Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Imala je 19 kada su joj rekli da ima još nekoliko sati života, to je bilo prije više od pet godina

Imala je 19 kada su joj rekli da ima još nekoliko sati života, to je bilo prije više od pet godina

Žena iz Louisiane detaljno je ispričala kako su joj liječnici rekli da joj preostaje manje od jednog dana života nakon što je patila od bolova u trbuhu

VIDEO

Drama 24-godišnje Danielle Pereae započela je kad se jedno jutro probudila s jakim bolovima u trbuhu. Dobila je, naime, krvni ugrušak u jednoj od žila koje nose krv iz tankog crijeva, zbog čega je povraćala krv i odvezena je na hitnu. U to kratko vrijeme, simptomi su se pojačavali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Joško Bašić 00:29

Perea je sada ispričala svoju dramatičnu priču o borbi za život. Otkril​​a je kako je pobijedila crne prognoze i godinu i pol dana živjela na intravenoznoj prehrani prije nego što joj je napravljena uspješna transplantacija tankog crijeva radi mezenterične ishemije.

- Nema šanse da će preživjeti ovo, moraš nazvati njezine roditelje. Vjerojatno ima još 24 sata života - rekli su njezinom dečku liječnici nakon što su je pregledali.

Liječnici su je zatim prebacili u bolnicu, ali tamo je nadmašila očekivanja liječnika, održavajući 'jake vitalne funkcije' više od tjedan dana.

U tom su trenutku ona, Luis i njezina majka tražili neku vrstu spasitelja i pronašli su ga u programu za transplantaciju crijeva klinike Cleveland.

Voditelj programa, dr. Kareem Abu-Elmagd, nakon toga je pristao preuzeti zadatak zamjene Pereina tankog crijeva. U tom trenutku je prebačena u bolnicu u Ohiju, s gotovo potpuno resektiranim tankim crijevom.

Međutim, njezino se stanje ubrzo stabiliziralo i nakon nekoliko naknadnih zahvata bila je spremna za stavljanje na popis transplantacijskog programa u proljeće 2019. godine.

Sljedeću godinu provela je živeći od hranjivih tvari ubrizganih intravenozno, jer bez crijeva nije mogla normalno jesti.

Premalo se krećemo, pretili smo, loše navike treba mijenjati
Premalo se krećemo, pretili smo, loše navike treba mijenjati

Tijekom ove faze bila je prisiljena proći još jednu operaciju, koja je popravila štetu nastalu na njezinom dušniku, zbog cijevi za disanje prije nego što je mogla primiti transplantaciju.

To je produžilo vrijeme koje je morala čekati, a i pandemija je dodatno zakomplicirala proces prisiljavajući je da odustane od organa koji bi joj pasao, u travnju 2020., prisjetila se, piše The Daily Mail.

Dva mjeseca kasnije dobila je poziv da je još jedan organ slobodan, nakon čega je podvrgnuta operaciji.

Operacija koja je uslijedila trajala je 10 sati, tijekom kojih su liječnici radili na rješavanju njezine mezenterične ishemije.

Unatoč tome što su takve transplantacije teške i rijetke, operacija je bila uspješna, rekla je za CBS. No, i dalje je morala ostati neko vrijeme u bolnici, kako bi joj se stanje stabiliziralo.

Zatim, u siječnju 2021., podvrgnula se još jednom zahvatu - za popravak trbušne stijenke i poništavanje reza napravljenog tijekom prve operacije. Nakon toga mogla je nastaviti sa životom.

U studenom prošle godine udala se u Lafayetteu, svom rodnom gradu. Tijekom tog razdoblja također je uspjela diplomirati kao studentica kliničke laboratorijske znanosti na Sveučilištu West Florida, prije nego što je prihvatila posao medicinskog tehnologa u Pensacola's Ascension Sacred Heart.

Nije mrkva jedina dobra za vid, ove namirnice također pomažu
Nije mrkva jedina dobra za vid, ove namirnice također pomažu

Dodala je za CBS kako unatoč tome što sada živi relativno normalno, mora uzimati 'oko 40 tableta dnevno' kako bi održala svoje stanje pod kontrolom.

Također postoji mogućnost da će joj u budućnosti ipak trebati transplantacija bubrega, zbog količine lijekova protiv odbacivanja organa koje je bila prisiljena uzimati, a koji ipak oštećuju organ.

No, za sada je sve u redu.

- Nemam nikakvih ograničenja. Moji rezovi su dobro zarasli - rekla je Perea i dodala kako je sa suprugom kupila kuću te da su sretni.

Liječnici s klinike Cleveland rekli su joj da može nastaviti živjeti kao i prije. Upravo su oni napravili čak 18 od 95 transplantacija crijeva u SAD-u prošle godine, s tim da te operacije imaju nisku stopu uspjeha zbog toga što je 'teško' pratiti organ te općenito taj tip operacije ima najveću stopu odbacivanja od bilo koje vrste transplantacije organa. No, Perea je uspjela, što daje nadu drugim pacijentima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti