Ako vam iza ručka ostane dosta mesa, pripremite maštoviti obrok koji ne izgleda kao da su u pitanju ostatci: Bogata juha, chimichanga, pikantne ćufte ili thai juha od ostataka piletine...
Iskoristite ostatke mesa od ručka ili roštilja za nova jela: Donosimo 12 odličnih recepata
Nije uvijek lako procijeniti koliko će se hrane pojesti, pogotovo ako pripremate ručak ili večeru za više ljudi. Ako niste navikli bacati hranu, vjerojatno već imate u pripremi poneki recept za to kako iskoristiti ono što je preostalo, da se ništa ne baca, no pronašli smo nekoliko vrlo kreativnih ideja koje mogu poslužiti kao inspiracija, prije svega kad je riječ o mesu koje ostane nakon ručka ili roštilja.
POGLEDAJTE VIDEO: Oni to vole sirovo
Pokretanje videa...
Prednost obroka od ostataka mesa je u tome što vam ne treba puno vremena za pripremu. Dodate li mesu puno svježeg povrća koje samo treba nasjeckati, dobit ćete odličnu salatu koja predstavlja vrlo zdravi obrok, a za pripremu vam neće trebati više od 15-ak minuta. Dobra je vijest da podjednako brzo možete spraviti obrok od ostataka mesa i za one malo izbirljivije sladokusce.
U prilogu donosimo nekoliko ideja.
1. Quesadilla od pečenog odreska i plavog sira
Sastojci (po porciji)
- 1 tortilja
- oko dvije do tri žlice narezanog pečenog odreska
- oko dvije do tri žlice na sitno nasjeckanog sitnog povrća (rajčica, paprika, tikvice, mladi kupus, mladi luk, ribana mrkva, celer, malo kukuruza... po želji)
- oko jedna žlica plavog sira
- oko jedna do dvije žlice grčkog krem sira
- ribani sir
- po želji: malo omiljenog umaka za sendviče
Priprema:
Pripremite sve sastojke i zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri. Za porciju koristite po dvije tortilje. Svaku tortilju. Donju polovicu (ili cijelu) tortilju premažite krem sirom, pa pospite po tome komade mesa i povrća te na komade narezan plavi sir. Preko svega toga pospite malo ribanog sira, pa polovicom tortilje 'pokrijte' drugu polovicu.
Pažljivo premjestite tortilju u tavicu, tako da dio gdje je ribani sir bude na dnu. Pokrijte i pecite oko 5 minuta ili dok dno quesadille lijepo ne porumeni i sir se počne topiti. Preokrenite ju i ostavite da se zapeče s druge strane.
Maknite s vatre, stavite na dasku za rezanje, pa prerežite na komade i poslužite uz salsu ili umak po izboru i zelenu salatu.
2. Tortilja-rolice od goveđeg odreska
Sastojci:
- narezani ostaci goveđeg buta (režite ga na veće tanke šnite),
- ribani cheddar sir
- svježi krem sir
- šaka sirovog mladog špinata
- malo sjeckanog mladog luka (zeleni dio)
- češnjak u prahu
- mješavina mediteranskih začina
- malo papra i soli
- paket tortilja
Priprema: Krem sir pomiješajte s lukom, češnjakom u prahu, začinima te paprom i soli. Dobro izmiješajte. Stavite tortilju na tanjur, premažite ju sirom, pa poslažite meso tako da prekrije cijelu površinu.
Pospite cheddarom, dodajte špinat, pa zarolajte tortilju u palačinku. Narežite ju na kriške i poslužite sa salatom po želji.
3. Govedina s tjesteninom
Sastojci;
- maslinovo ulje
- luk
- češnjak
- sušeni timijan
- čili u prahu
- crno vino
- Worcestershire umak
- pasta od rajčice
- ostaci govedine
- Parmigiano Reggiano sir
- tjestenina (rigatoni)
Priprema: Nasjeckajte luk i češnjak i prepržite ih na maslinovom ulju. Otprilike na polovici pirjanja možete dodati timijan i čili te kratko pirjati dok ne puste aromu (30-ak sekundi). Zatim morate deglazirati tavu: Dodajte vino i neprestano miješajte dok se količina tekućine ne smanji za otprilike polovicu.
Dodajte sve ostale sastojke osim tjestenine i parmezana. Nakon što ste kuhali umak pola sata do sat vremena, malo smanjite vatru i dobro promiješajte. Kad ste zadovoljni umakom, možete umiješati tjesteninu koju ste skuhali prema uputama na pakiranju. Ostavite sve da se još jednom zagrije na vatri, pa ugasite i pospite parmezanom.
4. Salata od piletine i povrća
Sastojci
- ostaci piletine
- jedna do dvije paprike
- jedna rajčica
- jedan mladi luk
- malo češnjaka
- malo zelene salate
- sol i papar te začini po želji
- 2 do 3 žlice jogurta (ovisno o količini salate)
- malo vlasca
Priprema: Narežite sve povrće i natrgajte piletinu na komade veličine zalogaja. U jogurt dodajte vlasac i promiješajte, pa prelijte preko salate i dobro promiješajte. Dodajte začina po želji.
5. Chimichanga od pilećih ostataka
Sastojci
- 3 žlice biljnog ulja
- ostaci piletine (meso bez kože i kosti, oko 300 grama)
- ½ luka, grubo nasjeckanog
- 1 mala crvena paprika, grubo nasjeckana
- 100 g zelene čili paprike, sitno nasjeckane
- 85 g sira Monterey Jack (ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira), te još malo za posluživanje
- ½ žličice češnjaka u prahu
- ½ žličice mljevenog kima
- ½ žličice chipotle čilija u prahu
- 6 velikih tortilja
- 400 g limenke graha (po želji)
- 240 ml crvenog enchilada umaka
- kiselo vrhnje i šaku nasjeckanog korijandera, za posluživanje
Priprema: U tavu dodajte jednu žlicu ulja, pa na njemu prepržite luk i papriku dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Piletinu u međuvremenu narežite na male komadiće. Stavite ju u zdjelu, pa dodajte luk i papriku, zatim čili papričicu i druge začine. Dobro promiješajte.
Tortilje kratko zagrijte na suhoj tavi nekoliko sekundi sa svake strane. Žlicom stavite sloj graha (ako ga koristite), u sredinu svake tortilje, a zatim žlicom na vrh stavite malo smjese od piletine. Ponovite dok ne potrošite sve tortilje i nadjev. Zarolajte ih kao chimichangu - tako da preklopite jedan dio tortilje, savijete stranice i zarolajte, tako da se stvori 'jastučić' iz kojeg ne može ispadati nadjev.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Lim za pečenje blago premažite uljem i poslažite chimichange, pa ih lagano premažite s još malo ulja. Pecite dok ne porumene, oko 20 do 25 minuta. Druga je mogućnost da ih popržite na tavi, na malo ulja, uz lagano okretanje svakih nekoliko sekundi, dok ne porumeni sa svih strana i dok se nadjev ne zagrije.
Zagrijte enchilada umak, a zatim žlicom na tanjur stavite malo enchilada umaka, na vrh položite chimichangu, a na vrh stavite kiselo vrhnje, još malo sira i malo korijandera
6. Pileća salata s japanskim rezancima
Sastojci
- 4 preostala pileća batka, odnosno meso s kosti od pečenog pileta
- 400 g ramen rezanaca
- ½ žličice wasabi paste
- 1½ žlice sojinog umaka
- 3 žlice sezamovog ulja
- sok od 1 limuna
- dobar prstohvat šećera
- 1 crveni čili, sitno narezan
- 6 komada mladog luka, narezanog dijagonalno
- velika šaka listova korijandera
Priprema: Izrežite meso na komade veličine zalogaja, bez kože. Zakuhajte posudu s vodom i kuhajte rezance po uputama na pakiranju. Ocijedite rezance i ohladite u hladnoj tekućoj vodi.
Pomiješajte wasabi, soja umak, sezamovo ulje, limunov sok i šećer i miješajte dok se šećer ne otopi.
Ohlađene rezance prelijte dresingom i rasporedite na tanjur. Na vrh stavite piletinu, čili, mladi luk i korijander. Sve promiješajte neposredno prije posluživanja.
7. Thai juha s piletinom
Sastojci
- 140 g ramen ili integralnih rezanaca
- 100 g izdanaka graha
- 2 glavice kineskog kupusa, razdvojite listove
- 1 crveni čili , očišćen od sjemenki i narezan na ploške
- 1 žlica sojinog umaka
- 2 žlice meda
- sok od 1 limete , plus kriške za posluživanje
- 4 mlada luka , narezana na ploške
- malo grubo sjeckanih listića svježe mente
- ostaci pilećeg mesa
- litra pileće juhe ili temeljca
- komad đumbira veličine palca , narezan i narezan
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 2 mlada luka, narezana na ploške
- 5 zrna papra
Priprema:
Da biste napravili juhu, stavite meso u veliku tavu. Prelijte hladnom vodom, pa dodajte ostale sastojke: juhu ili temeljac, đumbir, češnjak i mladi luk i papar, pa pustite da prokuha 15-ak minuta.
Dodajte rezance i kuhajte 3 minute dok ne omekšaju, a zatim umiješajte klice graha, kineski kupus,crveni čili, soja umak, te med i sok od limete, tako da na kraju dodate i polovice ocijeđene limete. Kuhajte još dvije minute. Juhu razlijte u zdjelice, pospite mladim lukom i listićima mente te poslužite uz narezane kriške limete čiji sok možete dodati u juhu.
8. Fina juha s piletinom
Sastojci
- ½ šalice nekuhane bijele riže
- oko 400 grama ostataka piletine, narezati na kockice
- 1 velika zelena paprika, nasjeckana
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 2 žličice čilija u prahu
- 1 žličica češnjaka u prahu
- litra i pol goveđeg temeljca
- 1 konzerva kukuruza
- 1 limeta
Priprema: U jednom loncu skuhajte rižu. U većem loncu zagrijte malo ulja pa prodinstajte kratko meso, papriku i luk, oko 5 minuta. Dodajte jušni temeljac i začine, pa pustite da zakuha. Kad zakuha, dodajte ocijeđenu rižu i kuhajte još 10-ak minuta da se sve poveže.
9. Gyros sendvič za ručak na poslu
Sastojci:
- jedna lepinja,
- ostaci pilećeg ili goveđeg mesa
- tanko narezane dvije kriške luka
- dvije kriške tikvice
- dvije kriške rajčice
- malo kukuruza
- 2 kisela krastavca narezana na sitne kockice
- žličica majoneze
Priprema:
Prerežite lepinju i malo ju zapecite na roštilju, ili tavi za grilanje. Radi boljeg okusa možete ju malo premazati maslinovim uljem. Kad je pečena, maknite lepinju i stavite na roštilj rajčicu, tikvice i luk pa ih malo prepecite, okrećući da ne zagore.
Premažite lepinju sa žličicom majoneze, pa preko toga stavite tikvice i luk. Zatim pospite meso, dodajte kukuruz i krastavce, pa preklopite lepinjom. Malo pritisnite da se sastojci povežu.
10. Lažni bolonjez
Sastojci
- 4 kriške slanine
- 1 mali luk, narezan na kockice
- 2 žlice brašna
- po želji: 2 žlice pasirane rajčice
- 2 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- Prstohvat sušenog timijana
- Sol i papar
- 2 šalice ostatka mesa, tanko narezanog
Priprema: U tavici srednje veličine zapecite slaninu na srednje jakoj vatri, uz povremeno okretanje, dok ne postane hrskava. oko 7 do 10 minuta. Izvadite slaninu i ostavite ju sa strane.
U tavicu dodajte luk i pirjajte dok ne postane proziran, 3 do 5 minuta. Potom dodajte brašno i miješajte oko minutu da se zapeče. Ulijte temeljac, uz dobro miješanje kod svakog dodavanja.
Izmrvite slaninu i vratite u tavu. Dodajte timijan, malo soli i papra. Smanjite vatru i pirjajte dok se ne zgusne, oko pet minuta.
Dodajte ostatak mesa i miješajte samo dok se ne zagrije, otprilike jednu minutu. Poslužite preko riže, tjestenine ili pire krumpira.
11. Rižoto od ostataka mesa
Sastojci:
- 2 mrkve narezane na kockice
- 1 korijen peršina narezan na kockice
- komad celera narezan na kockice
- po želji: komad butternut tikve narezan na kockice, ili šaka špinata
- 1 luk nasjeckan na tanke kriške
- 2 režnja češnjaka
- litra povrtnog temeljca
- ostaci mesa
- Priprema: Na malo ulja prepržite luk, pa dodajte češnjak i kratko pirjajte. Dodajte tvrdo povrće pa pirjajte 5 do 7 minuta, dok ne omekša. U međuvremenu po želji dodajte špinat i pirjajte dvije do tri minute
Dodajte rižu, pa najprije sve malo prepecite bez tekućine, uz stalno miješanje. Potom dodajte temeljca da prekrije sastojke i pustite da se pirja, uz povremeno miješanje. Po potrebi dodajte ostatak temeljca i kuhajte dok riža ne bude mekana. Nekoliko minuta prije kraja dodajte meso i lagano promiješajte.
12. Pikantne ćufte
Sastojci:
- 200 g pečenog svinjskog mesa, goveđeg buta i slično
- 2 šalice pire krumpira ili izgnječenog kuhanog krumpira
- 2 do 4 žlice brašna
- 2 jaja
- malo soka od limuna
- malo ulja za premazivanje
- mljevena ljuta paprika po želji
- sitno nasjeckani peršin, sol i papar
Priprema: Meso usitnite, odnosno nasjeckajte na sitno, dodajte pire krumpir, brašno, jaje, začine, posolite i popaprite. Od te smjese napravite ćufte ili pljeskavice, po želji. Pržite ih na tavi ili ih premažite uljem i posložite u tepsiju i pecite u pećnici na 250 stupnjeva oko 15 minuta ili dok ćufte ne porumene.