Ako ste mislili da je nemoguće odjednom ugrijati dva tanjura u mikrovalnoj pećnici, varate se, jer postoji vrlo jednostavan trik koji će vam omogućiti da to napokon uspijete
Trik kako u mikrovalnoj pećnici odjednom ugrijati dvije zdjelice
Pripremate li djeci doručak, a ona nestrpljivo čekaju za stolom, mlijeko za pahuljice ili bilo što što vam treba u zdjelici brže ćete zagrijati uz pomoć obične šalice. Naime, kako ne biste čekali da se svaka zdjelica zagrijava zasebno - poslužite se trikom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Jednu stavite uz rub tanjura pa pokraj nje stavite šalicu. Na vrh te šalice stavite drugu posudu i uključite.
Ipak, ove namirnice nemojte nikako podgrijavati u mikrovalnoj:
1. Tvrdo kuhana jaja
Nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je vjerojatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrovalnoj, nego tek kada ga izvadite. Da bi izbjegli ovakav scenarij, narežite jaje na komadiće prije stavljanja u mikrovalnu ili ih uopće nemojte stavljati unutra.
2. Riža
Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrijavanje riže u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.
3. Voće
Voće, kao jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se 'kuha' u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo 'eksplodirati'. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, napravite rupice na voću, pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.
4. Mesne prerađevine
One u sebi sadrže kemikalije i konzervanse koji produljuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju samo još više nezdravi. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče oksidaciju kolesterola.
5. Krumpir
Problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju, prenosi Reader's Digest.