Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

FOTO Čovjek u Zadru prodaje učijak iz auta. Znate li što je to?

FOTO Čovjek u Zadru prodaje učijak iz auta. Znate li što je to?

Službeniji naziv ove vrste grahorice je bijela lupina slatka i od davnina se jede u nekim dijelovima Dalmacije, i to na mnoštvo načina, a između ostalih, i kao grickalica

VIDEO

Prodaje ga na čaše, a cijena jedne je dva eura. Rijetki prolaznici znali su o čemu se radi, posebno mlađa generacija. Prolazili su i pitali se - što je to učijak? Službeniji naziv ove vrste grahorice je bijela lupina slatka i od davnina se jede u nekim dijelovima Dalmacije, i to na mnoštvo načina, a između ostalih, i kao grickalica. Danas se može nabaviti i u trgovinama zdrave hrane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Kao grickalica je tipična za sjeverozapadni dio otoka Ugljana. Ima više naziva - ćoak, čijak ili učijak.

'Prije kikirikija, čipsa ili indijskih oraščića i naši su krajevi imali svoj specijalitet za slobodno vrijeme koji se posebno rado uživao tijekom nogometnih utakmica na igralištu u Sutomišćici. Uzgaja ga se i u Sukošanu, no iako je nekad bio često viđenim prizorom na tržnicama u Zadru i okolici, sve ga je teže nabaviti, premda se još zadržao na Benkovačkom sajmu', pisao je Zadarski list prije nekoliko godina.

Svibanjski ponedjeljak u centru Zadra

Pronašli smo još jedno, opširnije pojašnjenje na Facebook stranici Gradelada - Restorani & Gastro Zadar:

'UČIJAK - LUPINA bijela slatka uzgaja se za proizvodnju zelene mase i sjemena. Sjeme lupine sadrži 38 – 52 % bjelančevina, 26 – 39 % ugljikohidrata, 5 – 20 % masti i oko 3,5 % mineralne tvari. U zelenoj masi ima oko 18 % bjelančevina. Pored korisnih sastojaka, bijela lupina sadrži i neke štetne sastojke poput alkaloida lupinina, lupinidinina i lupanina, koji joj ograničavaju širu primjenu u ishrani stoke. Najmanji sadržaj alkaloida je u žutoj lupini, u plavoj je nešto veći, a u bijeloj najveći. Slatka lupina sklona je gljivičnim i bakterijskim oboljenjima. U poljoprivrednoj proizvodnji zastupljene su tri jednogodišnje vrste: plava (uskolisna) lupina, žuta lupina i bijela lupina. Zelena masa slatkih sorata može se koristiti za hranidbu stoke u fazi pune cvatnje jer je tada sadržaj alkaloida najmanji. Biljna masa lupina se može silirati u fazi nalivenih mahuna'.

Koji doručak je najzdraviji? Stručnjakinja pojasnila što je dobro jesti, a što baš i nije
Koji doručak je najzdraviji? Stručnjakinja pojasnila što je dobro jesti, a što baš i nije
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15

VIDEO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna