Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Jako je zdrava: Evo zašto bismo trebali jesti koru od lubenice

Jako je zdrava: Evo zašto bismo trebali jesti koru od lubenice

S oko 92% vode po porciji, lubenica je bez sumnje jedno od najosvježavajućijih i najhidratantnijih ljetnih poslastica i prava delikatesa. Mnogi ipak ne jedu koru, a evo zašto bi trebali

VIDEO

Većina ljudi jede sočnu sredinu i baca koru lubenice, pretpostavljajući da tvrda vanjština nije jestiva. Međutim, ispada da kora lubenice zapravo ima niz zdravstvenih prednosti te je vrlo ukusna.

- Vjerovali ili ne, zapravo možete i trebali biste jesti koru lubenice – kaže američka nutricionistica Brenna Wallace.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Zapravo, kore lubenice su se koristile još od vremena drevnog Egipta, kaže američka nutricionistica Ella Davar. Uz to, s porastom svijesti o ekološkoj održivosti i pokretima za nultu količinu otpada, ona kaže da konzumiranje kore postaje sve raširenije.

- U kulinarstvu je sve više ideja kako upotrijebiti baš sve od povrća, da se ništa ili što manje baci, kao što su vrhovi mrkve, listovi cikle, sjemenke papaje i kora lubenice - kaže Davar.

Super za mališane: Zamrznuti jogurt i voće za zdravi desert
Super za mališane: Zamrznuti jogurt i voće za zdravi desert

Jedna stvar na koju treba obratiti pažnju prije konzumiranja je kvaliteta proizvoda. Davar preporučuje organski uzgojeno voće koje nije tretirano herbicidima ili pesticidima.

Prednosti kore lubenice

Ako plod zadovoljava standarde kvalitete, Wallace kaže da bijeli i zeleni dijelovi lubenice zapravo obiluju hranjivim tvarima poput magnezija i kalija te imaju brojne prednosti.

Dobar su izvor vlakana

Bijeli dio kore je dobar izvor vlakana, kaže Davar, što pomaže u probavi. Prehrana bogata vlaknima može poboljšati zdravlje crijeva te pomoći u regulaciji kolesterola i razine šećera u krvi.

Budući da kore sadrže manje šećera i više vlakana nego sama lubenica, kada se jedu zajedno, pomažu usporiti apsorpciju šećera u crijevima, objašnjava Davar. To pomaže spriječiti nagle skokove šećera u krvi.

Sadrže korisne aminokiseline

- Kora je također dom prirodno prisutnoj aminokiselini zvanoj L-citrulin. Pokazano je da citrulin pomaže smanjiti krvni tlak kod odraslih osoba s hipertenzijom, kao i poboljšati sportske performanse – kaže Wallace.

Bubrezi pretvaraju ovu neesencijalnu aminokiselinu u drugu aminokiselinu, zvanu L-arginin, kao i u kemikaliju zvanu dušikov-oksid, objašnjava Davar.

Nije mrkva jedina dobra za vid, ove namirnice također pomažu
Nije mrkva jedina dobra za vid, ove namirnice također pomažu

- Dušikov oksid pomaže dilataciji vena i arterija, omogućujući bolji protok krvi do srca i mišića -  kaže Wallace.

Načini korištenja kore lubenice

- Slično kao krastavac, koru lubenice možemo ukiseliti - kaže Wallace. No, za one koji ne vole kiseli ili kiselkast okus kiselih krastavaca, preporučuje blendanje kore u smoothie ili dodavanje u sok.

Kako bi napravila osvježavajući napitak od kore, Davar predlaže blendanje jagoda, leda i soka od limuna s jednom do dvije kriške lubenice (s korama, naravno). Dodavanje meda i đumbira je trik kako sve skupa napraviti ukusnijim. 

Ribanje kore u ljetne salate i salse ili dodavanje na roštiljske ražnjiće također su super kreativni načini korištenja kore lubenice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO