Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Imamo originalni recept za 'jugoslavenski kolač' od jabuka koji su spravljale naše bake

Imamo originalni recept za 'jugoslavenski kolač' od jabuka koji su spravljale naše bake

Sjećate li se ovog jednostavnog kolača: red biskvita, red jabuka i pudinga, red šlaga? Takozvani 'jugoslavenski kolač od jabuka' bio je hit 80-ih godina prošlog stoljeća, a spravlja se brzo i lako

Jedna od slastica koje su obilježile odrastanje u nekadašnjoj Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga zovu, 'jugoslavenski kolač'.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Adventski kalendar božićnih kolača: Medenjaki 02:15

Neobično ime ovog kolača može se objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao 'Jugoslawischer Apfelkuchen'.

Za ovu slasticu trebaju vam tek tri sastojka (ostalo gotovo sigurno imate u smočnici ili hladnjaku): jabuke, puding i vrhnje za šlag. Osim jeftinih sastojaka, što je dobrodošlo u ovo vrijeme dok cijene divljaju, a novčanici su sve tanji, jugoslavenski kolač je iznimno mekan, sočan i ukusan. 

Umak od feta sira i brusnica
Umak od feta sira i brusnica

Sastojci: 

Za biskvit: 4 jaja, 160 g brašna, 160 g šećera, 1 pakiranje praška za pecivo, 60 ml tople vode, 60 ml suncokretovog ulja.

Za kremu: 1 kg jabuka, 1 l vode ili soka od jabuka (ako želite intenzivniji okus), 200 g šećera (100 grama ako koristite sok od jabuka), 3 pudinga od vanilije, cimet po želji , 500 ml slatkog vrhnja

Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept
Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept

Priprema:

Odvojite bjelanca i žumanca. Stucite bjelanca s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Izmiksajte potom žumanca i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (oko 27×35 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ostavite da se ohladi. Ogulite jabuke, očistite te narežite na kocke. Prelijte ih sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera po strani), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prašak za 3 pudinga i ostavljeni šećer pa pomiješajte sa 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da krčka 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit. Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na najmanje dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje pripremite prema uputama na pakiranju. 

Malo drugačija salata Waldorf
Malo drugačija salata Waldorf
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara za blagdane pogledajte u našem detaljnom vodiču. Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti