Sjećate li se ovog jednostavnog kolača: red biskvita, red jabuka i pudinga, red šlaga? Takozvani 'jugoslavenski kolač od jabuka' bio je hit 80-ih godina prošlog stoljeća, a spravlja se brzo i lako
Imamo originalni recept za 'jugoslavenski kolač' od jabuka koji su spravljale naše bake
Jedna od slastica koje su obilježile odrastanje u nekadašnjoj Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga zovu, 'jugoslavenski kolač'.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Neobično ime ovog kolača može se objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao 'Jugoslawischer Apfelkuchen'.
Za ovu slasticu trebaju vam tek tri sastojka (ostalo gotovo sigurno imate u smočnici ili hladnjaku): jabuke, puding i vrhnje za šlag. Osim jeftinih sastojaka, što je dobrodošlo u ovo vrijeme dok cijene divljaju, a novčanici su sve tanji, jugoslavenski kolač je iznimno mekan, sočan i ukusan.
Sastojci:
Za biskvit: 4 jaja, 160 g brašna, 160 g šećera, 1 pakiranje praška za pecivo, 60 ml tople vode, 60 ml suncokretovog ulja.
Za kremu: 1 kg jabuka, 1 l vode ili soka od jabuka (ako želite intenzivniji okus), 200 g šećera (100 grama ako koristite sok od jabuka), 3 pudinga od vanilije, cimet po želji , 500 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Odvojite bjelanca i žumanca. Stucite bjelanca s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Izmiksajte potom žumanca i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (oko 27×35 cm) obložen papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ostavite da se ohladi. Ogulite jabuke, očistite te narežite na kocke. Prelijte ih sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera po strani), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prašak za 3 pudinga i ostavljeni šećer pa pomiješajte sa 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da krčka 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit. Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na najmanje dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje pripremite prema uputama na pakiranju.