Breskve možete raditi u slatkim ali i u slanim varijantama. Ako ste tek početnik u pečenju breskvi, napravite kobler od svježih breskvi. To je tijesto koje podsjeća na drobljenac i izuzetno je ukusno
5 super recepata s breskvama
Svježe breskve jedna su od najboljih poslastica i zdravih ljetnih zalogaja. Ova sočna voćka je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Odlične su u mnogim kuhanim jelima, slatkim i ukusnim. Sezona breskvi je kratka i slatka, zato ih ove godine maksimalno iskoristite u kuhinji.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Breskve možete raditi u slatkim ali i u slanim varijantama. Ako ste tek početnik u pečenju breskvi, napravite kobler od svježih breskvi. To je tijesto koje podsjeća na drobljenac i izuzetno dobro se slaže s ovom vrstom voća.
Ako želite nešto promijeniti, stavite je na roštilj ili, ako uopće ne želite kuhati, napravite tortu od sladoleda, breskvi i šlaga. No ako ste prelijeni za slaganje bilo čega, najbolje je da jedete samo običnu breskvu, to je ionako najzdravija opcija.
Donosimo vam top 5 recepata s ukusnim breskvama:
1. Cobbler s breskvama
Sastojci: 300 g narezanih bresaka, 200 g šećera + 2 žlice, 110 g maslaca, 125 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, prstohvat muškatnog oraščića (po želji), 1 jaje, 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite posudu za pečenje. Ako su svježe, breskve operite i narežite, a zatim ih poslažite u jednom sloju, ravnomjerno, u prethodno pripremljenom limu za pečenje. Zatim ih pospite s dvije žlice šećera. U srednje velikoj zdjeli, električnim mikserom, umutite šećer i maslac. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol (i muškatni oraščić). Dobro promiješajte. Zatim dodajte jaje i ekstrakt vanilije. Nastavite miješati dok se svi sastojci ne sjedine. Lopaticom pažljivo rasporedite tijesto preko bresaka. Pokušajte ga raspodijeliti što ravnomjernije i prekriti većinu voća. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđa. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 10-ak minuta prije posluživanja. Poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno vrhnje.
2. Biskvitni kolač s breskvama
Sastojci: 120 g omekšalog maslaca + za premazivanje kalupa, 3 velike, zrele breskve, 250 g šećera, 130 g brašna, ¾ žličice praška za pecivo, ¼ žličica mljevenog muškatnog oraščića, 3 jaja, ¾ šalica creme fraiche
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte, promjera 22 cm premažite maslacem, a dno kalupa obložite papirom za pečenje. Breskve operite, izvadite im koštice i narežite ih na kriške debljine 1 cm. Rasporedite kriške na dno kalupa za pečenje. Izmiješajte 100 g šećera sa 60 ml vode u loncu ili u tavi. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok smjesa ne postane jantarna, oko 10 do 12 minuta. Kada je gotova, smjesu maknite sa štednjaka i prelijte ju ravnomjerno po breskvama. U posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i muškatni oraščić i ostavite sa strane. U drugoj posudi izmiksajte maslac i preostali šećer (150 grama). Dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte smjesu brašna. Tijesto ravnomjerno rasporedite po breskvama i karameli. Pecite 30 do 35 minuta, dok gornja strana ne porumeni i dok se kolač ne stisne. Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku za hlađenje. Nožem pažljivo odvojite stranice, stavite tanjur za serviranje na vrh pa preokrenite tortu na pladanj. Tortu poslužite toplu ili ohlađenu na sobnoj temperaturi, uz kuglicu sladoleda od vanilije.
3. Zapečene breskve s mascarpone sirom
Sastojci: 4 veće breskve, maslac, med, 250 g mascarpone sira, 150 ml slatkog vrhnja, 1 žličica ekstrakta vanilije, listići badema
Priprema: Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Breskve operite, prepolovite te im izvadite košticu. Polovice posložite na protvan, s korom okrenutom prema dolje. Na svaku polovicu breskve stavite malu kockicu maslaca i prelijte sa žličicom meda. Breskve pecite 20 minuta. Dok se breskve peku tostirajte bademe u tavi i pripremite kremu. Mascarpone, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije miksajte dok se sastojci ne povežu pa ostavite u frižideru do posluživanja. Servirajte dvije polovice breskve, prekrijte ih kremom i pospite tostiranim bademima.
4. Palačinke s breskvama
Sastojci: 1 breskva,1 jaje, 1 grčki jogurt, 2 žlice šećera, ½ žličica đumbira, ¾ šalice brašna, 1 žličica praška za pecivo, maslac, prstohvat soli, prstohvat cimeta
Priprema: U zdjeli pomiješajte jaje, šećer i đumbir. U drugoj zdjeli kombinirajte brašno, sol, prašak za pecivo i cimet, pa pomiješajte s mokrim sastojcima. Breskvu narežite na ploške. Zagrijte tavu i dodajte žličicu maslaca. Kada postane vruć, na njega stavite smjesu za palačinke. Rasporedite ju tako da tvori manji krug visok oko 1 cm. Dok se donji dio peče, na gornji stavite plošku breskve. Pecite dok se ne pojave mjehurići po vrhu, a rubovi postanu lagano smeđe boje, oko 3 minute. Dodajte još malo maslaca na tavu pa okrenite palačinku tako da je dio s breskvom s donje strane. Pecite na srednjoj vatri kako breskva ne bi izgorjela. Poslužite uz med ili tučeno slatko vrhnje.
5. Krostata s breskvama
Za tijesto: 1 dl vode, 250 g brašna, 1 prstohvat soli, 170 g maslaca
Za nadjev: 4 breskve, 2 žlice smeđeg šećera, 1 slatko vrhnje
Priprema: Pomiješajte brašno sa soli, vilicom utisnite maslac u brašno i postepeno dodajte vodu, trebate dobiti mrvičastu, ljepljivu smjesu. Zamotajte ju u prozirnu foliju u obliku kugle i dobro pritisnite da bi kasnije lakše razvaljali tijesto. Ostavite 30 min u hladnjaku. U zdjeli pomiješajte breskve narezane na ploške sa šećerom. Tijesto razvaljajte na veličinu lima u kojem ćete peći krostatu, dno na par mjesta izbockajte vilicom pa na tijesto posložite breskve. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta. Krostatu ukrasite s tučenim slatkim vrhnjem.