zatvorenoj pećnici u vodenoj kupelji dodatnih 30 minuta, a potom izvadite kalup iz vodene kupelji i vratite ga u ugašenu pećnicu, no ostavite vrata lagano otvorena i pustite da se torta lagano hladi u pećnici dodatnih 30 minuta.
Izvadite tortu iz kalupa pa s potpuno ohlađene torte odstranite papir za pečenje, stavite tortu na pladanj, pospite je šećerom u prahu i poslužite narezanu na kriške.