Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dubrovački chef na natjecanju u Crnoj gori osvojio zlato i srebro

Dubrovački chef na natjecanju u Crnoj gori osvojio zlato i srebro

Na XIV. Državnom prvenstvu ugostiteljskih radnika Crne Gore od 26. do 28. travnja okupljeni su natjecatelji iz 12 zemalja, a chef Ante Jonjić se okušao u kategorijama pripreme jela od tjestenine i ribe

Ante Jonjić (33), šef kuhinje restorana Bura iz Dubrovnika, osvojio je zlato i srebro na Međunarodnom natjecanju kuhara u Budvi. Jonjić je time nastavio seriju uspjeha koju je započeo lani na međunarodnom natjecanju u Biseru Konjica u Bosni i Hercegovini gdje je osvojio dva zlata i srebro. Na XIV. Državnom prvenstvu ugostiteljskih radnika Crne Gore od 26. do 28. travnja okupljeni su natjecatelji iz 12 zemalja, a Jonjić se okušao u kategorijama pripreme jela od tjestenine i ribe.

POGLEDAJTE VIDEO: Chef Stefano Cosattini

Pokretanje videa...

01:17

- Konkurencija je bila s dosta mladih kuhara koji će u budućnosti voditi velike kuhinje diljem Mediterana, a bilo je tu i vrsnih, iskusnijih chefova koji su već sudjelovali na nizu ovakvih natjecanja. Zlato sam dobio u kategoriji paste, a pripremao sam domaće linguine od "00" (zero-zero) tipa brašna i pistacija s raguom od patke. Tu sam još ukomponirao i gel od cikle radi zemljane note te kremu od naranče i đumbira kako bi dala svježine patki. Srebro sam osvojio kombinacijom školjaka u crnom veloute umaku. Vongole, mušule i jakobove kapice sam pripremio na tradicionalni "vlaški" način s bijelim vinom, češnjakom i dodatkom mente. Ukomponirao sam pjenu od limuna za svježinu te gel od višnje kako bi se dalo malo slatkoće jelu te ga poslužio uz rimski njok. I naravno sve ovo sam začinio s ljubavlju prema kuhinji i onome što radim" – kazao je Jonjić.

Dodajmo, Jonjić, inače Imoćanin, član je udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.Prvi mu je mentor bio chef Željko Neven Bremec, a učio se kuhanju kod Marije Lulić, dugogodišnje šefice kuhinje splitskog hotela Park, te svog uzora - Hrvoja Zirojevića.

Evo koliko treba proći između obroka za optimalnu probavu
Evo koliko treba proći između obroka za optimalnu probavu

- Težim tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji kojoj dajem neki svoj štih i "touch". Iako je tradicija na prvom mjestu, jela serviram i komponiram na neki novi način s puno tehnika i procesa kuhanja. Ovaj rezultat mi je vrlo značajan da još jače nastavim raditi ono što volim. Naravno bez podrške obitelji i ljudi s posla, od ovog ne bi bilo ništa. Nagrađena jela sam nedavno ukomponirao u svoj meni u restoranu Bura u staroj jezgri u Dubrovniku, čim sam saznao za natjecanje pomislio sam zbog čega ne probati i čuti što će o njima reći kolege kuhari i suci na natjecanju. I pokazalo se super, a i sam sam vrlo zadovoljan s onim što sam napravio u Budvi" - kazao je Jonjić.

Dodajmo, prije dubrovačke Bure Ante je radio u Royal resortu u Dubrovniku, kao head chef u Medora hotelu Podgora te u Makarskoj.

Za ručak pripremite finu piletinu u senfu i medu: Topi se u ustima
Za ručak pripremite finu piletinu u senfu i medu: Topi se u ustima
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za srijedu 27. studenog: Blizanci putuju, Biku bi se netko mogao jako svidjeti
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za srijedu 27. studenog: Blizanci putuju, Biku bi se netko mogao jako svidjeti

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 27. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Fina torta za 10 minuta! Uopće se ne peče i ne sadrži brašno
ISPROBAJTE RECEPT

Fina torta za 10 minuta! Uopće se ne peče i ne sadrži brašno

Ovaj izvrstan desert gotov je jako brzo, a posebnost mu daje nevjerojatan ukus - ako tražite laganu poslasticu za sebe i ukućane, probajte ovu tortu