Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ideje što napraviti s viškom kupusa - od krpica do gulaša

Ideje što napraviti s viškom kupusa - od krpica do gulaša

Slatki kupus začinite mljevenim kimom, octom, sezamovim ili bučinim uljem te pomiješajte s kuhanim grahom itd. Ukiseljeni je dovoljno samo začiniti maslinovim uljem i kimom

Ostatke kiselog i svježeg kupusa možete “zamotati” u slanu savijaču ili biskvitnu roladu s gljivama ili u kombinaciji s mljevenim mesom nadjenuti slane knedle od krumpirova tijesta. Višak iskoristite za nadjev u domaćim jastučićima od tijesta, kineskim rolicama, za tartove i druge slane pite, poput “alzaške”, te domaće štrukle.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

zdrava hrana 01:57

Svjež kupus ublažit će kiselkasti okus sira i dati potreban balans svakoj savijači. Između ploški kruha, bifteka i umaka “tisuću otoka”, u jednom od najpoznatijih sendviča “Reuben” neizostavan je tanko narezani kupus, a višak možete staviti u svaki sendvič, burger i hot-dog ili ga pripremiti kao salatu.

Slatki kupus začinite mljevenim kimom, aromatičnim octom, sezamovim ili bučinim uljem te pomiješajte s kuhanim grahom, ribanom mrkvom i drugim sezonskim povrćem, dok je ukiseljeni dovoljno samo začiniti maslinovim uljem i kimom. Povrtni temeljac s aromom listova kupusa posebno je ukusan za “zalijevanje” kuhanih jela od janjećeg, telećeg i ovčjeg mesa.

Recept za medenjake koji su odmah mekani, ne treba čekati
Recept za medenjake koji su odmah mekani, ne treba čekati

Staro tradicionalno jelo krpice ili “flekice” sa zeljem pripremiti se mogu s četvrtinom glavice kupusa, pa i nekoliko listova. Pirjani sjeckani kupus karamelizirajte sa žličicom šećera, a posebno ukusan će biti pripremate li ga na svinjskoj masti. Višak kiselog i svježeg kupusa iskoristite i za pripremu drugih popularnih jela: bosansku kalju, mađarski sekeli gulaš, poljski bigos i bosanski lonac.

Kuhajte listove na laganoj vatri s raznim vrstama mesa te začinite ostacima zelenog povrća, rajčicama, mahunama i sušenim mesom. Musaki od mljevenog mesa i krumpira posloženi red listova kupusa dat će sočnost i posebnu aromu. Pomiješajte ih u gratinirana jela i složence od riže, krumpira, tjestenine i starog kruha. 

Kupus u čaši bilda imunitet

Od svježeg kupusa pripremite zdrav sok, a rasol, sok od kiselog kupusa, koristite kod mamurluka. Osim toga, saveznik je i kod mršavljenja te bildanja imuniteta. 

Umak od karamele: Već nakon prve žlice osjećat ćete se bolje
Umak od karamele: Već nakon prve žlice osjećat ćete se bolje

S valjušcima ili okruglicama

Kombinirajte kiseli kupus s prosom, kus-kusom, kvinojom i drugim žitaricama u varivima ili s mesom. Odličan je i u kombinaciji s valjušcima te okruglicama od krumpirova tijesta.

Slaže se i s ljutim papričicama 

Višak kiselog kupusa nasjeckajte pa skuhajte u krepkoj juhi od ječma, kuhane šunke, teleće jetre i vrganja. Začinite je sjeckanim koprom, a ubaciti možete i sitno sjeckane papričice.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču