Ovi medenjaci su odlični takvi kakvi jesu, ali možete ih i prekriti čokoladom. U tom slučaju neka čokolada bude crna, sa što većim udjelom kakaa
Recept za medenjake koji su odmah mekani, ne treba čekati
Sastojci:
- 150 g meda
- 1 žličica soda bikarbone
- 250 g maslaca
- 2 jaja
- 15 g šećera u prahu
- 500 g oštrog brašna
- 1 žličica cimeta
- ribana korica jednog limuna
- 1 žlica ruma
- 3 prstohvata muškatnog oraščića
Postupak:
Izmiksate metlicama maslac (koji ranije ostavite da omekša na sobnoj temperaturi), jaja i rum. Posebno pomiješajte suhe sastojke - brašno, koricu limuna, cimet, muškatni oraščić i šećer.
Zagrijte lagano med pa kada je topao, u njega stavite soda bikarbonu i promiješajte - trebala bi nastati pjena. To ulijte u mješavinu ranije pripremljenog maslaca, jaja i ruma pa dobro promiješajte. Potom u to dodajte mješavinu suhih sastojaka pa dobro promiješajte da se poveže i stavite tijesto u hladnjak na sat vremena.
Nakon toga radite kuglice promjera oko tri centimetara pa ih slažite na protvan, na masni papir. Neka među kuglicama bude veći razmak (oko 8 do 10 cm) jer će se dosta raširiti.
Pecite ih na sredini pećnice, na 170 stupnjeva - 10 minuta.
Dodatni savjeti:
- Brže će vam ići ako imate dva protvana, pa dok se jedna tura peče, drugu pripremate. Također, ako osjetite da je smjesa omekšala, vratite je nakratko u frižider, npr. u pauzama između pravljenja kuglica. Naime, kada je hladna, puno lakše je raditi kuglice jer se smjesa ne lijepi za ruke.
- Želite li da vam se medenjaci sjaje, premažite ih glukoznim ili javorovim sirupom, ili sirup napravite od šećera i malo vode.
- Ovi medenjaci su odlični takvi kakvi jesu, ali možete ih i prekriti čokoladom - u tom slučaju neka čokolada bude crna, sa što većim udjelom kakaa. Otopite čokoladu na pari pa provlačite medenjake kroz nju. Stavite da se osuše na rešetku ili masni papir.