Vrsna slastičarka iz Istanbula oduševila je žiri Bisera mora Archibaldom od šećerne paste, koji je izrađivala čak dva tjedna kako bi bio što sličniji originalu - uspjela je
Gastromaraton: 180 chefova kuhalo 36 sati bez prestanka
Biser mora, manifestacija koju su prije 11 godina pokrenuli splitski chef Miro Bogdanović i SKMER (Savez kuhara mediteranskih i europskih regija), u Supetru je okupila čak 200 natjecatelja iz 21 zemlje. Na maratonskom natjecanju koje je trajalo 36 sati sudjelovalo je 180 kuhara, a 300 ih je posjetilo manifestaciju.
Pobijedio je Nikola Mishkovski (31) iz Makedonije, a u finalu se našao i Goran Staničić, glavni kuhar šef elitnog hotela Berulia iz Brela, koji je svojim delicijama svojedobno oduševljavao šahovsku legendu Garija Kasparova, a na Biseru mora pripala mu je brončana medalja. Drugoplasirani je također bio makedonski kuhar, Aleksandar Simjanovski.
Međunarodni žiri ocjenjivao je okus, izgled, iskoristivost namirnica i higijenu u kuhinji, a među sucima bio je i jedan od vodećih dalmatinskih kuhara - Hrvoje Zirojević.
Kuhari tvrtke za začine Kotany pokazali su kako se palačinke mogu obogatiti kurkumom, uljem oraha i zvjezdanim anisom, a kušala su se i vrhunska maslinova ulja, kokteli s krastavcima te odležane rakije. Prava remek-djela slastičarstva prikazali su gosti iz Turske koji su odnijeli čak devet medalja u kategoriji artististika. Posjetitelje su oduševile vile iz Arapske noći i štakor Remy od šećerne paste.
- Trebalo mi je gotovo dva tjedna kako bih napravila Archibalda Snatchera iz filma ‘Trolovi u kutijama’, a gotovo nisam uopće spavala kako bi moj lik bio što sličniji onom iz filma - rekla je Inci Orfanli Erol (33), slastičarska umjetnica iz Istanbula.
Golipci Romana Kolomeitsa, kijevskog chefa
Sastojci: 600 g mljevenog junećeg mesa, 100 g luka, 2 režnja češnjaka, glavica kupusa, 150 g mrkve, 100 g riže, žlica ulja, prstohvat soli, papar prema želji, 0,5 l masnijeg vrhnja za kuhanje
Priprema: Blanširajte listove kupusa u slanoj vodi pet minuta kako bi omekšali, a rižu skuhajte u vodi tek da malo počne omekšavati. Propirjajte luk, češnjak i mrkvu, pa propasirajte. Umiješajte rižu i pasirano povrće u meso, posolite smjesu te je zamotajte u listove kupusa kao sarmu. Poredajte golupce u lonac, slažite ih jedan na drugi te prekrijte hladnom vodom i kuhajte jedan sat na srednjoj vatri nakon što provrije. Dodajte kiselo vrhnje i kuhajte još 10-15 minuta. Umjesto vrhnja možete koristiti i 50 grama koncentrata od rajčice.