Jednostavan smoothie je zdrav smoothie. Držite se voća, običnog jogurta ili maslaca od orašastih plodova i možda malo pšeničnih klica za dodatne vitamine, minerale i proteine
Koji doručak je najzdraviji? Stručnjakinja pojasnila što je dobro jesti, a što baš i nije
Zdrav doručak pomaže kontrolirati težinu i šećer u krvi. Također, osigurava hranjive tvari koje su podrška rastu i razvoju, zajedno s općim osjećajem dobrobiti. Loš doručak smeta metabolizmu i može uzrokovati debljanje, kaže dr. Melinda Ratini, stručnjakinja za osteopatsku medicinu. Izdvojila je nekoliko zdravih varijanti doručka, kao i nekoliko nezdravih.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Zobene pahuljice, voće i maslac od orašastih plodova
Najbolji doručak sadrži ugljikohidrate, proteine, zdrave masti i vlakna. U ovoj kombinaciji zobene pahuljice osiguravaju složene ugljikohidrate i vlakna, drže šećer u krvi pod kontrolom i pomažu u održavanju idealne ravnoteže bakterija u crijevima. Maslac od oraha ima proteine ​​i zdrave masti. Voće sve obogaćuje vlaknima i vitaminima, a doručku daje sladak okus.
- Izbjegavajte unaprijed zapakirane mješavine zobenih pahuljica s dodatkom šećera i umjesto njih koristite staromodnu zobenu kašu. Napravite zobenu kašu s mlijekom koje ima smanjeni udio masnoće, umjesto s vodom; kako biste dobili više kalcija - savjetuje.
Grčki jogurt i bobičasto voće
Zdrav doručak koji ima nisko glikemijsko opterećenje. To znači da ne diže šećer u krvi i izaziva onaj strašni pad energije usred jutra. Ovom jelu bobice dodaju prirodnu slatkoću, vlakna i vitamine. Grčki jogurt ima kalcij, vitamine B, bakterije pogodne za probavu i dvostruko više proteina od običnog jogurta uz otprilike isti broj kalorija. Držite se obične verzije grčkog jogurta jer oni s okusom imaju dodane šećere.
- To je odlična opcija za zgrabi i ponesi. Grčki jogurt i bobičasto voće lako je pripremiti ujutro ili večer prije. Dodajte nekoliko orašastih plodova za dodatne proteine, zdrave masti i vlakna - kaže stručnjakinja.
Tost od cjelovitih žitarica i maslac od orašastih plodova
- Ako ujutro vježbate, ovaj doručak je gorivo visoke kvalitete. Cjelovite žitarice smanjuju rizik od pretilosti (i dugotrajnih bolesti koje dolaze s njom), a maslac od orašastih plodova osigurava bjelančevine koje pomažu da preživite zadnji niz trbušnjaka - kaže dr. Ratini
Salata od svježeg voća
- Naravno, lakše je otvoriti bocu voćnog soka nego narezati hrpu voća, ali nećete imati toliko koristi. Nedostajat će vam sva vlakna koja održavaju zdravlje crijeva i snižavaju kolesterol. Provedena je studija 'jabuke vs. sok od jabuke', a zaključak je bio da hranjive tvari i antioksidansi koji se nalaze u jabuci nedostaju u soku od jabuke. Držite se prave stvari - napominje.
Savjet za pripremu: ako ne planirate odmah pojesti voćnu salatu, umiješajte u nju malo limunovog soka da, recimo, jabuke i kruške ne promijene boju.
Smoothie
Jednostavan smoothie je zdrav smoothie. Držite se voća, običnog jogurta ili maslaca od orašastih plodova i možda malo pšeničnih klica za dodatne vitamine, minerale i proteine. Na taj ćete način izbjeći zasićene masti i dodane šećere koje ćete dobiti ako stavljate voćni sok, aromatizirane jogurte ili šlag.
- Najbolje je smrznuto voće, ali preskočite dinje. Previše su vodene i ne slažu se uvijek dobro s drugim voćem - savjetuje stručnjakinja.
Sendvič, ali ne bilo kakav
- Jaja nisu jedini način da u svoj doručak ubacite proteine. Ako ujutro ne volite slatko, napravite si sendvič. Dvije kriške kruha od cjelovitog zrna pšenice s malo nemasnog mesa, zelenom salatom, rajčicom i kriškom nemasnog sira napunit će vas proteinima i vitaminima i osjećat ćete se sito cijelo jutro. Izbjegavajte majonezu i druge visokokalorične začine - pojasnila je.
Ovakve kombinacije izbjegavajte
Neke namirnice izgledaju zdravo, ali zapravo nisu, kaže liječnica. Na primjer, prerađene žitarice u koje su dodani šećeri, boje itd., a obično se reklamiraju kao zdrav doručak, često su daleko od zdravog.
- Žitarice duginih boja ili one s malim kolačićima unutra nisu najbolji izbor. Uistinu zdrava žitarica bogata je vlaknima, a ima malo kalorija i šećera. Obratite pozornost na podatke o hranjivim vrijednostima na kutiji. Ako je šećer visoko na popisu ili postoji više vrsta šećera, to ne želite - savjetuje dr. Ratini.
Bijelo pecivo premazano krem sirom, također, nije neki doručak vrijedan pažnje, jer je zapravo siromašan hranjivim tvarima, nema ni voća, ni povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova...
- Takva peciva su bogata škrobom, a krem ​​sir dodaje sloj zasićene masti. Neka ovo bude poslastica subotnjeg jutra, a ne svakodnevna hrana - pojasnila je, a prenosi webmd.com.