Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo u kojem europskom gradu ćete se najbolje naspavati: Zagreb je tek na 8. mjestu

Evo u kojem europskom gradu ćete se najbolje naspavati: Zagreb je tek na 8. mjestu

Indeks koji su osmislili stručnjaci da bi mogli usporediti gradove po parametrima koji utječu na kvalitetu sna i spavanja i Zagreb se po kombinaciji parametara

VIDEO

Berlin je najbolji grad na svijetu za one koji se žele naspavati, dok je Zagreb na 8. mjestu ljestvice European Sleep Indeksa, kombinacije mjera koju su definirali stručnjaci za spavanje, kako bi na temelju nje mogli uspoređivati gradove. A tražite li grad u kojem se dobro spava, svakako izbjegavajte one na začelju ljestvice: Rim i Bukurešt. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prije dvije godine Zagrebačka žičara bila je zatvorena zbog - buke

Pokretanje videa...

Zagreb: Zatvorili žičaru na dva tjedna zbog radova na smanjenju buke 01:05

Proučili su gradove diljem Europe, uključujući Francusku, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo te rangirali gradove na temelju nekoliko čimbenika, među kojima je stupanj svjetlosnog zagađenja, smetnje dnevnog svjetla na temelju razine oblaka, zagađenje bukom i optimalna razina sna za stanovništvo. Berlin se pokazao gradom koji ima vrlo malo svjetlosnog i bučnog zagađenja, a 70 posto stanovništva provodi odgovarajuću količinu vremena u krevetu, pa ukupno ima najviše bodova na ljestvici – 40.   

Na drugom mjestu je Prag, s više od 72 posto oblačnih dana koji pomažu stanovnicima da dobro spavaju, unatoč tome što ih (41 posto) ometa buka s ceste tijekom noći. Prag je i grad s najmanjom količinom svjetlosnog onečišćenja. 

Slijede London, Budimpešta i  Varšava, kod kojih sve ovisi o kombinaciji parametara koji se uzimaju u obzir. London je, na primjer,  najgora prijestolnica zbog svjetlosnog onečišćenja koje ometa san, a ipak je na trećem mjestu zbog niske razine buke i više od 74 posto stanovništva koje spava optimalno. Budimpešta dobro stoji zbog relativno malog svjetlosnog onečišćenja (5,76 luminancije po kvadratnom metru). I Varšava ima sličan broj stanovnika koji dobro spavaju (69%), te samo 28% stanovništva koje je pogođeno zagađenjem bukom tijekom noći. 

OSLO, NORWAY, APRIL 16, 2019: People are strolling on a square i

Šesti najbolji grad za spavanje u Europi je Oslo, zbog preko 70 posto oblačnih dana koji omogućuju stanovnicima da se dobro odmore unatoč 38 posto stanovništva koje je izloženo buci. Samo 61 posto stanovnika Dublina ima optimalan san, zbog čega je grad na 7. mjestu ljestvice. 

Buđenje u zoru uz izlazak sunca može vam znatno poboljšati san
Buđenje u zoru uz izlazak sunca može vam znatno poboljšati san

Slijedi Zagreb, za koji je zapravo vrlo zanimljivo da spada među tri grada s najnižom stopom stanovništva koje se žali na to da ga noću uznemirava buka s prometnica, pod ruku s Berlinom i Londonom. U Zagrebu je tek 14 posto stanovništva koje ima taj problem. Unatoč tome, ne stojimo bolje na ljestvici jer grad ima visoku razinu svjetlosnog onečišćenja (7,44 luminancije po kvadratnom metru) te puno sunčeve svjetlosti remeti obrasce spavanja. Naime, sa samo 58 posto oblačnih dana u prosjeku, tek  68 posto stanovnika ima optimalan san.

Sličan problem ima i Madrid, koji ima najniži prosjek oblačnih dana, što znači da sunčeva svjetlost ometa san stanovnika. To je glavni razlog zbog kojeg je španjolska prijestolnica rangirana na 10. mjestu na indeksu.

Zagreb: Sanacija tramvajske pruge kod Glavnog kolodvora

Na posve drugom kraju te ljestvice je Rim, koji je proglašen najgorim gradom u Europi za spavanje,  zbog visoke razine svjetlosnog onečišćenja (9,86 luminancije po četvornom metru) i drugim gradom po zagađenosti bukom na kontinentu. Samo jedno mjesto ispred njega smjestio se Bukurešt, zbog visokih stopa sunčeve svjetlosti i svjetlosnog zagađenja, kao i zbog činjenice da je 33 posto stanovništva iskazalo da je tijekom noći pogođeno bukom.

Ne možete zaspati ako niste u svom krevetu? Isprobajte ove trikove pa lakše usnite na putu
Ne možete zaspati ako niste u svom krevetu? Isprobajte ove trikove pa lakše usnite na putu

Ipak, grad s najgorim razinama zagađenja bukom od cestovnog prometa je Pariz, s čak 54 posto stanovnika koji su imali loš san zbog tih smetnji. No, kombinacija ostalih parametara smjestila je Pariz na 9. Mjesto ljestvice. 

- Grad u kojem živite i koji posjećujete na odmoru može imati ogroman utjecaj na vaše obrasce spavanja, a naše je istraživanje pokazalo da diljem Europe svjetlosno zagađenje, smetnje sunčeve svjetlosti, buka i niske razine optimalnog sna uzrokuju loš san.

Općenito, Berlin je najbolji grad u Europi za spavanje s niskim razinama zagađenja bukom od automobila tijekom noći i preko 80% oblačnih dana kako bi sunčeva svjetlost spriječila ometanje sna. Rim je rangiran kao najgori grad za spavanje na kontinentu jer su razine svjetlosnog zagađenja, buke i broj stanovnika koji imaju optimalan san niski, kazao je Nic Shacklock, s britanskog portala  Online-Bedrooms koji se bavi dizajnom spavaćih soba.  
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako u nedjelju rade trgovine
DETALJAN POPIS

Kako u nedjelju rade trgovine

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Muškarci otkrili 20 razloga zbog kojih najčešće izbjegavaju seks
NAJGORA ISKUSTVA

Muškarci otkrili 20 razloga zbog kojih najčešće izbjegavaju seks

'Ne mogu podnijeti kad mi guguće kao da sam dijete i zove me 'slatkim nadimcima'. Možda van kreveta to može biti slatko, ali za vrijeme seksa takav govor nije nimalo seksi.'