Fantastični recepti s trešnjama koji će oduševiti svako nepce | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Fantastični recepti s trešnjama koji će oduševiti svako nepce

Fantastični recepti s trešnjama koji će oduševiti svako nepce
6

Stigle su trešnje - jedne od najmanje kaloričnih, ali i najslađih sezonskih voćaka. Donosimo vam fantastične recepte za uživanje u ovom prefinom voću

VIDEO

Tek kad su stigle, cijena trešanja je bila između 10 i 12 eura po kilogramu, no sad je već cijena pala pa se da naći i za pet eura. Iako su svježe trešnje pune vitamina A i C te blagotvorno djeluju na san, trešnje se odlikuju i po svom jako niskom glikemijskom indeksu.

One su jedne od najmanje kaloričnijih sezonskih voćaka, i ako ste sretni da ih imate u svom vrtu, uživajte u njima koliko god da ih ima. A s druge strane, mi vam donosimo najukusnije deserte s trešnjama u kojima možete uživati još sigurno mjesec dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Stigle prve ovogodišnje trešnje na tržnicu 01:40

Ako vam trenutačno nije do spremanja deserta, i za to imamo super rješenje: najbolji prijatelj trešnjama je sladoled od vanilije. Pustite ga da se malo rastopi, usitnite u čaši i obogatite s trešnjama. Dobar tek!

Torta od banana i jagoda koja se ne peče i gotova je za tren
Torta od banana i jagoda koja se ne peče i gotova je za tren

Raskošna torta s trešnjama

Sastojci: 250 g brašna, 1 i 1/2 žličica praška za pecivo, 150 g čokolade za kuhanje, 125 g maslaca, 2 jaja, 125 ml kiselog vrhnja, 250 g smeđeg šećera, 125 ml vode, 1/2 žličice soli, Nadjev: 300 g marmelade od trešanja, 300 g trešanja, 3 žlice likera od trešanja, 2 dl slatkog vrhnja, crveni preljev za torte

Priprema:

Korak 1: Kalup za torte obložite papirom za pečenje. Brašno, prašak za pecivo i sol lagano izmiješajte. Čokoladu i vodu otopite na parnoj kupki. Ostavite neka se ohladi. Pjenasto umutite maslac i smeđi šećer. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i brašno.

Korak 2: Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 50 minuta na 180°C, dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne ostane suha. Pečeni i ohlađeni biskvit vodoravno prerežite dva puta, da dobijete tri sloja. Izmiksajte slatko vrhnje i očistite trešnje.

Korak 3: Jedan sloj torte postavite na pladanj. Premažite ga otopljenom marmeladom od trešanja u koju ste dodali liker, pa slojem slatkog vrhnja. Posložite trešnje, poklopite drugim slojem i ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Cijelu tortu na kraju prema uputama na omotu zalijte crvenim preljevom za torte.

Oduševite goste i napravite dugačko kuhano jaje kod kuće
Oduševite goste i napravite dugačko kuhano jaje kod kuće

Osvježavajući puding-kolač s trešnjama lagano je napraviti

Sastojci: 20 g brašna, 90 g mljevenih tostiranih lješnjaka, 5 g škrobnog brašna, 125 g šećera, prstohvat soli, 8 žumanjka, 310 ml slatkog vrhnja, 600 g trešanja, šećer u prahu za posipavanje

Priprema:

Korak 1: Lješnjake prepecite u tavi bez masnoće, oljuštite kožicu i izmiksajte u električnoj sjeckalici. Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, škrob i sol, zalijte s vrhnjem i sve dobro izmiješajte.

Korak 2: Na kraju umiješajte i lješnjake. Nakon što je smjesa odstajala u hladnjaku od dva do tri sata, zagrijte pećnicu na 135°C. Premažite odgovarajuću posudu za pečenje maslacem.

Korak 3: Trešnje prerežite na pola i izvadite koštice. Rasporedite ih po dnu kalupa pa preko njih izlijte pripremljenu smjesu. Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Ohladite i obilno pospite šećerom u prahu.

Ukusan proljetni obrok - salata s pečenim tikvicama i paprikom
Ukusan proljetni obrok - salata s pečenim tikvicama i paprikom

Rolada s trešnjama i rakijom

Sastojci: 4 žumanjka, 100 g šećera, 50 g brašna, 50 g škrobnog brašna, 4 bjelanjka, žlica kakaa; Krema: 4 žumanjka, 150 g šećera, 160 g maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 0,5 dl trešnjevače, 1 dl vode, 4 žlice šećera, 250 g trešanja

Priprema:

Korak 1: Žumanjke i šećer miksajte na pari, pa dodajte maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu. Pri kraju umiješajte vaniliju. Izmiksajte žumanjke sa 75 g šećera dok smjesa ne postane gusta i svijetla. Bjelanjke istucite s preostalim šećerom u čvrsti snijeg.

Korak 2: Umiješajte k tome prosijano i škrobno brašno te kakao. Lim obložite papirom za pečenje i premažite tanko maslacem. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite biskvit oko 15 minuta. Zagrijte vodu i šećer dok ne dobijete gusti umak pa umiješajte trešnjevaču.

Korak 3: Izvadite pečeni biskvit na radnu površinu, natopite ga sirupom od šećera i trešnjevače. Premažite bijelom kremom, rasporedite trešnje bez koštica i savijte ga po dužoj strani. Ukrasite roladu s malo kreme i trešnjama.

Palačinke s kavom i čokoladom
Palačinke s kavom i čokoladom

Crumble s trešnjama

Sastojci: Nadjev: 1 kg svježih trešanja, otkoštenih, 50 g šećera, 1 limun, ½ žličice ekstrakta vanilije; Crumble: 150 g glatkog brašna, 100 g hladnog maslaca, ½ žličice soli, 70 g svijetlog smeđeg šećera, 100 g zobenih pahuljica, 40 g listića badema

Priprema: Pomiješajte trešnje sa šećerom, ekstraktom vanilije te sokom i koricom limuna. Premjestite ih u posudu za pečenje premazanu s malo maslaca. Glatko brašno i hladni maslac izradite rukama u mrvičastu smjesu pa dodajte preostale sastojke. Nakon kratkog miješanja rasporedite dobiveno tijesto preko trešanja. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Crumble bi trebao biti gotov za otprilike pola sata. Poslužite toplo, u klasičnoj kombinaciji sa sladoledom od vanilije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Dnevni horoskop za srijedu 3. srpnja: Ovan treba biti oprezan s novcem, Lav će sve šarmirati
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za srijedu 3. srpnja: Ovan treba biti oprezan s novcem, Lav će sve šarmirati

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 3. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Pokušavate istopiti kilograme? Evo kada ćete vidjeti rezultate
IMA NADE

Pokušavate istopiti kilograme? Evo kada ćete vidjeti rezultate

Put do vitke linije može se usporediti s vožnjom avionom. Nakon što poletite, može doći do nekih neočekivanih turbulencija, ali slijetanje se na kraju itekako isplati, jer tijelo se nakon dijete promijeni nabolje
Frizer Paulo iz Imotskog: 'Šišao sam prijatelja na litici iznad Modrog jezera, bilo je odlično'
FRIZIRA I NOGOMETAŠE

Frizer Paulo iz Imotskog: 'Šišao sam prijatelja na litici iznad Modrog jezera, bilo je odlično'

Paolo (24) se odlučio vratiti iz Njemačke u Imotski, i sad već četiri godine u svom gradu vodi uspješan salon. Odlučio je na jedinstven način ispromovirati grad i salon, s frizurom na litici iznad jezera