Na stolovima Celjskih u srednjem vijeku najčešće se mogla naći divljač i pastrva, a najaktualnije namirnice su bile proso i zob, povrće i sir. Krumpir nisu još poznavali, pa su jeli mnogo kruha, čak i do kilogram dnevno
Grofovi su se u srednjem vijeku častili fazanima i paunima: Isprobajte file jelena u umaku
Slavna obitelj grofova Celjskih bila je posljednja važna srednjovjekovna dinastija koja se sa slovenskog tla uzdigla u krugove europskog visokog plemstva, a imali su posjede i u Hrvatskoj. Njihov dvor u Celju bio je jedino mjesto u Sloveniji u koje su dopirale susjedne europske kulturne, umjetničke, pa i kulinarske struje. Srednjovjekovna hrana općenito je bila zdrava, baš kakvu danas opisujemo kao 'organsku'. Pripremala se u velikim kuhinjama, često u zasebnoj zgradi, kako bi se smanjila opasnost od požara, a plemići su jeli sličnu hranu kao i farmeri, s nekoliko varijanti, uputio nas je slovenski chef Dušan Veršec, istraživač gastronomske baštine naših susjeda.