Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Top recepti za fine limunade: S mentom, mangom ili kupinom

Top recepti za fine limunade: S mentom, mangom ili kupinom

Utažite žeđ tijekom vrućina uz naše limunade koje su tako ukusne, a možete ih napraviti u raznim varijantama kao u kafiću, a i pomiješati s nekim alkoholom za druženja

VIDEO

Zaslađena voda s limunom najvjerojatnije je razvijena u Aziji, odakle i sami limuni potječu, ali najraniji dokumentirani napitak koji nalikuje limunadi kakvu danas pijemo zabilježen je u starom Egiptu.

Do ranog 17. stoljeća, kada je međunarodna trgovina donijela limun diljem Europe, prodavači limunade u Parizu osnovali su sindikat pod nazivom Compagnie de Limonadiers zbog njegove široke popularnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Moćni limun čisti jetru, pomaže u učenju i štiti od od gripe i prehlade 00:57

Klasična limunada

Ne možemo sakupiti  recepte za limunadu, a da ne ubacimo klasičnu verziju. Ovaj jednostavan recept od tri sastojka može biti osnova za druge kreativne dodatke, kao što su ukrasi od voća i začinskog bilja. S malo više od dvije litre, ovo bi trebalo poslužiti za otprilike 6-8 ljudi.

Sastojci:

  • 2 litre plus 3/4 šalice hladne vode
  • ¾ šalice šećera
  • 1 šalica svježeg soka od limuna
  • 1 limun (narezan na tanke kriške)

U malom loncu pomiješajte 3/4 šalice vode sa šećerom. Zakuhajte, pa kuhajte dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se sirup ohladi na sobnoj temperaturi.

U velikom vrču pomiješajte preostale dvije litre vode s limunovim sokom i šećernim sirupom. Dodajte kriške limuna i ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi. Poslužite limunadu s ledom.

Menta ne smeta

Limunada s mentom daje finu aromu koja se odlično slaže s limunom. Limunadu s mentom treba dvostruko cijediti. Dvostruko cijeđenje (cijeđenje pića kroz sito dvaput) sprječava stvaranje gornjeg sloja zgnječenih listova mente u vrču tijekom vremena i čini ugodnije, glatko iskustvo ispijanja.

Sastojci:

  • 1/4 šalice listova mente
  • 1/2 šalice soka od limuna
  • 1/2 šalice šećera
  • 4 i 1/2 šalice vode, podijeljene

U blender dodajte listove mente, limunov sok, šećer i 1/2 šalice vode. Dvaput procijedite u vrč i dodajte 4 šalice vode da se razrijedi. Hladiti u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana.

honey lemon soda

Verzija za odrasle može se kombinirati s blanco tekilom, kao i bijelim rumom za verziju Mojita, ali svoje piće možete slobodno zaliti votkom ili džinom.

Arnold Palmer verzija

Ovaj recept nazvan je po profesionalnom igraču golfa za kojeg se kaže da je naručio kombinaciju čaja i limunade, a često mu se pripisuje i izum. Ova varijanta ima pikantnu notu od sirupa od đumbira i kombinira čaj od đumbira s crnim ledenim čajem uz limunadu. I đumbir i crni ledeni čaj ostavljaju se nezaslađeni dok limunada i sirup od đumbira daju slatkoću.

Crna limunada liječi mamurluk brzo, osjećat ćete se kao novi
Crna limunada liječi mamurluk brzo, osjećat ćete se kao novi

Vodka bi se besprijekorno uklopila s Arnold Palmerom, ili bi za malo više dubine bio izvrstan i viski.

Sastojci:

  • 1/2 šalice ledenog crnog čaja (od 1 vrećice čaja)
  • 1/4 šalice ledenog čaja od đumbira (od 1 vrećice čaja)
  • 1/4 šalice limunade
  • 1 žlica sirupa od đumbira

Pomiješajte crni čaj, čaj od đumbira, limunadu i sirup od đumbira u čaši napunjenoj ledom. Ukrasite kriškom limuna.

Limunada od kupina i kurkume

Ljetno piće Julije Momose, upraviteljice bara Oriole u Chicagu, oduševljava svojim prepoznatljivim ružičastim i žutim slojem koji su lijepo odvojeni u čaši.

Možete zamijeniti maline ili jagode kupinama, udvostručite recept za mnoštvo ili poslužite domaću gaziranu vodu i limunadu s dodatkom kurkume samostalno.

Glass of New York Sour cocktail

Sastojci:

  • 2/3 šalice šećera
  • 1/2 šalice svježeg soka od limuna, plus kolutići limuna za ukras
  • 1/2 žličice mljevene kurkume
  • 1 šalica kupina (4 unce)
  • Led
  • 350 ml seltzera

U malom loncu zakuhajte 1/3 šalice šećera i 1/3 šalice vode, miješajući da se šećer otopi. Ulijte jednostavan sirup u staklenku od 1 litre i ostavite da se ohladi. Dodajte limunov sok, kurkumu i 1 šalicu vode. Pokrijte i protresite da se sjedini.

U međuvremenu, u malom loncu lagano pirjajte kupine s preostalom 1/3 šalice šećera i 1/2 šalice vode 10 minuta, pritiskajući bobice stražnjom stranom žlice da se razlome. Procijedite sirup od kupina kroz fino cjedilo postavljeno iznad malog vrča ili mjerne posude. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne ohladi, oko 30 minuta.

Napravite si ukusnu limunadu i uživajte u danu bez stresa!
Napravite si ukusnu limunadu i uživajte u danu bez stresa!

Još jednom promućkajte limunadu od kurkume i podijelite u čaše. Umutiti seltzer u sirup od kupina i preliti limunadom. Ne miješajte. Po želji ukrasite kolutićima limuna.

Limunada od manga

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šalice konzervirane pulpe manga
  • 3/4 šalice svježeg soka od limuna (oko 4 velika limuna), plus kolutići limuna za ukras
  • 3/4 šalice jednostavnog sirupa
  • 2 šalice gaziranog pića

Pomiješajte pulpu manga, limunov sok i jednostavan sirup u malom vrču. Ravnomjerno podijelite smjesu manga u 6 čaša napunjenih ledom. Svaku čašu dopunite 1/3 šalice gaziranog pića. Promiješajte i ukrasite kolutima limuna.

Glasses of juices. Refreshments and summer drinks.

Baza od manga može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do jedan dan. Prelijte gaziranom vodom neposredno prije posluživanja. Možete koristiti svježi ili konzervirani mango, piše foodandwine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO