Peći stavljajte tijesto, šalšu i mozzarelu. Ostale sastojke dodajte kad je pizza gotova. A umjesto origana, na kraju dodajte svježi bosiljak, kaže najbolji hrvatski pizza majstor
Državni prvak: Tijesto za pizzu treba 'odmarati' barem 18 sati
Za pizzu za četvero ljudi treba vam oko kilogram tijesta, što znači da po svakom ono treba biti teško od 250 do 270 grama, kaže Romano Seferović (27) iz pizzerije Buffalo u Vodnjanu, koji je pobijedio na državnom natjecanju i osvojio laskavu titulu najboljeg picajola u Hrvatskoj.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Iako me mnogi pitaju zašto ga nisam dodao, odmah moram napomenuti da origano ne ide na pizzu jer totalno promijeni njezin okus. Na pravu pizzu stavlja se isključivo svježi bosiljak, i to na kraju, kad je pečena - kaže majstor koji ovo jelo smatra delicijom, a ne brzom hranom, kako se pizzu često naziva.
Iako neki pizzajoli stavljaju šećer u tijesto, na natjecanjima se to strogo kažnjava - tko stavi šećer u tijesto bude diskvalificiran, kaže Romano Šeferović, čije autorske pizze u Vodnjanu obožavaju. Ovaj kreativac voli eksperimentirati s okusima pa na njih stavlja tartufe, sir od tartufa, kozice, maslinovo ulje, salamu boškarina, salamu od vepra...
- No najviše volim jednostavne pizze, a to podrazumijeva tijesto na koje idu sir, pelati i bosiljak, baš poput boja talijanske zastave - dodaje Romano koji smatra da ne bi trebalo koristiti više od pet sastojaka i da svega treba biti umjereno.
Manje sastojaka po njemu znači bolju i ukusniju pizzu. Ipak, od svega je najvažnije znati napraviti dobro tijesto. Ono ne bi smjelo biti ni prehrskavo ni premekano, nikako preslano, pregoreno ili pak sirovo u sredini.
- Za to nam je važno kvalitetno brašno, a najbolje je koristiti ono tip 00, koje se sad može kupiti u većini trgovina. To je omjer pšeničnog, kukuruznog i rižinog brašna, a tijesto spravljeno od takvog brašna je tanko, krhko i pomalo hrskavo, a pizza je lagana i ne padne teško na želudac. Jednostavno, nisi jako žedan poslije takve pizze - tvrdi državni prvak.
Ono što je također važno je, kaže, da pripremljeno tijesto odleži najmanje 18, a idealno bi bilo da miruje 24 sata, kako bi kvasac u tom periodu odradio cijeli proces fermentacije, jer će vam u protivnom pizza teško pasti.
- U peć stavljajte samo tijesto, pelate (šalšu) i mozzarelu, a sve ostale sastojke dodajte na pizzu kad je gotova - savjetuje državni majstor i dodaje:
- Također, nemojte na tijesto stavljati takozvani sir za pizzu, jer takav sir jednostavno ne postoji. Najbolji izbor je mozzarela, a po mogućnosti treba kupiti onu od bivolice. Nju treba dobro iscijediti, isto kao i pelate. Sir ne ribam, tek ga natrgam na pizzu, jer je tako ukusnije. Zapravo je najbolja pizza napolitana koja je osnova, a Napolitanci sve rade rukama - pojašnjava prvak.
- Volite li na pizzu dodati rukolu, najbolje ju je staviti na kraju, prije samog posluživanja, jer ona brzo uvene. A umjesto šunke isprobajte prosciutto cotto, sjajan je - savjetuje Seferović.
RECEPT ZA PIZZU DRŽAVNOG PRVAKA:
SASTOJCI ZA ČETVERO: 1 kg brašna tipa 00, 200-250 g mozzarelle, 1 l hladne vode, 1/3 svježeg kvasca, žlica soli, 1/2 dl maslinova ulja, 1 dl pelata (šalša). Ostali sastojci po želji
POSTUPAK: Otopite kvasac u vodi nekoliko minuta. Brašno stavite u zasebnu posudu. Nakon što se kvasac aktivira dodajte brašno, sol i umijesite. Minutu prije završetka miješanja tijestu dodajte maslinovo ulje. Napravite 2-3 loptice od tijesta i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata. Stavite tijesto da se odmori u hladnjaku najbolje 18-24 sata. Razvaljajte tijesto što tanje. Dodajte šalšu i sir. Pecite na maksimalnoj temperaturi 8-12 minuta (ovisno o pećnici). Posložite ostale sastojke i uživajte.