![Ideja za fini obrok: Veganska 'cottage' pita od leće i batata](https://img.24sata.hr/9Tyfv7uvIb3T1l9HmD36Bc_zwbk=/414x267/smart/media/images/2022-46/untitled-design-21.jpg)
Ova pita je vrlo zdrava i lagana za probavu. Ukoliko nemate leću, umjesto nje možete staviti grah, grašak ili slanutak - bit će jednako ukusna. Poslužite je uz hrskavu zelenu salatu
Lifestyle
Komentari 2Ova pita je vrlo zdrava i lagana za probavu. Ukoliko nemate leću, umjesto nje možete staviti grah, grašak ili slanutak - bit će jednako ukusna. Poslužite je uz hrskavu zelenu salatu
Za gornji sloj:
Stavite luk, mrkvu, celer i maslinovo ulje u veliku tavu ili wok. Kuhajte na srednje jakoj vatri 8 do 10 min dok povrće ne omekša. Potom dodajte češnjak i pržite još minutu. Ulijte vino i kuhajte oko 2 minute dok većina vina ne ispari, a svi sastojci se odlijepe od tave.
Dodajte majčinu dušicu, pire od rajčice, sojin umak, šećer i ocat pa promiješajte da se dobro sjedini. Dodajte potom leću, sjeckane rajčice i 100 ml vode. Kuhajte na laganoj vatri 10 do 12 minuta dok tekućina ne ispari i jelo postane gusto.
Dok se to krčka napravite gornji sloj. Zakuhajte u loncu vodu pa ubacite slatki krumpir i kuhajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta dok ne omekša. Ocijedite pa dodajte margarin, gorušicu, mlijeko, sol i papar te izradite tako da dobijete fini pire.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se ona grije, složite u protvan (dimenzija otprilike 25x20x7cm) najprije povrće dinstano s vinom pa na to rasporedite pire.
Na kraju posipajte bundevinim sjemenkama i pecite 30 do 35 minuta dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ostavite da se kratko ohladi pa ju poslužite, prenosi bbcgoodfood.com.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+